Home Innovatie & Strategie Haal het maximale uit uw SAP omgeving

Haal het maximale uit uw SAP omgeving

127

SAP is voor veel bedrijven het centrale systeem waarop alle bedrijfskritische business processen draaien. Het is vaak, net als de aderen in het lichaam, gewoon overal aanwezig binnen het bedrijf. De software wordt echter vrijwel nooit standaard gebruikt. Aanpasbaarheid is dan ook een key feature van SAP evenals schaalbaarheid.

Echter, aanpassingen zijn vaak tijdrovend en SAP consultancy is kostbaar. Daarbij komt ook nog het feit dat voor het in productie nemen van de nieuwe functionaliteit alles grondig getest dient te worden. Het betreft tenslotte een bedrijfkritische applicatie. Daarnaast zijn niet alle processen eenvoudig binnen SAP te automatiseren en wordt de User Interface vaak als complex ervaren. Kortom er kan nog wel het nodige geoptimaliseerd worden!

Low Code development

SAP is een zogenaamd System of Records waarin gegevens en transacties worden vastgelegd. Het liefst wil je zo min mogelijk maatwerk aan een dergelijk systeem aanbrengen, maar ontkomen doe je er eigenlijk nooit aan. De pijn van het implementeren van een nieuwe release op een omgeving met veel maatwerk kan hoofdbrekens geven en is kostbaar.

Met de komst van Low Code applicatieplatformen zoals OutSystems kun je een aantal zaken vereenvoudigen. Door gebruik te maken van een Low Code platform kun je simpel met SAP integreren. En de SAP processen op maat beschikbaar maken met een grafische interface die 100% past bij de rol van de SAP gebruiker. Geen complexe schermen met informatie die je niet gebruikt en dus eigenlijk ook niet wilt zien. En dat al helemaal niet wanneer je op een mobile device je werk moet verrichten.

Door dergelijke technologie in te zetten kun je maatwerk snel realiseren. En de efficiency van de operatie aanzienlijk verhogen. Evenals de flexibiliteit. Dit, doordat de applicatie on the fly aan te passen is. Ook migraties naar nieuwere versies of de komende migratie naar S/4 HANA (2027 eindigt de support op SAP R/3) kunnen met minder risico worden doorgevoerd. Dit, doordat je minder maatwerk binnen SAP hebt gebouwd dan normaliter het geval zou zijn.

No Code SAP Testautomatisering

Juist omdat SAP de slagader van het bedrijf is moet men ervan verzekerd zijn dat alle kritische bedrijfsprocessen vlekkeloos werken met de vereiste performance. Elk proces dat binnen SAP wordt opgetuigd dient uitgebreid getest te worden. Elke aanpassing, hoe klein ook, kan elders in de keten een verstoring geven en moet dus ook getest worden.

Wanneer er een koppeling is met externe systemen zoals een WMS, Salesforce of een maatwerk applicatie in OutSystems, dan moet de hele keten getest worden. Reden te meer om test tooling te gebruiken die niet enkel te gebruiken is voor één bepaalde technologie maar cross platform is in te zetten, end-to-end over de gehele keten.

Omwille van eenvoud en snelheid is een No Code testautomatisering platform te verkiezen. Het onderhouden van code is tijdrovend en je ontkomt er gewoonweg niet aan. Wanneer je grafisch en intuïtief de testflow kunt bouwen geldt ook hier, net als bij Low Code development, dat zowel de mensen met de business kennis als de technologie experts begrijpen hoe de flow is opgebouwd en dat de onderhoudbaarheid goed is.

Zeker wanneer de migratie naar S/4 HANA gaat spelen is een robuust test automatisering  platform onontbeerlijk. Dan kun je op ieder gewenst moment de noodzakelijke testen herhalen, on demand door een ingebouwde schedular.

SAP Robotic Process Automation

Test automatisering heeft slechts één doel. Controleren dat de bedrijfsprocessen vlekkeloos draaien op alle in gebruik zijnde technologieën (Web, virtuele desktop, mobiel). Robotic Process Automation (RPA) is meer divers. Een van de sterke punten van SAP is dat het standaard heel veel processen kan automatiseren. Er zijn helaas ook veel processen te automatiseren waarbij SAP dit niet aankan.

Mogelijkheden voor RPA vind je veelal bij situaties die te maken hebben met datamigratie. Als er sprake is van herhaling en arbeidsintensief werk en er geen intelligentie nodig is dan kun je dit beter overlaten aan een robot. Zo voorkom je ook menselijke fouten die je gaat krijgen door herhaling en verveling.

Voorbeelden van RPA gebruik vindt je o.a. terug het scannen van formulieren, kopiëren van dat in plaats van overtikken, screen scraping, invullen van formulieren, integratie van legacy applicaties en migratie van content. Praktijkvoorbeelden zijn het beheren van facturen, data extractie en het categoriseren ervan, onboarding van medewerkers en magazijn management.

Dit allemaal met als doel de kosten van arbeid te verlagen en de betrouwbaarheid te vergroten.

LEAPWORK

LEAPWORK heeft een platform ontwikkeld wat zowel geschikt is voor testautomatisering, met een speciale versie voor SAP, als Robotic Process Automation en is een geheel visueel, No Code platform. Wel zo handig in plaats van twee verschillende tools.

Haal daarom nu echt het maximale uit uw SAP omgeving door het gebruik te maken van Low Code ontwikkelen en No Code testautomatisering en RPA.

Wil je meer informatie stuur dan een mail naar evertjanbos59@gmail.com

Evert Jan Bos, Business Development Manager bij Inforza Information Technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in