Home Internet Het belang van de Nederlandse digitale infrastructuur

Het belang van de Nederlandse digitale infrastructuur

38
onbekend

De wereld is nog steeds in crisis, maar binnen de IT groeit alles flink hard door. Elke dag zien we de verschuiving naar meer en meer internet in ons leven. Meer opslag van gegevens in de cloud, meer en krachtiger “devices” die grote hoeveelheden data vragen en verwerken, meer en snellere vaste en mobiele verbindingen met internet – waar je ook bent. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door onze digitale infrastructuur, de onderliggende basis.

Flink verwend
Nu zijn wij in Nederland in dat opzicht flink verwend. Wij lopen voorop op het gebied van internet-exchanges, netwerken, hostingpartijen en datacenters. Van de 195 internationaal erkende onafhankelijke staten staan we bijna altijd in de top 5 op het gebied van digitale infrastructuur. Dit is zo gegroeid door onze open cultuur, handige ligging en gezonde & creatieve handelsgeest.

Die digitale infrastructuur staat echter niet bij iedereen even duidelijk op het netvlies als datgene dat de IT-vooruitgang faciliteert. Ook het enorme belang dat gemoeid is met deze infrastructuur wordt vaak onderschat. Zonder digitale infrastructuur ligt Nederland simpelweg plat. Daarnaast is inmiddels dit netwerk uitgegroeid tot een hele industrie die een groot economisch belang vertegenwoordigt.

Samenwerken
Deze sterke positie vereist grotere scherpte en professionaliteit – zowel van de sector zelf als van de overheid. De onduidelijkheden en misvattingen over de wet- en regelgeving bijvoorbeeld moeten in overleg worden opgelost. Regels zijn prima, als ze maar hout snijden en de samenleving èn sector sterker maken. Niet alleen maar vanuit een drang tot regulering.

Diezelfde open cultuur waarmee we onze koppositie in de wereld hebben bereikt, hebben we nodig om er samen, als professionals en wetgevers, uit te komen en goed verder te kunnen groeien.
De digitale infrastructuur is de groeibriljant voor de toekomst en faciliteert ook nog eens een veel grotere en bredere online industrie, die nog voor veel meer groei gaat zorgen als we de juiste acties ondernemen.

Stijn Grove is eigenaar van DatacenterAdvies en thePeopleCloud en werkt voor Solcon Datacenters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here