Home Data & Storage De grote data doorbraak

De grote data doorbraak

69

Het is onvoorstelbaar hoe hard het gaat met de ontwikkeling van IoT initiatieven. Netwerkbeheerders bereiden zich voor op een exponentieel groeiende gegevensgolf.

Soms gebeuren er dingen in je privéleven die je aan het denken zetten over het werk dat je doet. Ik ben bezig te verhuizen. Geweldig leuk, omdat je je nieuwe huis helemaal zo kunt inrichten zoals je dat zelf graag zou zien. Het zal je vast niet verbazen dat in mijn huis zo’n beetje ieder denkbaar device gekoppeld is aan het netwerk. Van de thermostaat tot de rookmelders tot de deurbel, de muziekinstallatie en de tuinbewatering: alles is verbonden en gaat binnenkort data produceren. Niet dat ik al helemaal weet wat of en hoe ik het allemaal ga gebruiken, maar een mens moet klaar zijn voor de toekomst, nietwaar?

Terwijl ik al die gadgets op papier aan elkaar aan het knopen was, drong het opnieuw tot me door voor welke enorme uitdaging we met zijn allen staan. Die paar apparaten die ik nu aansluit zijn nog niets vergeleken bij de stortvloed aan sensoren die er nog bij gaat komen. De wasmachine heeft inmiddels ook al een webverbinding. De airco, de oven, de koelkast. De babyfoon, de verlichting, de garagedeur, de tv. Beveiligingscamera’s, de auto, het koffiezetapparaat, het bad, de stofzuiger, de waterkoker – er zijn zelfs al apparaten in de handel die je vertellen wanneer het tijd is om verse eieren te kopen. Wel eens gehoord van Amazon Dash Buttons? Dat zijn knoppen waar je op kunt drukken om één specifiek product te bestellen – van toiletpapier en luiers tot frisdrank en kattenkorrels. Datamation publiceerde deze zomer nog een lijst met 75 fantastische IoT-apparaten, maar als je wilt kun je ook al helemaal los via bijvoorbeeld Iotlist.co.

Helemaal geweldig allemaal, maar het confronteert me er ook weer eens mee hoe ongelofelijk snel de wereld om ons heen verandert. Nog maar een paar jaar geleden was dit complete science fiction, en nu is het al big business. Huawei publiceerde onlangs hun Global Connectivity Index 2016 – zij voorspellen 100 miljard verbonden apparaten in 2025. Dat is misschien wat optimistisch (Machina Research kwam in augustus nog tot 27 miljard) maar dat het hard gaat is zeker. Als ik probeer te bedenken hoeveel data dat oplevert (nogmaals Machina Research: 2 zettabytes aan data ter waarde van 3 trillion dollar) vraag zelfs ik me wel eens af hoe we dat allemaal gaan verwerken. Want daar zit wel de crux: je hebt bar weinig aan die gegevens als je er geen analyses op los kunt laten. De rook komt uit mijn datacentra als ik er aan denk…

Gelukkig wordt door een heleboel mensen hard vooruit gedacht. Interoute Italië was, samen met onze Nederlandse TU Eindhoven, bijvoorbeeld een paar jaar geleden al actief betrokken bij het Europese Lightness project, dat onderzoek heeft gedaan naar mogelijkheden om datacentra op basis van fotonica (licht) te laten draaien: goedkoper, koeler en sneller dan ooit. Een andere belangrijke stap die wij inmiddels al hebben gezet, is richting software defined: door netwerkoplossingen los te koppelen van fysieke hardware-beperkingen, zijn we nu al in staat veel flexibeler te opereren, waardoor wij en onze klanten veel beter voorbereid zijn op de datarevolutie die nu losbarst.

Er komt een enorme golf innovatie op ons af, die voor een groot deel gebaseerd is op alomtegenwoordige apparaten die samen een ongekende hoeveelheid data produceren. Dat betekent niet alleen dat ons leven een stukje makkelijker wordt – analyse van al die data gaat nieuwe businessmodellen opleveren, de retail op zijn kop zetten en de wetenschap ingrijpend veranderen. En dat alles bij de gratie van een netwerk dat al die onvoorstelbare hoeveelheden data zonder haperen weet te verwerken. Eén ding weet ik zeker: als ik over een paar jaar opnieuw zou gaan verhuizen, lijken mijn huidige zorgen over kabels, wifi-dekking en een handvol intelligente apparaten echt kinderspel. Ik ben heel benieuwd hoe de wereld er tegen die tijd uit zal zien.

Martijn ten Kate, country manager bij Interoute

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in