Home Innovatie & Strategie Helpt AI om vooroordelen op de werkvloer te elimineren?

Helpt AI om vooroordelen op de werkvloer te elimineren?

152

Analisten voorspellen dat de werkvloer zoals we deze kennen, op het punt staat te veranderen. Nieuwe verbonden technologieën, zoals AI en machine learning, beloven de werkplek zoals wij die kennen te veranderen. Toch blijven verhalen over burn-outs, stress, inflexibele bedrijfsvoering en wervingsprocedures de krantenkoppen halen.

Nieuwe technologieën worden steeds vaker gebruikt. Kunnen deze technologieën helpen om vooroordelen van werknemers weg te nemen? Maken ze een flexibelere werkplek met een grotere integratie van het werkleven mogelijk?

Fixatie

Vanuit onze ervaring kan het. Niemand vraagt zich ooit af waar een AI-assistent of een machine-learning-algoritme zich bevindt. Dus waarom zijn we nog zo gefixeerd op het binden van mensen en hun werk op één locatie? Vooral in niet-routinematige cognitieve functies waarbij intellect, ideeën en de manier van denken van groot belang zijn? Verspillen we de nieuwe generatie ‘digital natives’ niet door ze in een ietwat achterhaalde ‘9 tot 5’-routine en op een vaste locatie kantooromgevingen onder te brengen?

De opkomst van de gig-economie, waarin tijdelijk, projectmatig en flexibel werken heel gewoon is, is een nieuwe interessante trend. Burned-out millennials stoppen met hun vaste banen. Ze offeren een carrière op voor beter evenwicht tussen werk en privé. En voor meer vrijheid om belangen buiten het werk na te streven. Moderne oplossingen, van flexibele werkmethoden en de zoektocht naar disruptieve ideeën tot innovatie – in plaats van de vereiste om 8 uur per dag op kantoor fysiek aanwezig te zijn – maken deze integratie van werk en privé mogelijk. Als je dit niet nastreeft loop je het risico werknemers te verliezen.

Must-have

Maar je moet als bedrijf verder denken. Flexibiliteit helpt niet alleen om talent te behouden, maar is ook een strategische facilitator voor bedrijven met innovatieve technologie. Flexibiliteit is geen voordeel of ‘leuk om te hebben’. Het is een must-have dat loyaliteit en betrokkenheid opbouwt. En diversiteit verbetert, waardoor je talent aantrekt en behoudt. De markt heeft nog een lange weg te gaan op dit gebied. We zijn ons nog steeds niet volledig bewust van de kansen die dit biedt als deze bedrijfsgebreken weggenomen worden.

We weten dat er een duidelijk verband bestaat tussen het welzijn van werknemers en de prestaties van het bedrijf. Daarom is welzijn één van de belangrijkste strategische prioriteiten voor ons als wereldwijd bedrijf. Het maakt integratie van werk en privé mogelijk. Het ondersteunt diversiteit en moedigt de vijf generaties aan die momenteel op de werkplek zijn om op hun optimaal niveau te presteren.

Generation Z

Nu Generation Z de werkvloer betreedt, moeten werkgevers hun strategieën echt heroverwegen. Flexibele werktijden, welzijn op de werkplek en een ontspannen dresscode, samen met geweldige coaching en leiderschap, doen een beroep op Generation Z. Schneider Electric bijvoorbeeld biedt deze flexibiliteit, inclusief die van werklocatie, omdat we ons concentreren op het gebruik van digitale hulpmiddelen waar mogelijk. Hierdoor kunnen we talenten uit alle generaties, op lokaal, regionaal of zelfs wereldwijd niveau aantrekken en behouden.

Flexibel werken kan en moet ruimte bieden aan mensen zodat zij hun hun carrière kunnen nastreven. Dit zorgt op zijn beurt voor meer diversiteit, vooral in de technologie- en engineeringsector. Nieuwe technologieën die de werkvloer veranderen, zijn een hulpmiddel voor flexibel werken en een wereldwijde samenwerking. En ook iets dat onze vooroordelen ten aanzien van menselijke versus algoritmische werknemers nog verder zal uitdagen in de komende jaren.

Ingrid de Bresser, Vice President Human Resources bij Schneider Electric.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in