Home Cloud Haal jij ook niet alles uit de cloudinvestering? 5 tips voor een...

Haal jij ook niet alles uit de cloudinvestering? 5 tips voor een succesvolle cloudadoptie!

60

De druk om te digitaliseren en meer cloud te gebruiken neemt alsmaar toe. Cloud is noodzakelijk om sneller nieuwe businessmodellen te ontwikkelen en integreren. Ik zie veel bedrijven die moeite hebben om hun cloud adoptie succesvol te realiseren en optimaliseren. In dit blog geef ik daarom graag een paar tips om het maximale uit je cloudinvestering te halen.

Eerst een compliment: ik zie bij veel Nederlandse bedrijven al hele mooie cloud use cases. Daarin lopen we als Nederland echt voorop vergeleken met de meeste Europese landen. Maar ook hier zijn bedrijven die hun cloudinvestering niet optimaal benutten. Dat is zonde, want digitalisering is een cruciale factor om succesvol en toekomstbestendig te zijn.

Tip 1: Zorg voor een gestructureerde aanpak

Mee ontwikkelen met de business is niet altijd even eenvoudig. Bedrijven hebben vaak nog verouderde infrastructuur of technologie die hun cloud adoptie moeilijker maken. In plaats van applicaties te moderniseren, zie je vaak dat bedrijven kiezen voor een lift&shift van applicaties naar de cloud. Maar zo worden de voordelen van cloud niet optimaal benut en ook kostentechnisch zal het tegenvallen. Een gestructureerde aanpak – vanuit een visie en strategie – is de enige manier om echt waarde uit de cloud te halen.

Tip 2: Denk na over de why, what & how

Voor een succesvolle cloud adoptie moet je vooraf goed nadenken over waarom, met wat en hoe je naar de cloud gaat. Een duidelijke visie en strategie geeft daar richting aan. Dat bepaalt bijvoorbeeld of je met core applicaties of kleinere applicaties naar de cloud gaat en welke waarde dat moet opleveren. Daarnaast spelen aspecten mee zoals de security, hoe je cloud optimaal beheert en hoe je als onderneming het meest effectief werkt in de cloud.

Tip 3: Het is nooit te laat voor een cloudstrategie

Tussen bedrijven zijn grote verschillen in hun cloud volwassenheid en waar ze staan in hun cloud journey. Ik zie bedrijven die per toeval in de cloud terecht zijn gekomen, zonder visie of strategie. Is dat voor jouw bedrijf ook zo? Dan ben je zeker niet de enige, maar je bent in ieder geval begonnen. Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om het roer om te gooien. Dus ga werken aan de volgende stap in je cloud volwassenheid: een goede visie en strategie. Dat is essentieel voor een succesvol en kostenefficiënt gebruik van de cloud.

Tip 4: Cloud adoptie en migratie is maatwerk

Net als ieder bedrijf op een ander punt staat in de cloudjourney, is ook iedere bedrijfssituatie anders. Voor iedere situatie moet je een goede afweging maken tussen het behouden, veranderen, aanpassen of vervangen van applicaties. Daarnaast moet een weloverwogen cloudoplossing worden gekozen, uiteenlopend van een strategische hybride cloudoplossing tot een automatische migratie naar de public cloud. Een Cloud Migration Framework biedt hiervoor een goede gestructureerde aanpak en resulteert in een op maat gemaakte cloud adoptie en migratiestrategie voor jouw unieke bedrijfssituatie.

Tip 5: Start nu met je cloudadoptie!

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: ga aan de slag met je cloudadoptie cloudinvestering en migratie. Start nu en doe dat op een goede gestructureerde manier. Als ik kijk naar voorbeelden van een succesvolle implementatie en gebruik van cloud dan komen twee succesfactoren overeen: een drive in de organisatie om te willen verbeteren én een gestructureerde aanpak.

Kijk het webinar ‘Solving the cloud puzzle’
Hoe je een cloudadoptie succesvol aanpakt, laat mijn collega Jonas Niessen, Director Cloud Adoption Services bij T-Systems, zien in het webinar ‘Solving the cloud puzzle’.

Bryan Croes, CTO bij T-Systems.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in