Home Innovatie & Strategie Wie helpt mee scenario’s te bedenken voor de HoloLens?

Wie helpt mee scenario’s te bedenken voor de HoloLens?

132

Alleen onze verbeelding is de beperkende factor. Daar ben ik wel achter nu we al bijna een maand met de HoloLens van Microsoft kunnen werken. Als een van de eerste in Nederland hebben we er twee tot onze beschikking. De technologie is absoluut waanzinnig en de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Maar dat is meteen het dilemma. Welk scenario ga je uitwerken? Voor welke toepassing gaan we software bouwen?

“Er is nog nooit zoiets geweest als de HoloLens”, meldde Mashable na de introductie. Andere tech-media waren al net zo ondersteboven van de technologie. De HoloLens zorgt ervoor dat je je eindelijk kunt voorstellen dat augmented reality een rol krijgt in het dagelijkse leven en werk. Het is niet de virtual reality van de Oculus Rift die Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door op zijn knieën dwong. Het is ook niet de werkelijkheid-met-notificaties van de Google Glass. De HoloLens heet een mixedreality-bril en dat is wat-ie doet: je ziet de wereld om je heen zoals die is, met daaroverheen een levensechte extra beeldlaag die je met hand- en vingerbewegingen kunt sturen en regisseren.

Training-on-the-job of een wandeling op Mars?
Als je de HoloLens opzet is je eerste associatie die van een spel. Maar al snel komen er nuttige en professionele toepassingen in je op. De afgelopen maand zijn we gestart met de introductie van de HoloLens aan onze klanten uit onder meer zorg en onderwijs. Die zagen direct de mogelijkheden: operaties vooraf doorlopen met de patiënt of met leerling-artsen, beroepsonderwijs combineren met training-on-the-job, een nieuw pand alvast ter plekke virtueel indelen en inrichten of gewoon een wandeling maken op Mars zonder de kamer te verlaten. De sky is echt de limit.

Na de eerste ronde van bewondering en verwondering, gaan we nu richting praktijk. Wat pakken we eerst op? Dat is lastig. Kiezen voor het een, betekent automatisch het andere nog even niet kiezen. Daarom maken we deze reis graag samen met partners en klanten. Dit is bij uitstek een traject voor co-creatie. We zoeken organisaties die het lef hebben om deze geavanceerde en verbazingwekkende technologie te incorporeren in hun processen. Of dat in ieder geval serieus te onderzoeken.

Nu nog een beetje dat sciencefiction-gevoel
Het wordt een fantastisch avontuur om scenario’s te ontdekken waar de HoloLens waarde kan toevoegen en die vervolgens waar te maken. Wie vandaag een HoloLens opzet, heeft nog een beetje dat sciencefiction-gevoel. Maar ik weet zeker dat binnen één, twee jaar niemand meer vreemd opkijkt van een mixedreality-bril in de praktijk. Het voelt wel geweldig om nu aan het begin van die ontwikkeling te staan. Wilt u meedenken met ons, heeft u mooie ideeën en plannen met de HoloLens? Neem dan contact met ons op!

Marcel Lucker, Winvision

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in