Home Telecom Grijp de kansen die 4G telefonie biedt!

Grijp de kansen die 4G telefonie biedt!

72

‘De overheid maakt met de telefonie veiling onze markt kapot,’ fulmineerde Paul Kuiken, in zijn hoedanigheid als CEO van distributeur Landis, tijdens een presentatie van de jaarcijfers van zijn, wat hij zelf noemde, incubater. ‘5,9 miljard gulden voor UMTS-licenties uit de markt trekken – vind je het gek dat alle business nu stil ligt!’

Nu speelden er bij Landis meer problemen dan slechts de gevolgen van de beruchte UMTS-veiling, en de ondergang van het bedrijf is daar zeker niet aan te wijten, maar een feit is wel dat na de hoge investeringen die bijvoorbeeld KPN moest doen om goed te scoren bij de UMTS-frequentieveiling in 2000 en de dotcomcrisis die we kort erna meemaakten, bij de telecom operators hard aankwam. En inderdaad: na het ineenstorten van de internethype (‘World Online’) waren de orderboeken bij die bedrijven die leefden van de telefonie en telecommarkt, zoals Landis, meteen een stuk leger.

Waar de opbrengst van de veiling in 2000 tegenviel, toenmalig minister Zalm rekende op 20 miljard gulden, daar viel de opbrengst van de 4G-veiling eind vorig jaar juist erg mee: 3,8 miljard euro – meer dus dan de (omgerekend) 2,7 miljard euro die in 2000, op de laatste golven van de economische hype werden binnengehaald. Terwijl we nu in recessie zijn.

Gek is het dus niet dat de aandeelhouders van KPN niet direct enthousiast reageerden, en het aandeel lieten vallen. Maar wat zullen de gevolgen zijn voor de branche?

In principe zijn er partijen die ervan zullen profiteren, en wel op korte termijn. Begin deze eeuw duurde het lang voor 3G volledig uitgerold was en doorbrak, maar gebruikers zijn inmiddels in hoge mate gewend geraakt aan het gebruik van data op smartphones en laptops. Veel consumenten beschikken inmiddels over een toestel dat geschikt is voor 3G telefonie en internet en ergeren zich zelfs als het mobiele netwerk (veel) langzamer is dan WiFi. Ze zullen het snelle netwerk snel omarmen. En dat kan ook want verschillende providers zijn al met de uitrol van 4G begonnen.

Dat betekent (dus): werk voor die bedrijven die actief zijn in de telefonie en datanetwerken, die de onderdelen voor de daarvoor benodigde infrastructuur verkopen, maar ook extra business voor resellers van 4G-toestellen.

En natuurlijk zijn er slimme ondernemers die nou juist in de nieuwe technologie een kans zien, zoals de Nederlandse startup Karma, dat het mogelijk maakt bandbreedte te delen met anderen.

Kortom, resellend Nederland: grijp de kansen die 4G telefonie biedt!

2 REACTIES

  1. Het is niet de bandbreedte die gebruikers per se willen, 3G is op video na snel genoeg voor alles op de mobiel, het gaat om de latency. De tijd dat het duurt voordat de datacommunicatie op gang komt. Al biedt je 5G aan, als het nog steeds 12 seconden duurt voordat je site begint te laden heeft het nog steeds geen rijkere gebruikerservaring.

    Ik zie geen kansen voor 4G als dit probleem niet fundamenteel wordt aangepakt.

    OS ontwikkelaars werken overigens ook niet mee. Mijn iPhone switcht veel te langzaam tussen edge en 3G, waarschijnlijk om batterij uit te sparen.

    De snelheid is dus niet het probleem, vooral de tijd dat het duurdt dat de datacommunicatie tot stand komt.

  2. Goed punt Henri. Een van de ontwerpdoelstellingen van de LTE architectuur was een hogere snelheid en lagere latency. Low latency zal echter door operators niet geheel gratis worden aangeboden vrees ik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in