Home Data & Storage Zes dingen die je moet weten over carrierneutraliteit in het datacenter

Zes dingen die je moet weten over carrierneutraliteit in het datacenter

132

Voor elke datacenter manager die een colocatie-strategie overweegt, is het belangrijk om te zorgen dat de provider carrier-neutraal is. Dit houdt in dat de datacenter-aanbieder zijn klanten toestaat om iedere carrier of netwerkaanbieder te gebruiken. Dit biedt organisaties een aantal aansluitmogelijkheden en het verbetert de snelheid en betrouwbaarheid van het dataverkeer. Het resultaat is snellere responstijden en een betere ervaring voor de eindgebruiker.

Om ervoor te zorgen dat organisaties echt de voordelen van carrier-neutraliteit kunnen benutten, is het essentieel dat aanbieders en klanten dezelfde definitie van het begrip hanteren. De volgende zes punten bieden een overzicht van wat u moet weten over carrierneutraliteit in het datacenter.

1. Ga in zee met echte carriers die ieder een eigen infrastructuur gebruiken
Veel datacenter-aanbieders claimen dat er een groot aantal carriers of netwerk-aanbieders beschikbaar is binnen hun datacenters, maar dit zijn dit wel allemaal echte carriers? Een datacenter-aanbieder zou best kunnen claimen dat er meer dan honderd carriers zijn, terwijl dit in de realiteit vaak service providers betreft die dezelfde glasvezels gebruiken voor toegang tot het datacenter. De meerderheid van bedrijven gaat op zoek naar een faciliteit met ten minste twee afzonderlijke en verschillende carriers voor diversiteit. Vraag uzelf dus eerst af hoeveel carriers u nodig heeft om uw zakelijke behoeften te ondersteunen.
Het is belangrijk te begrijpen dat service providers gebruikmaken van een infrastructuur die ze niet bezitten om hun diensten te leveren aan een bepaalde site. Dus is het essentieel om te vragen naar pure carrier-diversiteit. Carriers verzorgen het telecommunicatienetwerk of de connectie van het datacenter met de buitenwereld. Service providers gebruiken dit netwerk om een telecommunicatiedienst te leveren.

2. Denk na over diversiteit van toegangspunten
Het is ook belangrijk om de opbouw van de infrastructuur te bekijken. Een datacenter kan toegang tot meerdere carriers aanbieden, maar dit kan in sommige gevallen worden gerealiseerd via één toegangspunt of aansluiting. Wanneer dat het geval is, ontstaat een single point of failure. Als er iets zou gebeuren met deze verbinding, dan is de toegang tot alle carriers verbroken. Het is verstandig om te zoeken naar een datacenter-aanbieder die verschillende toegangspunten heeft en de carriers toestaat om hun eigen infrastructuur op de site in te richten. Dit is ook het geval wanneer slechts een of twee carriers worden gebruikt om andere partijen te ondersteunen.

3. Kijk naar de lange termijn
Neem de lange termijndoelstellingen van het bedrijf mee in het beslissingsproces. Mogelijk heeft u nu voldoende aan twee carriers, maar hoe ziet uw eisenpakket er over drie jaar uit? Misschien wilt u naar een andere carrier overstappen of veranderen de diensten die u nodig heeft. Wat u nodig heeft is een datacenter dat niet alleen uw huidige eisen voldoet, maar flexibel genoeg is om met u mee te bewegen in uw zakelijke behoeften. Zorg ervoor dat uw provider kan inspelen op uw communicatiestrategie, met de opties om uw keuze en het aantal carriers te evalueren en aan te passen.

4. Wees kritisch
Voel je vrij om vragen te stellen. Neem de tijd voor de ‘due diligence’ op de site, of dat nu de stroomvoorzieningen en de beveiliging betreft, of zelfs de schematische weergave van de fiber-infrastructuur. Zorg dat het aanbod van de datacenter-aanbieder aansluit op uw eisen. Dus ook al beschikt het datacenter over meerdere carrier-opties, de vraag is of u hier volgens het contract van de aanbieder kunt profiteren. De mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende netwerken helpt u om scherpe prijzen af te dwingen. Deze kleine factoren kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

5. Vergeet de cloud niet
Zorg dat de datacenter provider ook diversiteit en neutraliteit in de cloud biedt. Datacenters kunnen een verbinding met verschillende cloud ecosystemen bieden, net zoals ze dat voor traditionele IT-infrastructuur en technologieplatforms doen. U bent wellicht al actief in de cloud, of overweegt een verhuizing naar een gedeelde storage-infrastructuur. Een datacenter-aanbieder die meerdere cloud services aanbiedt, geeft u opties. Deze omvatten een mogelijke strategie voor data die binnen de landsgrenzen moet blijven vanwege wet- en regelgeving, risicoreductie en tenslotte de flexibiliteit om te anticiperen op continu veranderende zakelijke behoeften.

6. Carriers en datacenter-aanbieders zijn soms één
Sommige datacenters-aanbieders hebben een eigen netwerk en beschikken over expertise van zowel datacenterstrategie als netwerk provisioning. Het is belangrijk om deze ervaring op waarde te schatten. Het aanbod van directe, snelle en veilige private netwerken in combinatie met de mogelijkheid om back-ups en migraties te doen naar andere aangesloten datacenter-aanbieders met een eigen netwerk, kunnen uw oplossing zijn voor hedendaagse IT-vraagstukken.

De algemene perceptie is nog steeds dat deze providers alleen single carrier-oplossingen bieden, maar dit is vandaag de dag niet langer het geval. Deze datacenters bieden ook toegang tot andere carriers om neutraliteit te realiseren, waardoor klanten de bijbehorende voordelen benutten.

Uw datacenter als bedrijfskritische waarde

Het datacenter is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijfskritische waarde. Veel bedrijfsactiviteiten hebben ermee te maken of zijn ervan afhankelijk. Organisaties moeten dus geen overhaaste beslissingen nemen bij het kiezen van een datacenter-aanbieder. Door het evalueren van de zes aandachtspunten hierboven, kunt u er met vertrouwen op toezien dat uw strategie voldoet aan uw vereisten op het gebied van carrier neutraliteit èn uw organisatie nu en in de toekomst ondersteunt.

Ben Timmer, Managing Engineer Nederland en België bij Colt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in