Hardware is en blijft een significant onderdeel vormen van de IT-kosten. Of de hardware nu in eigendom hebt, leaset of het als een integraal onderdeel van een service afneemt van een externe leverancier. Fiscaal gezien staat de afschrijvingstermijn van hardware vast. De vraag is echter of bedrijven er verstandig aan doen om aan het einde van de economische levensduur automatisch over te gaan tot vervanging van de hardware. De kosten van een extra 12 of 24 maanden zijn immers beperkt. De hardware is volledig afgeschreven en de kosten die blijven doorlopen zijn de kosten voor het managen van de hardware.
Verder moeten bedrijven overwegen of ze niet ook het onderhoudscontract opzeggen. Daarmee kunnen nog meer kosten bespaart worden. De vraag is echter waar het optimum ligt. Doe je er als bedrijf verstandig aan om als uitgangspunt de technische levensduur aan te houden? Daarmee profiteer je maximaal van lage kosten: geen afschrijvingskosten en geen kosten voor een onderhoudscontract. Aan de andere kant is een sterk verouderd hardware platform ook niet zonder risico’s, de continuïteit van de dienstverlening staat onder druk. Ook het inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen wordt met een sterk verouderd hardware platform bemoeilijkt. Een differentiatie lijkt dus het meest voor de handliggende optimum.
Investeer in de hardware waarop je kritische applicaties draaien en die kritisch is voor de beschikbaarheid van de infrastructuur. Vervang deze hardware aan het einde van de economische levensduur per direct. Houd voor de hardware voor de minder kritische platforms de economische levensduur plus 12 of 24 maanden aan en tot slot voor de niet kritische platforms de technische levensduur. Wellicht dat het achter de hand houden van enkele vervangingsonderdelen voor de niet kritische platforms nog een goede verzekeringspremie is om de continuïteit te kunnen waarborgen.
Dit lijkt allemaal te logisch voor woorden. In de meeste bedrijven waar ik kom verwoordt de strategie bovenstaande. Maar als ik de asset-lijst bekijk, dan is vaak het overgrote deel van de hardware al jaren volledig afgeschreven. Te vaak is het doorschuiven van investeringen een eenvoudige manier om kostenbesparingen te realiseren, waar goed huisvaderschap een combinatie van afschrijven en verslijten is.
Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel