Home Cloud Grip houden op de hybrid cloud van je organisatie

Grip houden op de hybrid cloud van je organisatie

NetApp -
161

Voor het faciliteren van de ICT-infrastructuur kiezen steeds meer organisaties voor een combinatie van on-premise hardware, private en public: ook wel hybrid cloud genoemd. Waar moeten organisatie rekening mee houden als ze hiervoor kiezen en hoe zorgen ze ervoor dat ze grip en overzicht op hun hybrid cloud houden?

In de begindagen van de automatisering stond alle computerapparatuur van een organisatie altijd in het eigen gebouw. Dat was vooral praktisch, want op het moment dat een storing optrad, kon een systeembeheerder direct ingrijpen. Veel bedrijven zijn daar later vanaf gestapt en kozen halverwege de jaren negentig voor het onderbrengen van hun hardware in een extern datacenter, omdat dit een aantal voordelen met zich meebrengt. Denk hierbij aan de betere brandbeveiliging, de aanwezigheid van noodstroomvoorzieningen en – last but not least – het strenge toegangsbeleid. Een datacenter is niet zomaar te betreden, dus de kans op fysieke sabotage is zo goed als uitgesloten. Zo’n constructie met eigen servers in een intern of extern datacenter noemen we ook wel een private cloud.

Geen investeringen in eigen hardware

Inmiddels zien we dat bedrijven steeds minder eigen hardware in een intern of extern datacenter plaatsen. Systeembeheerders hebben geen zin meer om de eigen hardware – oftewel ‘ijzer’– voortdurend te moeten onderhouden of midden in de nacht naar een datacenter af te reizen om aldaar een server te rebooten in het geval van storing. Daarnaast veroudert hardware snel en de voortdurende investeringen in de nieuwste servers kosten elke keer ontzettend veel geld. Organisaties kiezen daarom steeds vaker voor aanbieders van public cloud, zoals AWS, Google Cloud en Microsoft Azure. Bij deze aanbieders is het mogelijk om servercapaciteit af te nemen zonder daarvoor te moeten investeren in hardware.

Dat bedrijven steeds vaker kiezen voor de diensten van een aanbieder van public cloud betekent automatisch nog niet dat ze ook afscheid nemen van hun private cloud. Vertrouwelijke bedrijfsdata en persoonsgegevens verwerken ze bij voorkeur graag in hun eigen private cloud die geheel naar eigen wens is in te richten als het gaat om beveiliging. Zo behoud je inzicht en controle op gevoelige data. Bedrijven moeten daarnaast ook rekening houden Nederlandse en Europese wet- en regelgeving rondom de verwerking van vertrouwelijke persoonsgegevens. Niet-privacygevoelige processen besteden ze uit aan de public cloud. Een private cloud in een datacenter is heel gemakkelijk te koppelen aan een aanbieder van public cloud. Alle bekende aanbieders van datacenterdiensten bieden namelijk rechtstreekse koppelingen met alle grote aanbieders van public cloud. Zo ontstaat een architectuur waarin de private en public cloud samenwerken voor het verwerken van workloads van bedrijven.

Verwerken van workloads

Ondanks de populariteit van de private en public cloud beschikken organisaties ook vaak nog over on-premise computerkracht. Sommige workloads zijn namelijk gemakkelijker on-premise uit te voeren, zoals print services en active directories. Daarnaast zijn sommige traditionele architecturen niet geschikt om in de cloud te draaien. In veel gevallen hebben organisaties van hun on-premise omgeving een identieke kopie in de private of public cloud beschikbaar. In het geval van storing of uitval op de eigen locatie kan er moeiteloos en ongemerkt overgeschakeld worden naar de identieke infrastructuur in de cloud. In de meeste gevallen is de aanwezige on-premise omgeving via een glasvezelverbinding verbonden met de private cloud in een datacenter.

Bij een combinatie van on-premise hardware, private en public cloud spreken we van een hybrid cloud. Een organisatie die kiest voor een hybrid cloud moet goed nadenken waar ze hun data neerzetten en door welke omgeving ze hun workloads laten verwerken. Bij een aanbieder van public cloud is het niet altijd duidelijk waar de data is opgeslagen en hoe de beveiliging is geregeld. Kies daarom altijd voor een bekende en betrouwbare aanbieder van public cloud en sluit een goede SLA (Service Level Agreement) af.

Overzicht behouden

Een organisatie die kiest voor een hybrid cloud oplossing wil wel het overzicht behouden in de verschillende platformen. Waar staan mijn data en waar worden mijn workloads verwerkt? Dat zijn belangrijke vragen voor elke IT-manager die met hybrid cloud werkt. NetApp biedt uitgebreide tooling om inzicht te krijgen in alle processen die in de hybrid cloud plaatsvinden.

Met de datafabric van NetApp zijn organisaties in staat om de hybrid cloud te managen. Het is een architectuur die de verhoudingen tussen verschillende services, diensten, software en hardware in kaart brengt. Dat geldt niet alleen voor datacenters, maar ook voor de verschillende cloudomgeving. Organisaties beschikken zo over tooling waarmee ze naar eigen inzicht data in elke omgeving te mixen en te matchen.

Oscar Wijnants, Director bij NetApp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in