Home Telecom Het gebruik van “gratis” info

Het gebruik van “gratis” info

75

Vandaag de dag gebruiken we veel diensten die (nog) gratis beschikbaar zijn. Een van de vele voorbeelden zijn diensten van Google, die, varierend van Gmail tot Streetview en GoogleEarth gretig aftrek vinden. Voor de particuliere gebruiker is deze info gemeengoed, maar ook voor de zakelijke gebruik ontdekte het gemak en nut van deze diensten. In bepaalde bedrijfstakken worden deze producten gebruikt als een integraal onderdeel van het bedrijfsproces.

Geo info is bijvoorbeeld een hot item en iedereen is verzot op deze info; vreselijk leuk om je eigen huis vanuit de lucht of vanaf straatniveau te zien. Veel bedrijven gebruiken deze data voor werkvoorbereiding (denk aan de aannemerij en andere infra bedrijven) of voor risico management ( denk aan de ligging te verzekeren objecten ). Ook overheden maken hier graag gebruik van.
Wat maar weinigen weten, is dat zakelijk gebruik van deze info niet meer altijd “for free” is. Het blijkt maar al te vaak, dat niet iedereen zich verdiept in de gebruiksovereenkomsten van deze leveranciers. Bij grootgebruik wordt men geacht ‘gewoon’ voor de diensten te betalen. Het is volgens mij een kwestie van tijd voor we voor het merendeel van deze services betalen.
Op zich is dat niet vreemd, want het verkrijgen van geodata is een zeer tijdrovend en kapitaalintensief proces. Vandaar dat deze informatie ook niet altijd erg up to date is.  Dit wordt vaak vergeten door de gebruikers. Want waar een verouderde afbeelding voor incidenteel gebruik zeer goed bruikbaar zal zijn,  daar is diezelfde informatie voor grootverbruik in een bedrijfsomgeving lang niet altijd goed genoeg. Je wilt toch niet dat je gemeente de WOZ waarde bepaald op oude data ( foto’s) – of juist wel ! Een bezwaarschrift maakt in dat geval wellicht kans van slagen.
Ook op andere gebieden is geo info “hot”. Het is op mobile devices, zoals de smart phone een geliefde app. Van platte kaarten naar Streetview app’s. Ook het komende jaar zal er weer veel gebeuren op dit vlak. Een differentiator van formaat; is de Iphone 5 daarom iets later? Komt er een waanzinnige geo app op de markt deze zomer in “3d like”  formaat?
We zullen zien, maar dat er nog veel gaat gebeuren op dit vlak is evident !  Free or fee, direct of indirect gaan we er zeker voor betalen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in