Home Cloud Versnelde adoptie van het hybride model in Nederland

Versnelde adoptie van het hybride model in Nederland

40
home

Nederland loopt ten opzichte van andere Europese landen achter wat betreft de mate waarin zij hun IT-infrastructuur in de cloud onderbrengen. Dit blijkt uit onderzoek van IDG Connect onder 625 IT-beslissers van grote ondernemingen in elf Europese landen, dat in opdracht van Interxion is gehouden. Aan de andere kant lijkt de verwachting gerechtvaardigd dat Nederland de achterstand binnen vijf jaar heeft omgezet in een voorsprong door een versnelde adoptie van het hybride model.

Slechts drie procent van de grote Nederlandse ondernemingen heeft zijn infrastructuur volledig in de cloud (IaaS) ondergebracht, terwijl maar liefst zestig procent van de Nederlandse enterprises de infrastructuur nog volledig in een traditionele serverruimte of datacenter heeft staan. Dit laatste percentage ligt duidelijk hoger dan het gemiddelde van Europa (50%). De Nederlandse bedrijven die hun workloads nog in het eigen datacenter draaien, geven als belangrijkste reden dat zij menen op die manier dataprivacy en informatiebeveiliging beter te kunnen waarborgen. Een ander deel geeft aan niet klaar te zijn voor een ingrijpende IT-transformatie.

Organisaties die wél voor de cloud kiezen in de vorm van een hybride model (37%), gebruiken dezelfde argumenten om een deel van hun IT lokaal te houden. Wettelijke bepalingen of bestaande legacy maken het hen simpelweg onmogelijk om volledig naar de cloud te migreren. En waar het wel kan, kiezen deze bedrijven er met het oog op dataprivacy en informatiebeveiliging voor om hun bedrijfskritische systemen en bedrijfsgevoelige informatie lokaal te houden en enkel de generieke applicaties en data in de cloud onder te brengen.

Zo bezien blijft een vermeend gebrek aan veiligheid van de publieke cloud-platformen, en dan met name van de verbinding met de cloud, de belangrijkste bron van zorg. Op zich is dat niet vreemd, aangezien bijna driekwart van de bedrijven nu nog gebruik maakt van het reguliere internet om een verbinding met de cloud te maken. En we kennen allemaal wel voorbeelden waaruit de tekortkomingen van het internet blijken. Wat dat betreft is het goed nieuws dat directe connecties als Windows Azure ExpressRoute en AWS Direct Connect steeds meer worden aangeboden in de onafhankelijke datacenters in Nederland. Deze dedicated netwerkoplossingen zorgen voor de meest veilige, betrouwbare en snelle verbindingen.

De verwachting is dat dit de adoptie van het hybride model verder zal versnellen, waardoor Nederland de achterstand die het nu nog heeft binnen vijf jaar omgezet zal hebben in een voorsprong. Want het hybride model heeft hoe dan ook de toekomst, waarbij private verbindingen zorgen voor harmonie tussen traditionele IT en de cloud.

Michael van den Assem, Algemeen Directeur, Interxion datacenters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here