Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Inclusiviteit: Het is tijd om de stereotypen van ontwikkelaars voorgoed de das...

Inclusiviteit: Het is tijd om de stereotypen van ontwikkelaars voorgoed de das om te doen

169

…zeker bij een aantrekken van nieuw talent

Stereotypen bestaan in alle sectoren: bankiers in strakke pakken, marketeers met hippe brillen aan een latté, ze zijn overal. In de tech-sector is dat niet anders. Met name ontwikkelaars zijn vaak de klos. Bij de titel ‘ontwikkelaar’ denken mensen al gauw aan een jonge, blanke man met een hoodie die alleen werkt in het blauwe licht van zijn monitor. En ja, er zijn genoeg ontwikkelaars die voldoen aan deze beschrijving, maar veel ontwikkelaars hebben ook andere karakteristieken en levens buiten de techwereld die niet voldoen aan dit stereotype. Om de diversiteit binnen de tech-sector te stimuleren, moeten we deze stereotypen compleet afbreken, zodat echte inclusiviteit bereikt kan worden.

Diversiteit staat voorop

Het ontkrachten van het stereotype ontwikkelaar is niet alleen belangrijk om de talent gap te overkomen, maar ook zodat organisaties kunnen profiteren van de bewezen voordelen die diversiteit met zich mee brengt. Nu we het echt bijna niet meer te doen is om nieuw talent te vinden, moeten we diversiteit niet alleen verwelkomen, maar actief opzoeken.

Zij die al werken in de tech-sector weten dat er niet één type ontwikkelaar is en ook geen één definitie van deze rol. Functiebeschrijvingen lopen sterk uiteen maar hebben allemaal het doel om de digitale strategieën van de organisatie te stimuleren. Ze zijn de centrale factor in organisaties die moderne app-ambities willen realiseren.

Ik denk vaak over ontwikkelaars als bestuurders. In de basis doet iedere bestuurder hetzelfde – het besturen van een voertuig – maar de manier waarop ze dat doen kan enorm variëren. Een Formule 1-racer is getraind op snelheid, terwijl een vrachtwagenchauffeur in zijn eentje lange afstanden kan rijden en gespecialiseerd is in het manoeuvreren van waardevolle lading. Daarentegen zijn taxichauffeurs in staat om complexe verkeerssituaties te navigeren en hun passagiers zo snel mogelijk van A naar B te krijgen en zijn bestuurders van stuntauto’s expert in snelheid en precisie in death-defying situaties.

Ditzelfde geldt voor ontwikkelaars. Op dezelfde manier waarop verschillende soorten mensen verschillende soorten voertuigen kunnen besturen, kunnen verschillende soort ontwikkelaars op verschillende manieren helpen de digitale strategieën van organisaties te stimuleren. Het gaat erom een breder scala aan mensen de ruimte te geven die past bij hun vaardigheden en ervoor te zorgen dat ze zichzelf in die rol kunnen voorstellen.

Neem de leiding

Als we deze stereotypen niet kunnen doorbreken zullen we niet succesvol zijn in het versterken van de talent pipeline, wat grote gevolgen kan hebben voor de organisatie als geheel. Iedereen speelt daarbij een rol. Organisaties zelf moeten nadenken over hoe zij een spotlight kunnen richten op diversiteit en hoe zij de authenticiteit en individualiteit van hun medewerkers kunnen vieren. Daarnaast kunnen zij hun teams motiveren om ambassadeurs te worden – of dat nu is door het ondersteunen van tijd buiten het kantoor is voor werving of aanvullende trainingen.

Ontwikkelaars kunnen dit initiatief ondersteunen door open te zijn over hun verhalen en inzichten, door hun interesses te delen en te laten zien dat ze meer zijn alleen hun tech-vaardigheden. Of ze dit nu doen via social media, het bijdragen aan blogs, het spreken op lokale scholen, het geven van gastlessen op hogescholen of universiteiten of carrièrebeurzen bijwonen, overal kunnen ze contact maken met jonge mensen. Het gaat erom naar buiten te treden, duidelijk te zijn over waarom diversiteit belangrijk is en nee te zeggen tegen stereotypen – zelfs als ze denken dat ze er misschien wel in passen!

Een nieuwe realiteit

Als we, als sector, de wil kunnen opdragen om dit stereotype uit te dagen, zullen we een manier vinden om dat ook daadwerkelijk te doen. Bij VMware doen we dit al op verschillende manieren, waaronder:

  • Wanneer we functieomschrijvingen maken, zorgen we ervoor dat we de uitdagingen van de functie benadrukken in plaats van dat we opsommen wat de karakteristieken zijn van de ideale kandidaat. Daardoor hebben we al twee keer zoveel vrouwelijke sollicitanten en mensen uit een ondervertegenwoordigde minderheid.
  • Binnen ons CodeHouse initiatief in de VS werken we samen met een selecte groep vrouwelijke IT’ers van universiteiten aan een real-world project dat een positieve impact zal hebben op STEM-onderwijs voor ondervertegenwoordigde gemeenschappen.
  • In Ierland hebben we een STEM-studiebeurs ontwikkeld die toegekend wordt aan twee jonge vrouwen van de Ballincollig Community School. Het doel is om divers en inclusief tech-talent te ondersteunen, met name vrouwen en ondervertegenwoordigde gemeenschappen.

Hoewel dit allemaal kleine stappen zijn kunnen we, in combinatie met de inspanningen van andere organisaties, stereotypen veranderen en de talent-pipeline creëren die de technische industrie zo hard nodig heeft.

Door Ed Hoppitt, Director, Apps and Cloud Platforms, VMware EMEA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in