Home Innovatie & Strategie Het is zover: brede waardering voor sensor-technologie

Het is zover: brede waardering voor sensor-technologie

51

Zou het dan toch uiteindelijk lukken een creativiteitsexplosie te bewerkstelligen in het algemene gebruik van sensor-technologie? Maar dan op een andere manier als waarvoor ze in eerste instantie voor werden ontworpen?

Zelf ben ik al jaren bezig om ongekende mogelijkheden van sensor-technologie uit te dragen. En was het tot voor een jaar geleden zo, dat vele toehoorders van mijn speeches er vanuit gingen dat een breed gebruik van een en ander nog ver weg was, dit jaar valt mij op dat iedere aanvrager voor een presentatie juist nadrukkelijk vraagt om een uitleg van de mogelijkheden rond het gebruik van de technologie!

De roep naar nieuwe mogelijkheden voor producten en diensten door een combinatie van gestructureerde gegevens uit traditionele databases, met realtime (onvertraagd) ongestructureerde gegevens (gegenereerd door een sensor), wordt steeds luider. Fenomenen als cloud-computing en het toepassen van de mogelijkheden die social-media ons bieden, dragen bij tot een positieve ontwikkeling van dit soort technologie.

Als klap op de vuurpijl kwam vorige week de aankondiging van de iPhone 5(s) die een M7 “motion coprocessor” bevat. Geweldig! De gegevens uit de versnellingsmeter sensor, de magnetometer-sensor, en de gyro-sensor worden door deze processor apart afgehandeld zonder de hoofdprocessor lastig te vallen. Bovendien zijn er voor ontwikkelaars uitgebreide API’s beschikbaar waardoor zij niet meer zelf een langdurig en ingewikkeld  “embedded” programmeringsproces in moeten gaan. Gevolg: op relatief eenvoudige en betrouwbare manier zijn “bewegingsgegevens” niet alleen te verkrijgen om ze op het traditionele gebied van beweging te gebruiken, maar door niet voor de hand liggende combinaties met andere sensors te maken, is er nauwelijks nog een grens aan de mogelijkheden.

Denk eens aan het gebruik van slimme telefoons bij het verantwoord zelfstandig laten wonen van onze oudere medemens. De inzet van deze technologie voor het beter inzicht krijgen op een verantwoord te leveren sportprestatie. Toepassingen in de gezondheidszorg met aan de ene kant minder druk op de handen aan het bed en aan de andere kant een veel beter inzicht in de toestand van de patiënt. Veel nauwkeuriger navigeren ook als er geen satellieten “zichtbaar” zijn, enz., enz.

Onze intelligente elektronische hulpmiddelen worden steeds contextgevoeliger (Google gebruikt daar een speciale coprocessor voor). Daardoor komen er steeds meer mogelijkheden om real-time (onvertraagd) individuele aanpassingen te maken die mensen helpen en waar we naar uitkijken om ze te kunnen en mogen gebruiken!

Het “internet van dingen” is niet meer ver weg en we kunnen er ons steeds meer iets concreets bij voorstellen. Het komt daarom, zo af en toe, steeds dichterbij. Hieraan heeft de slimme telefoon een geweldige bijdrage geleverd. We zijn verwend met nuttige Apps die we op een eenvoudige manier via de cloud aanschaffen. We zijn hypermobiele mensen aan het worden die graag die nieuwe wereld van het “internet van dingen” binnen willen stappen.

Hans Appel, Professor Computer Science & Sensor Technology. Hanze University of Applied Sciences, Groningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here