Home Cloud From the ground to the cloud

From the ground to the cloud

76

Het toppunt van kindergeluk? Een eigen trampoline in de achtertuin. Als stoere vader van drie jonge dochters draai je daar je hand niet voor om. Op een broeierige donderdagavond sta je dan opeens met een schep in de hand op het gazon, want de “trampo” ingraven, dat schijnt veiliger te zijn. ‘Op deze manier breng ik onze bedrijfsslogan, From the ground to the cloud, wel heel letterlijk in de praktijk’, zo schiet door mijn hoofd terwijl de eerste kluiten aarde door de lucht vliegen en er een paar wolken aan de horizon verschijnen.

Over wolken gesproken, in het zakenleven, maar ook thuis kunnen we niet meer zonder de cloud, we willen immers overal en altijd toegang hebben tot onze data. Big data is booming: van alle verzamelde data ter wereld ooit is 90 procent pas de afgelopen twee jaar gecreëerd. Ook binnen online marketing is big data inmiddels hét toverwoord. Maar je kunt ook bedolven raken onder alle gegevens, zo waarschuwden onderzoekers van Universiteit Utrecht en GX Software onlangs nog. ‘Big data zonder big analytics is niets waard’, zo doen Viktor Mayer-Schönberger, hoogleraar aan het Oxford Internet Institute en Kenneth Cukier, journalist van The Economist, ook een duit in het zakje. Een big data-analyse levert volgens hen kennis op die verregaande gevolgen heeft voor hoe we denken, werken en leven. In hun filosofisch getinte boek De big data revolutie beschrijven ze op meeslepende wijze waarom juist Google het best in staat is het verloop van een griepvirus te voorspellen en hoe Twitter kan ‘zien’ wie de Europese verkiezingen gaat winnen.

Cloudbestedingen
Niet alleen marketeers, epidemiologen of Europese politici profiteren van big data die in de cloud is opgeslagen, de hele B.V. Nederland vaart er wel bij. Bestedingen aan innovatieve cloudoplossingen zorgen er voor dat de ICT-sector naar verwachting met 2,1 procent bijna drie keer zo snel groeit als de totale Nederlandse economie in 2014. Dat blijkt uit de ICT-Marktmonitor 2014. In totaal zullen de ICT-bestedingen van Nederlandse bedrijven, overheden en consumenten 34,3 miljard euro bedragen. De invloed van de groeiende cloudbestedingen is duidelijk zichtbaar in het softwaresegment. Private cloud-bestedingen aan applicatiesoftware groeien dit jaar met 30 tot 40 procent. Ook in het backoffice equipment-segment groeit de populariteit van de cloud. Bestedingen aan opslag in de public cloud groeien naar verwachting met 50 procent.

Satellietdata
HEMA en Coolblue gebruiken big data en de cloud vooral om de klantenservice te verbeteren en om meer inzicht te verkrijgen in de behoeften en bestedingspatronen van klanten. Dat legt ze geen windeieren. Zo berekenden onderzoekers van McKinsey dat de operationele marge in deze sector met 60 procent kan toenemen dankzij nieuw verkregen inzichten. Bij retailers is de toegevoegde waarde van big data dus direct, aan de kassa, te meten. Bij een ruimtevaartorganisatie als de European Space Agency (ESA) is die relatie minder straightforward. ESA’s missie is om de Europese ruimtevaartmogelijkheden vorm te geven en ervoor te zorgen dat investeringen in de ruimte blijvend voordelen opleveren voor de burgers van Europa en de wereld. Zo worden ruimtetechnologieën al vanaf het begin ingezet voor de ontwikkeling en productie van alledaagse producten. ESA heeft vorig jaar het zogenoemde SuperSites Exploitation Platform (SSEP) ontwikkeld en maakt hierbij gebruik van virtuele datacenters. Dit nieuwe platform analyseert en interpreteert grote hoeveelheden satellietgegevens om zo een beter begrip te krijgen van de processen die voorafgaan aan geologische gevaren en rampen, zoals aardbevingen en vulkanische activiteiten. Het SSEP biedt een on-demand verwerking van satellietdata. Het verschaft toegang tot 13 terabyte aan gegevens en omvat 50.000 radarbeelden van ESA. Gebruikers van het SSEP kunnen voor het verwerken van de data kiezen uit een aantal algoritmen. Het SSEP verandert de manier waarop satellietgegevens worden gebruikt, verwerkt en gedistribueerd en bevordert samenwerking door gebruik te maken van zogenoemde elektronische infrastructuren zoals cloudtechnologie. Deze infrastructuren bieden wetenschappers een eenvoudige en gecontroleerde online toegang tot systemen, bronnen en de tools die nodig zijn om samen te kunnen werken. ESA is door het gebruik van de cloud in staat om te begrijpen en te voorspellen welk onheil ons te wachten staat. En die informatie laat de kassa misschien niet direct rinkelen, maar is wel van onschatbare waarde.

Virtuele datacenters
Dankzij het concept van virtuele datacenters krijgen internationale organisaties zoals ESA en Grontmij sneller toegang tot hun applicaties en data in de cloud. Daarnaast kunnen ze via een zogenoemd MPLS-netwerk hun data en applicaties binnen het geïntegreerde cloud services platform verplaatsen tussen virtuele datacenters die verschillende zones bestrijken, bijvoorbeeld Amsterdam, Berlijn, Genève, Londen, Parijs, Milaan, Hong Kong of New York. Onderzoek van Unisys toont aan dat CIO’s steeds meer organisatorische informatie in de cloud zetten. De ondervraagden gaven aan dat uitrolsnelheid, een grotere flexibiliteit en het garanderen van continuïteit de voornaamste redenen waren voor het gebruik van cloudgebaseerde oplossingen. Maar voordat CIO’s hun belangrijkste data aan de cloud toevertrouwen, stroomt er heel wat water door de Rijn. Zaken als storage, disaster recovery en multi-site replicatie met minimale latency, moeten allemaal in strakke SLA’s worden vastgelegd. En uiteindelijk draait ook bij cloud computing alles om vertrouwen tussen mensen. Zoals mijn oude leermeester Willem Verbeke, hoogleraar Sales en Account Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en oprichter van het ISAM ooit zei: ‘In onze huidige kenniseconomie verdienen steeds meer mensen hun boterham door als trusted advisor hun kennis te verkopen aan cliënten.’

Cloud assurance
Kortom: cloud computing biedt ESA maar ook andere organisaties tegenwoordig vele mogelijkheden. Kostenbesparingen, snelle implementaties van systemen en de mogelijkheid om alleen te betalen voor hetgeen een organisatie echt gebruikt, is slechts een greep uit deze mogelijkheden. Een van de belangrijkste risico’s op het gebied van cloud computing heeft betrekking op de locatie van data in de cloud. Voor veel bedrijven is het van essentieel belang dat bepaalde data niet buiten de Europese Unie mag komen en multinationals moeten voldoen aan exportregelgeving die verbiedt dat data naar bepaalde regio’s wordt verplaatst. Deloitte heeft enkele jaren geleden al een methode ontwikkeld op basis waarvan zij zekerheid kan geven over de locatie van data in de cloud. Data Locatie Assurance, zo heet de dienst. Er worden garanties afgegeven door op continue basis de cloudinfrastructuur te monitoren en te rapporteren als data naar een locatie dreigt te worden verplaatst die zich buiten de zone bevindt die klanten hebben opgegeven. De klant zit zelf aan de knoppen, want cloud providers kunnen, net als mijn kinderen in de tuin, hoog of laag springen, uiteindelijk geldt er maar één harde verkoopwet: wie betaalt, bepaalt.

Martijn ten Kate, sales director Enterprise Cloud Services bij Interoute

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in