Home Data & Storage Het einde van Oracle HSM

Het einde van Oracle HSM

92
dainamics

Wat nu?

In juni 2019 kondigde Oracle officieel het end of sales aan van OHSM. In juni 2020 tekenden Versity en Arteq een reseller-contract, waarbij Arteq gepositioneerd is om de geprefereerde Versity-partner in Noord-Europa te zijn. Dit biedt bestaande OHSM-klanten een soepel migratiepad weg van OHSM.

Dit is een goed moment om terug te blikken op de geschiedenis achter dit iconische (archief-)opslagproduct. En om te bekijken wat deze aankondiging betekent voor Oracle-sites die momenteel afhankelijk zijn van OHSM- of SAM-QFS-technologie.

Historie Oracle HSM

Voordat de naam Oracle Hierarchical Storage Manager of OHSM werd geïntroduceerd, stond dit product bekend als SAM-QFS, wat stond voor Storage and Archive Manager – Quick File System.
SAM-QFS werd begin jaren negentig gecreëerd door Large Storage Configurations (LSC). Zij brachten de eerste commerciële versie van SAM-QFS uit in 1993. Het unieke archiveringsproduct kreeg al snel een trouwe aanhang. Grote commerciële, wetenschappelijke en overheidsinstellingen over de hele wereld implementaties het. In 2001 werd LSC overgenomen door Sun Microsystems.

Versnelling

Met toegang tot de verkoop- en distributiekanalen van Sun werd het gebruik van SAM-QFS wereldwijd versneld doordat er nieuwe functies en mogelijkheden aan het product werden toegevoegd. Sun was in staat om een aantrekkelijk hardware- en softwarepakket aan te bieden, inclusief servers, het Solaris-besturingssysteem, gedeelde opslag en StorageTek-tape libraries, allemaal in één oplossing.

Versity

Op 27 januari 2010 voltooide Oracle de overname van Sun Microsystems. In 2011 verliet Harriet Coverston Oracle om Versity Software op te richten en de toonaangevende onafhankelijke leverancier te worden van geavanceerde, schaalbare software-gedefinieerde archiveringsopslag-oplossingen. Technologie met hoge doorvoer voor grote archiveringssites over de hele wereld. Binnen LSC, Sun en Oracle was Harriet de drijvende kracht achter SAM-QFS en OHSM.

Het eerste doel van Versity was om SAM-QFS naar Linux te porten, waardoor klanten meer keuzevrijheid kregen in hardware en besturingssysteem. Dankzij het feit dat Sun SAM-QFS in 2008 open source maakte, kon Versity de SAM-QFS-technologie in haar product integreren. Net als Oracle baseerde Versity zich op open source van Sun, maar in tegenstelling tot Oracle werd het product ontwikkeld op het Linux-besturingssysteem.

In 2014 werd de eerste versie van Versity Storage Manager (VSM) uitgebracht, en sindsdien wordt het continu en actief ontwikkeld. Gedurende deze periode zijn meer dan zestig software-updates en upgrades uitgebracht. Dit resulteerde in een indrukwekkende installed base.

Wat betekent end-of-sales van OHSM voor bestaande klanten?

De aankondiging van end-of-sales van Oracle betekent dat de installed base van OHSM-klanten een vrij korte tijd heeft om ofwel over te stappen naar een andere archive management-oplossing of om een extended support contract met Oracle te sluiten. Met extended support houden klanten toegang tot Oracle-ondersteuning en in het geval van niet-geïdentificeerde (nieuwe) bugs zet Oracle zich in om een oplossing (of tijdelijke oplossing) te bieden. Nieuwe functies worden niet meer ontwikkeld.

Gelukkig biedt Versity een eenvoudig pad voorwaarts met het hoogst mogelijke niveau van continuïteit en minimale verstoring van het archiefproces. Vanwege de gemeenschappelijke codebase die wordt gedeeld met OHSM en vanwege het technische leiderschap in het bedrijf is Versity buitengewoon goed gepositioneerd om OHSM-archiefsites te ondersteunen en migreren.

Eenvoudige overstap

Overstappen van OHSM naar VSM is een eenvoudig proces. Het is mogelijk om eenvoudig het filesystem dump-utility te gebruiken om een dumpbestand van OHSM te maken, en vervolgens het samfsrestore-commando te gebruiken om de metagegevens naar VSM te laden.
Nadat dit gebeurd is kan de VSM-server alle eerder gearchiveerde data lezen en nieuwe data archiveren. Het is belangrijk op te merken dat de gegevens ONGEWIJZIGD zijn en niet worden verplaatst of geconverteerd tijdens het migreren van OHSM naar VSM! Versity heeft een conversiegids gepubliceerd met gedetailleerde instructies voor het uitvoeren van de conversie.

Marktscan

Juist omdat Arteq uitgebreide kennis en ervaring heeft met Oracle HSM, hebben we een marktscan uitgevoerd voor alternatieve oplossingen en die vonden we in Versity VSM een sterke kandidaat; na evaluatie van het product zijn we onder de indruk van de compatibiliteit en het gebruiksgemak van VSM en zien we de weg vooruit voor bestaande OHSM-klanten.

In juni 2020 hebben we een reseller overeenkomst getekend met Versity om bestaande OHSM-klanten te ondersteunen bij migratie, en nieuwe klanten die op zoek zijn naar alternatieven voor het omgaan met hun grote datamanagement-uitdagingen te kunnen bedienen.

In een volgende blog zullen we ingaan op de voordelen en kanttekeningen van migratie naar Versity.

Wim Huijbers is Business Cloud Architect bij Arteq

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here