Home Security Hack de overheid!

Hack de overheid!

91

Afgelopen weken heeft  de betekenis van  het heilige huis ”transparantie”  op een heel andere manier vorm gekregen.

Eerst was daar Prism van de Amerikaanse NSA, maar al snel erna kwamen er allerlei geruchten dat  “ARGO2 “ of  “ SYMBOLON”  het Nederlandse  equivalent van Prism was of zou zijn. Het internetknooppunt AMS-IX zou, net zoals ook het geval is, bij het Duitse DE-CIX volledig worden afgetapt en aldus voor de Nederlandse overheid en geheime diensten een gouden data ei creëren! NICE Systems en Accenture zouden er in het geheim al een tijd lang aan werken.  Afgevaardigde Van Raak van de SP stelde hier terecht Kamervragen over en hopelijk komen wij allen snel meer te weten. So far (not) so good.

De laatste jaren in de Information Security waren-  en zijn nog steeds –  een race tegen nieuwe softwarelekken, hackers,script kiddies, configuratie blunders en nog veel meer problemen die aangepakt dien(d)en te worden.

Vandaag de dag zal iedereen zich echter af moeten vragen tegen wie men zich moet beschermen. Hackers, scriptkiddies, configuratie blunders of juist tegen onze eigen overheid?

Minister Opstelten wilde dat de politie mocht “terughacken”.  De minister kent het programma van Argo2 of Symbolon blijkbaar niet.

Het is tijd dat wij allemaal wakker worden en inzien welke data allemaal ingezien wordt door de overheid, en als beveiliger en Ethisch hacker kan ik zeggen dat dit heel erg veel is!

Hack de overheid, doe er wat tegen, tijd voor wat reuring!

Remo Hardeman, directeur Omerta Information Security

3 REACTIES

 1. Het wordt de aller-aller-hoogste tijd voor zoiets als het zgn. “Manifest voor informatieverkeer”!

  Het openingsstatement ervan luidt: “Informatie over de individuele (rechts)persoon is eigendom van diezèlfde (rechts)persoon.”

  Ja, klopt, er moet meer gezegd worden… en dat doet het manifest ook heel duidelijk!

  Daarom: Lees verder op http://www.forumstandaardisatie.nl/fileadmin/os/publicaties/03.3_Wisse___Jansen.pdf

  Prima (openings)voorstellen! Dringend aanbevolen!!!

 2. Leuk Jan van Til, zo een manifest zal of kan het begin zijn van een statement richting overheden en de grote “digitals” als bijvoorbeeld Facebook. Het is echter wel belangrijk dat er meer verantwoordelijkheid wordt genomen door individuen, het waarschuwen en het laten begrijpen wat er met al die verzamelde data gebeurt is ook een begin van meer draagvlak!

 3. Ja, Remo, klopt, graag mee eens, het is reuze “belangrijk dat er meer verantwoordelijkheid wordt genomen door individuen”. Bedenk echter wel dat juist zo’n manifest die “individuen” daarbij prima de weg kan wijzen. Want het zou wel eens kunnen zijn dat democratische (!) overheden in toenemende mate de weg kwijt zijn/raken als het gaat om evenwichtige maatschappelijke verhoudingen m.b.t. eigenaarschap, houderschap en gebruik van informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in