Home Innovatie & Strategie Helpt technologie de wereld om zeep?

Helpt technologie de wereld om zeep?

242

Zal technologie ooit slimmer worden dan de mens, en uiteindelijk de mens overheersen? Met die vraag kwamen twee studenten journalistiek een paar weken geleden bij me binnen. Nu de wereld toch zou vergaan, kregen ze van hun school de opdracht een aantal doemscenario’s uit te werken tot een journalistiek werkstuk. Ik heb een (ongetwijfeld veel te) groot vertrouwen in de mensheid, dus had ik daar eigenlijk nog nooit bij stil gestaan.

Overigens was het via BlogIT dat ze bij mij terecht gekomen waren, want ik verwees hier een paar maanden geleden naar de visionair Ray Kurzweil. In ‘The age of living machines’ gaat hij er van uit dat mens en robot uiteindelijk gaan versmelten. We krijgen steeds meer lichaamsvreemde onderdelen ingeplant, en krijgen in de toekomst upgrades van organen via teletransport. Zijn we dan nog een mens? Of een robot? En als we een robot zijn, zullen we dan nog emoties hebben. Dat laatste is natuurlijk een discussie die al bezig is sinds Mary Shelley’s roman Frankenstein: als je een artificieel wezen maakt dat kan denken, kan het dan ook voelen? En als het kan voelen, heeft het dan inderdaad dezelfde rechten als mensen?

Maar goed, terug naar het doemscenario. Wordt de mensheid ooit slaaf van de technologie? Toen ik deze vraag bij wijze van research voor mijn interview ook voorlegde aan mijn immer nuchtere vrouw, kreeg ik meteen antwoord: “Over de mensheid weet ik het niet, maar ik weet wel dat je nu al de slaaf van technologie bent. Zodra het rode lampje van je Blackberry pinkt, laat je alles vallen om te kijken wie je een bericht stuurde.” Zeer waar. Net zo waar, als dat zij net hetzelfde doet wanneer haar Outlook ‘ping’ zegt.  Nog een bewijs dat we al slaaf van de technologie zijn: er bestaat een wetenschappelijke term, phantom phone vibration voor mensen die hun smartphone horen afgaan zonder dat die zelfs maar in de buurt is. En er is de term ‘nomofobie’, de angst om zonder bereik voor je gsm te vallen. Dus ja, de computer is ons nu al de baas.

Als Darwinist blijf ik toch geloven dat de mens zich zal aanpassen en mee evolueert met de technologie. Zie maar hoe we ons de laatste 30 jaar al aanpasten. Een dikke 20 jaar geleden schreef  Alvin Toffler met Future Shock en Third Wave zeer pessimistische voorspellingen. Hij voorspelde toen dat we zouden overspoeld worden door informatie en dat we allemaal depressief zouden worden omdat we de info niet de baas zouden kunnen. De informatie-overload is er inderdaad gekomen, maar de mens heeft zich er aan aangepast. In plaats van boeken te lezen, lezen we tweets of facebook berichten.

Niet bang voor technologie

Weet je, op zich ben ik voor de technologie niet bang. Wel van wat de mensen er mee gaan doen. Wat me zorgen baart is de hebzucht van mensen. Onze maatschappij is zo veranderd, dat we steeds meer comfort willen, steeds meer keuze willen hebben. Dat leidt tot veel meer stress. De technologie moedigt die hebzucht aan, maar je mag de technologie daar de schuld niet van geven. Je kan alleen maar hopen dat ‘de computer’ niet even gewetenloos wordt als de mens. Eigenlijk heb ik meer vertrouwen in de goedheid van de machine, dan in die van de mens. De mens wil altijd zaken naar zijn hand zetten voor zijn eigen gewin. Ik ben er van overtuigd, dat de computer daarin neutraler is. Als er doemscenario’s zijn die willen dat technologie de wereld om zeep helpt, dan geloof ik eerder dat het de mens zal zijn die aan de knoppen zit, dan het technologische systeem zelf.

Beluister hier de reportage van de studenten die me interviewden: https://soundcloud.com/#matthias-robbe/computerterreur-volgens-jos-1

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

1 REACTIE

 1. Ik heb met veel plezier je blog gelezen. Hier kunnen wel wat avondjes mee gevuld worden lijkt me zo.

  Al sinds de boekdrukkunst is er angst voor information overload, uiteraard is dat onzin.

  Clay Shirky (1 van mijn helden) benoemd het heel scherp, het is niet information overload, maar filter failure.

  http://blip.tv/web2expo/web-2-0-expo-ny-clay-shirky-shirky-com-it-s-not-information-overload-it-s-filter-failure-1283699

  Het idee van Ray Kurzweil is volgens mij dat als we intelligente systemen kunnen bouwen zullen die ook weer intelligentere systemen bouwen en dat kan ineens zeer snel gaan. Dat technologie ons qua intelligentie zal overstijgen geloof ik denk ik wel al zal ik het niet meer meemaken.

  Voorlopig is evolutie nog het enige systeem wat intelligent gedrag heeft voortgebracht, dus zo’n vaart zal het niet lopen.

  En de onweerstaanbaarheid van een nieuw bericht is wellicht wel dominant, maar is het erg schadelijk? Geen idee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in