Home Ondernemen & Business Het gaat hard met AI

Het gaat hard met AI

56

Het is een hele tijd geleden dat ik als klein ventje aan de hand van mijn moeder op zaterdagmorgen langs het stadhuis in Leiden liep om even te zwaaien naar mijn vader, die daar werkte. De werkweek was toen vijfeneenhalve dag. Toen ik zelf ging werken was veertig uur de norm. Nu zesendertig. In Denemarken vijfendertig. Wat ik eigenlijk wil zeggen, hebben jullie dit gelezen: “AFAS Software gaat een vierdaagse werkweek invoeren voor alle mensen die werkzaam zijn bij het bedrijf.”? Ok, er liggen meerdere redenen aan ten grondslag maar AI zit er zeker bij. Dat zegt toch wel iets.

Desgevraagd geeft inmiddels de meerderheid van ondernemingen aan met AI te werken. Dat is sinds vorig jaar heel hard gegaan. Blijkbaar is het niet moeilijk over de vele nadelen heen te stappen. En dat kan ook. Merk je dat je favoriete AI onzin verkoopt dan komt dat waarschijnlijk door achterhaalde en verkeerde trainingsdata. Wellicht ben je bang dat je bedrijfsinformatie en/of persoonsgegeven in de cloud terecht komen en misbruikt worden. Of staan de kosten van een gecontracteerde AI je niet aan. Je wilt meer dan in de standaard dienstverlening zit. De AI kent jouw vak niet. En toch kun je schaduw-AI niet tegengaan.

Wanhoop niet! Er zijn open source AI-omgevingen die lokaal geïnstalleerd kunnen worden (en dus ook op een IaaS of PaaS omgeving). Alle bovenstaande issues (en meer) verdampen. Illustere namen als LLaMa 2 (van Meta), PaLM 2 (van Google) en Mistral 7B (Frans) nodigen uit tot proberen. Van harte aanbevolen.

Blijft natuurlijk wel dat de huidige generatie AI, gebaseerd op een Large Language Model (LLM), niet creatief is en niets nieuws kan leren. Ik vind ze zelfs dom en hardleers. En toen viel me iets op.

Het doorrekenen van LLM’s gebeurt meestal op Nvidia GPU’s of gespecialiseerde chips van Google, Amazon en wat kleinere partijen. Een heleboel.

Sam Altman is weer CEO van OpenAI. In november was de medeoprichter ontslagen (maar in dezelfde maand weer aangesteld) omdat zijn vele investeringen in startups niet goed samengingen met zijn baan bij OpenAI. Zo heeft hij in 2019 ruim een miljoen Dollar geïnvesteerd in Rain Neuromorphics Inc, waar gewerkt wordt aan een zogenaamde neuromorphic processing unit (NPU), oftewel een processor die ongeveer werkt als ons brein (ook wel eens een neuraal netwerk genoemd). Met die chips zouden al die andere dure chips niet meer nodig zijn en het milieu minder belast worden. We kunnen de eerste hardware snel verwachten (“available soon”). Nu blijkt dat OpenAI ook nog eens 51 miljoen Dollar in Rain geïnvesteerd heeft.

En ik vind dit onvoorstelbaar! Waarom? Wie mijn verhalen kent weet dat ik de LLM’s enorm dom vind, zelfbevestigend en niet creatief. Eigenlijk is de naam AI er veel te veel eer voor. Dat komt door de manier waarop ze gemaakt zijn. Al sinds tientallen jaren zijn de beloften van neurale netwerken veel groter. En dat is ook logisch. Er begint nu echt wat aan te komen. En dan gaat Altman deze NPU’s gebruiken om LLMs te trainen. Het moet niet gekker worden!

De uitdaging is natuurlijk een AI te maken die rechtstreeks draait op deze NPU’s. Wie is de eerste?

Hans van Buuren is enterprise architect bij Reclassering Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in