Home Security Heeft u volgende week nog internet? *update*

Heeft u volgende week nog internet? *update*

31

Het is vijf maanden geleden dat de Amerikaanse FBI een bende cybercriminelen oprolde. De bende had met behulp van malware miljoenen computers ter wereld aan zich onderworpen. De malware zorgde er onder andere voor, dat de computers niet meer online gingen via de normale, veilige servers, maar dat de systemen een andere server aanspraken, namelijk een server van de bende zelf. De FBI heeft na het oprollen van de bende besloten om deze criminele servers nog een paar maanden in de lucht te houden, om consumenten de kans te geven om de rerouting van hun connectie ongedaan te maken.

Op 8 maart zouden de illegale servers dan toch uit de lucht worden gehaald. Helaas is er in de tussenliggende maanden nagenoeg geen aandacht geweest voor het probleem en zou het mij niet veel verbazen als de slachtoffers van toen, nu nog steeds aan die illegale servers hangen. Die mensen zouden geen connectie meer hebben met internet.

De malware die deze criminele bende heeft gebruikt voor de besmetting, wordt door de meeste antivirus-oplossing wel gevonden en verwijderd. Maar daarmee is de rerouting van het systeem nog niet per definitie ongedaan gemaakt. Je kunt dus prima een schoon systeem hebben, dat internet benadert via deze criminele servers.

Om erachter te komen of uw pc met de criminele servers werkt, kan u een snelle controle uitvoeren door te surfen naar http://www.dnschanger.eu/ . Daar wordt een korte test gedaan, die onmiddellijk uitsluitsel geeft. Als blijkt dat de pc inderdaad gebruik maakt van de illegale servers, heeft u echter een nieuw probleem, want de site meldt niet wat u dan moet doen om deze situatie te veranderen. Gelukkig zijn er partijen, zoals G Data, die het communicatiemanco van officiële instellingen proberen op te lossen. Zo kunt u via de link http://www.gdata.de/fileadmin/dam_files/mediasync/Dokumente/SecurityLab/G_Data_SecLabs_Info_DNSChanger_EN.pdf en heel stappenplan downloaden waarmee u de rerouting van uw systeem ongedaan kunt maken. Lang leve het internet!

*Update* Een Amerikaanse rechter heeft de FBI verboden, om de illegale servers op 8 maart uit de lucht te halen. Dit is uitgesteld tot 9 juni 2012. In de tussentijd wordt de ISP’s verzocht om een actieve rol te spelen in het oplossen van problemen van hun klanten met deze servers.

Jan van Haver, country manager Benelux & UK bij G Data Software

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here