Home Innovatie & Strategie Haast je niet, maar snel een beetje

Haast je niet, maar snel een beetje

60
snel

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik vond 2016 een behoorlijk turbulent jaar. Wereldwijd natuurlijk – denk aan Brexit en Trump – maar ook de IT-branche kenmerkte zich door turbulentie. IT’ers stonden onder druk om snel op te leveren en snel te reageren op vragen vanuit de klant, die op zijn beurt de hete adem van de concurrent in zijn nek voelde. Eigenlijk was het dus een jaar als zo vele.

Deze trend is namelijk al een aantal jaar aan de gang, en op zich is dat niet erg. Agile is definitief doorgebroken en veel IT-afdelingen kunnen prima omgaan met de druk om snel op te leveren. Het wordt echter onhandig wanneer deze druk zich uit in ‘haast’. Door haast ga je dingen vergeten of zie je ze over het hoofd. Bovendien, als je gehaast te werk gaat, loop je vaak achter de feiten aan, in plaats van aan kop. Je bent alleen maar aan het reageren, in plaats van zelf actie te ondernemen.

Bezinning

Gelukkig is er af en toe ruimte voor bezinning. Kerst is van oudsher een periode dat mensen het even wat rustiger aan doen. Dan is er tijd om afstand te nemen en terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat ging er goed en wat kon er beter? Vanzelfsprekend worden er daarna plannen gesmeed voor het nieuwe jaar.

Kunt u zich nog herinneren hoe u vol inspiratie strategieën voor het nieuwe jaar opstelde? Inmiddels hebben we de eerste weken van 2017 al afgesloten. Hoe staat u ervoor? Houdt u zich nog aan uw goede voornemens of zijn ze toch al een beetje ondergesneeuwd geraakt? Veel mensen nemen zich voor om het rustiger aan te doen, maar gaan na de feestdagen al weer snel op volle kracht door, gehaast en al. Jammer vind ik dat.

Begrijp me niet verkeerd, ik pleit er niet voor dat iedereen een cursus mindfulness moet volgen of urenlang moet gaan kijken hoe het gras groeit. Maar met enige regelmaat – en dus vaker dan alleen bij de kerstkransjes – afremmen voor contemplatie zou mooi zijn. Een moment om na te denken of de ingeslagen weg nog wel de goede is.

Innovatie

Veel bedrijven voelen ook de druk om te innoveren. Bij COOLProfs hebben wij de schone eer om bedrijven te begeleiden in hun transformatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om een transitie van analoog naar digitaal, van offline naar online. Of van legacy naar een applicatie op maat. Deze organisaties zijn een voorbeeld voor ons allemaal. Ze hadden een baanbrekend nieuw idee, wisten de neuzen dezelfde kant op te krijgen en de engste stap te zetten die er maar is: de eerste stap van een verandertraject. Deze bedrijven moesten kritisch naar hun eigen processen kijken en bereid zijn die volledig overhoop te gooien.

Hoe eng verandering ook mag zijn, ik heb nog nooit iemand gesproken die spijt had die eerste stap te hebben gezet, ongeacht de uitkomst. Het levert altijd iets op; op zijn minst een wijze les.

En wij dan?

Bij COOLProfs staan we ook af en toe even stil bij onze eigen ingezette koers. Hoe moeilijk dat ook is, we hebben het immers ontzettend druk met de transformatie van andere bedrijven. We kijken naar de toekomst van ons bedrijf en vragen ons af waar we willen zijn over een aantal jaar. Wat zijn onze kernwaarden en sluiten die nog aan bij de praktijk?

Dat leidde er een tijdje geleden toe dat we in onze cocon gekropen zijn om onze kernwaarden en -kwaliteiten opnieuw te definiëren. Een erg leerzaam proces, en binnenkort zal de COOLProfs-vlinder zijn nieuwe jasje tonen.

Veranderen mag

Een moment van reflectie levert niet altijd wat op, en dat is prima. Maar als het leidt tot nieuwe inzichten, is dat perfect. Want met de huidige methoden, technieken en tools hebben wij er binnen no-time iets nieuws van gemaakt. Regelmatig veranderen, of zelfs continu veranderen, mag tegenwoordig geen probleem meer zijn. Het grootste struikelblok, zo blijkt vaak, is de mind set.

Wat mij betreft staat 2017 dan ook in het teken van snelheid als het gaat om transformatie. En dat is wat anders dan gehaastheid.

Eric ten Harkel is directeur van IT-dienstverlener COOLProfs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here