Home Data & Storage Handvatten nodig voor inzetten datacenter restwarmte

Handvatten nodig voor inzetten datacenter restwarmte

271

Onlangs heeft een vriendin van mij, na een lange zoektocht, het huis van haar dromen kunnen vinden in Haarlem. Een geweldig huis uit 2017 en van alle gemakken voorzien. Met vloerverwarming, een Quooker en ook nog eens zonnepanelen op het dak voldoet dit huis aan alle moderne duurzaamheidseisen.

Natuurlijk vroeg ik haar meteen op welk warmtenet ze was aangesloten. Tenslotte heeft een dergelijk modern huis slechts een kleine warmtebehoefte. Bij navraag bleek dat er een CV ketel op zolder staat, die voor het warme water en de vloerverwarming gaat zorgen. Jammer dacht ik zachtjes, hadden we dat niet anders kunnen doen? Straks wordt mijn collega door het ‘van het gas af’ buurtinitiatief benaderd terwijl ze net haar nieuwe huis heeft betrokken. Of je nog even wilt investeren in een warmtenet-aansluiting of een “all electric” oplossing. En dat naast de toch al niet misselijke woonlasten van een starter in deze oververhitte huizenmarkt.

Waarom zou dit zo gedaan zijn? Was er geen warmtenet voorhanden, waren de bouwkosten te hoog om het huis zonder CV te verwarmen? Heeft de gemeente door de hoge woningnood voor de snelle optie van een CV gekozen? Of wellicht was dit huis gewoon net iets te vroeg gebouwd?

Ambities

Na wat googelen bleek het laatste het geval, Haarlem heeft grootse energietransitie ambities en heeft al een routekaart voor hoe dat moet gaan gebeuren. Op deze routekaart is echter nog geen plek voor de restwarmte van twee significante datacenters in de gemeente Haarlem; Iron Mountain en CyrusOne. Dat is toch vreemd, aangezien ik onlangs aangenaam werd verrast door een enthousiast filmpje over de intentie om met CyrusOne te gaan onderzoeken hoe datawarmte kan worden ingezet in het warmtenet voor de gemeente Haarlem.

Een routekaart is een overzichtelijk document waarin tekeningen en stappen staan uitgelegd hoe de gemeente van het gas kan ontkoppelen. Zo’n routekaart is handig want het geeft handvaten voor de bestuurders van de gemeente.

Datacenter Conferentie

Dat ook de landelijke overheid behoefte heeft aan dergelijk routekaarten om onze klimaatambities te realiseren blijkt uit de inmiddels verschillende routekaarten zoals die van wind op land, waterstof en straks ook een routekaart datawarmte. Tijdens de Green Datacenter Conferentie van afgelopen 8 oktober was het Tweede Kamerlid Matthijs Sienot die tijdens de opening de daad bij het woord voegde. Hij kondigde een Routekaart Datawarmte aan en deed door middel van een motie een oproep bij de minister van EZK om dit tot stand te brengen.

Een dergelijke routekaart moet ervoor zorgen dat restwarmte uit datacenters optimaal wordt ingezet. De motie werd op 13 oktober met zeer ruime meerderheid aangenomen. Eindelijk zien we ook landelijke erkenning voor het enorme potentieel aan verduurzaming door de inzet van datawarmte voor de verwarming van de gebouwde omgeving.

Ondersteuning

Als Dutch Data Center Association bieden wij het ministerie van EZK graag ondersteuning en zullen wij meewerken aan deze routekaart, om zo de drempels voor de inzet van datacenter restwarmte in warmtenetten weg te halen. Hiermee willen we alle gemeenten met datacenters een handvat geven voor een zorgvuldige afweging of datacenter restwarmte kan bijdragen in hun duurzame ambities.

Erik Barentsen, Senior Policy Officer bij DDA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in