Home Internet Een nieuwe search-engine

Een nieuwe search-engine

230

Je hebt van die actuele onderwerpen die ineens in je hoofd schieten zodat je vervolgens je blog alleen nog maar hoeft in te typen. Dat is deze keer zeker niet zo! Dit is er meer één die al een tijdje ligt te broeden en nu opeens graag geschreven en hopelijk gelezen wil worden.

De meeste soorten software kennen een marktleider die gedurende jaren de dé facto standaard is. Denk bijvoorbeeld aan de bekendste tekstverwerkers (jaartallen ruwweg):

  • WordStar 1979-1985
  • WordPerfect 1985-1995
  • Word 1995-heden

Je kunt je afvragen wanneer Word vervangen wordt. Misschien gaat dat wel samenlopen met de aftakeling van Windows. Maar we weten het niet.

En dan hetzelfde voor search engines, want daar gaat deze blog over:

  • Altavista 1995-2001
  • Google 2001-heden

De afwezigheid van concurrentie is slecht voor iedereen. Google is niet veel beter in zoeken geworden, alleen commerciëler, onderwijl lak hebbend aan iedereens privacy en eigendom. Ik blogde al eens dat Google evil is. Eventuele aanvallers kunnen geen vuist maken. En Google is zo rijk dat het ook moeilijk is.

Toen ik hier eens met een collega over sprak vroeg hij me of ik DuckDuckGo kende. Nou, eigenlijk niet. En dus heb ik hem uitgeprobeerd. Het bedrijf begon in 2008 en indexeert gewoon net zo goed als Google – maar dan zonder je steeds te volgen. En zonder verstopte reclame en afwijkende resultaten in bepaalde gebieden.

Dus, is het wat? Het zoeken op afbeeldingen vind ik alvast enorm onhandig: te weinig resultaten. Daarvoor schakel ik direct terug naar Google. Normaal zoeken daarentegen gaat gewoon goed en voelt eerlijk.

Ok, een winnaar! Tja, dat weet ik dan weer niet. Want mensen hangen toch aan gewoontes. En een andere collega zei dat hij de search-resultaten niet goed vond en verder gaat met Google. Dus we zullen zien.

Probeer het zelf eens!

Hans van Buuren, Enterprise Architect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in