Home Innovatie & Strategie Google Glass voor NS-conducteurs

Google Glass voor NS-conducteurs

178

Ja, ik geef het toe. Toen ik op mijn vakantieadres vorige week van Computable hoofdredacteur Johannes van Bentum het verzoek kreeg om te reageren op een artikel rondom het railpocketproject van de NS, schoot ik al meteen door in mogelijke oplossingen dan wel alternatieven. Uiteindelijk heb ik echter in mijn hoofd de OS- en hardwarediscussie kunnen pareren, door te reageren vanuit de gedachte van de ‘NS App Store’.

Er was namelijk een gedachte die me niet los liet: Google Glass voor de NS-conducteurs, met een ‘eigen’ NS layer. Het idee en de uitvoering zijn eigenlijk relatief eenvoudig. De conducteurs en machinisten dragen allemaal een Google Glass, waarop de mobiele app bouwers van de NS een ‘eigen’ view ontwikkelen. Voor de conducteurs betekent dit bijvoorbeeld, dat, als zij in de trein controleren, ze direct de geactiveerde OV-chip kaarten ‘zien’ en dat ze zich kunnen concentreren op de reizigers zonder OV-chip kaart.
Ook kan in deze ‘NS Layer’ alle relevante informatie rondom wijzigingen, calamiteiten en dergelijke doorgegeven worden aan de conducteurs en machinisten. Het werkt natuurlijk ook de andere kant: Google Glass kan helpen incidenten te signaleren die niet direct gezien worden door de conducteur of de machinist en bijvoorbeeld ook reizigers met een bepaald profiel ‘zoeken’ indien daar behoefte aan is, denk aan de dreiging van een terroristische aanslag. Voor de machinist zijn vergelijkbare toepassingen denkbaar.

Toekomstdroom of realiteit? Goeie vraag, die houdt mij ook bezig de afgelopen nachten… We shall see, ‘disruptieve’ strategieën bedenken in deze fase lijkt me voor de NS een must!

Danny Frietman, partner KBenP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in