Home Internet Hackers stelen 55 miljoen dollar aan Bitcoins

Hackers stelen 55 miljoen dollar aan Bitcoins

73

Het doek lijkt definitief gevallen voor Mt.Gox, ’s wereld grootste wisselbeurs voor Bitcoins. De site van MT.Gox is uit de lucht gehaald nadat bekend is geworden dat door hackers op grote schaal Bitcoins achterover zijn gedruk. Mt.Gox is niet meer in staat om haar rekeninghouders uit te betalen. Het zou gaan om een bedrag van 55 miljoen dollar. Mt.Gox kent ongeveer een miljoen rekeninghouders, waaronder 300.000 Europeanen (één van die Europeanen ben ik), en een totaal belegd vermogen van zeker 228 miljoen dollar. Toch serieus geld. MT.Gox zwijgt in alle talen, maar er is een document uitgelekt waaruit blijkt dat men de affaire heeft geprobeerd in de bekende doofpot te stoppen. Slecht.
De Bitcoin Foundation heeft inmiddels een aanklacht tegen Mt.Gox en haar CEO Mark Kapeles in voorbereiding. Er staat wel een bedrag van tussen de 200 en 400 miljoen dollar  op het spel.

In mijn vorige blog verhaalde ik mijn eerste ervaringen met Bitcoins. Bitcoins, virtueel geld waar banken en overheden geen invloed op hebben, een onafhankelijk munteenheid, gebaseerd op ingewikkelde cryptologische algoritmen. Veiliger dan de Bank of England. Bitcoins zouden ons gaan redden van de invloed van banken, overheden en dubieuze speculanten. Ik was en ben nog steeds enthousiast over Bitcoins en de ideeën daarachter, laat dat helder zijn, maar ik ben ook slachtoffer geworden van mijn eigen gulzigheid. Ik kocht Bitcoins op de ene beurs en verkocht ze op de andere beurs en maakte bescheiden winstjes. Leuk spel, maar nu realiseer ik me, dat ik volledig in de valkuil ben getrapt waar ook zoveel anderen zijn in getrapt: speculeren met geld. Geld is niet bedoeld om mee te speculeren, geld is een betaalmiddel om handel mogelijk te maken. Geld zelf mag geen handel zijn, naïef gedacht ik weet het, maar toch.

Is nu ook het doek gevallen voor de Bitcoins? Dat Mt.Gox omvalt heeft slechts ten dele met Bitcoins (BTC) te maken, maar meer met malafide praktijken van hackers, een niet functionerend systeem en een management met dollartekens in haar ogen. Uit een ook uitgelekt businessplan blijkt dat Mt.Gox in 2014 zo’n 2 miljoen dollar winst zou gaan maken op haar transacties, niet oninteressant voor haar twee (!) aandeelhouders.

De hele affaire roept veel vragen op en heeft de BTC-wereld, waar zo’n 15 miljard dollar in omgaat, op zijn kop gezet. Er is zelfs een roep om regulering, certificering, toezichthouders en wat dies meer zij. Precies die zaken waar de BTC zich juist aan onttrekt om haar onafhankelijkheid te waarborgen. Zodra dit gaat plaatsvinden zijn we weer terug bij af en mag, wat mij betreft, de BTC van het toneel verdwijnen. Het venijn zit hem niet in de BTC. Het venijn zit in de mens. Omdat een bank beroofd wordt of malversaties pleegt wil dat nog niet zeggen dat de euro, dollar of yen waardeloos is. Wel is het zo, dat als een bank beroofd wordt (en niet failliet gaat) u en ik ons geld niet kwijt zijn en dat is anders met de BTC. Althans voor zover BTC’s in de ‘cloud’ bewaard worden. Dat brengt de discussie direct op de betrouwbaarheid van informatie in Cloud, maar dat terzijde. BTC’s in de cloud kunnen gestolen worden. Niet vanwege de BTC of het crypto-systeem zelf, maar omdat de beheerder (in dit geval Mt.Gox) zo lek is als een mandje. BTC’s kunnen ook opgeslagen worden op uw eigen PC thuis, u kunt daar back-up’s van maken, en niemand kan ze meer stelen. BTC’s die u nodig heeft om uw betalingen mee te doen, plaats u in uw digitale portemonnaie, de BTC-Wallet van Blockchain bijvoorbeeld. Vergelijk het met gewoon geld. U draagt toch ook niet al uw spaargeld in uw kontzak?

Er is ook goed nieuws. Een leuk initiatief in de BTC-wereld is het in gebruik nemen van BTC-pinautomaten. In Boston heeft het bedrijf Liberty Teller een pinautomaat op de markt gebracht waarmee je BTC’s kunt kopen. BTC’s worden op een ‘paperwallet’ gezet en daarmee kan je weer inkopen doen. Honderden mensen hebben hun weg naar deze pinautomaten al gevonden, want In datzelfde Boston schijnen winkels te zijn waar je uitsluitend kunt betalen met BTC’s!

Ondanks alle commotie rond Mt.Gox en de BTC blijf ik, misschien tegen beter weten in, geloven in de Bitcoin, in een betere wereld, in Clouds, in een zelfregulerend systeem en, nog belangrijker, in mensen.

Wessel van Alphen, Corporate Ambassador en oprichter van De Staffing Groep, toonaangevende staffingorganisatie voor interim professionals van Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in