Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Het Nieuwe SAMEN Werken

Het Nieuwe SAMEN Werken

84

Eigenlijk heb ik niet zoveel met de term ‘Het Nieuwe…’. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. Het is een modewoord, dat gebruikt wordt om aan te duiden wat er allemaal mogelijk is door de juiste inzet van nieuwe communicatiemiddelen, het internet en social media.

Onverlet laat wel dat al deze mogelijkheden er zonder meer toe leiden dat onze maatschappij gaat veranderen. Daar kan je niet omheen. Er is nog veel koud watervrees, men is nog aftastend, maar er wordt al volop geëxperimenteerd… en het is allemaal nieuw. Neem nu HNW, Het Nieuwe Werken. Met HNW wordt bedoeld: tijd en plaatsonafhankelijk werken met als reden: in minder tijd meer te doen en met meer plezier. Met de reden is helemaal niets mis, dunkt mij. Maar wat is het doel? Over het doel, waarom HNW moet, zijn al vele boeken geschreven en elke organisatie heeft zo wel zijn eigen redenen. Het gaat natuurlijk uiteindelijk allemaal om de duit, maar zeker ook om werknemers te vinden, te binden en te boeien.

Hier zie ik echter, dat bedrijven tegen een grens aanlopen, een denkbeeldige grens, een grens die er niet hoeft te zijn. Bedrijven focussen zich met HNW namelijk uitsluitend op werknemers die bij hen in loondienst zijn. Hier gaan zij, mijn inziens, de fout in of, althans, laten zij een kans liggen.

Bedrijven willen een dynamische personeelsbezetting, een bezetting die zich aanpast aan veranderende omstandigheden. De ene keer iets meer medewerkers, de volgende keer iets minder, maar in alle gevallen met behoud van kennis en ervaring.

Aan de andere kant heb je de werkende mens, sommige mensen willen zich binden aan een bedrijf, anderen weer niet. De opkomst van personen die buiten loondienstverband willen werken is niet meer te stuiten. Hier liggen mogelijkheden voor zowel de bedrijven als voor de werkende mens. In de nabije toekomst gaat het onderscheid tussen werkenden binnen loondienst en werkenden buiten loondienst meer en meer vervagen.

Ondernemingen zouden er goed aan doen, om bij de inrichting van HNW buiten de grenzen van hun eigen organisatie te kijken, zich te oriënteren op mogelijkheden om samen te werken met die groep mensen die graag buiten loondienstverband willen werken.

Oracle heeft dat goed begrepen. Oracle is middels een virtual competence center samenwerkingen aangegaan met affiliated consultants. Affiliated consultants zijn ervaren Oraclespecialisten die niet in loondienst zijn bij Oracle. Oracle zorgt voor kennisoverdracht, communityvorming en coaching. Bij een stijgende hoeveelheid werkzaamheden wil Oracle deze consultants natuurlijk graag inzetten op haar projecten, maar niets is verplicht. De affiliated consultants kunnen gaan en staan waar zij willen. Middels het competence center heeft Oracle HNSW in de praktijk gebracht, creëert het voor zichzelf een goede basis en geeft invulling aan haar beleid om zo goed mogelijk in te spelen op de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Dynamisch, trendsettend en veelbelovend.

HNSW, Het Nieuwe SAMEN Werken binnen loondienst en buiten loondienst, dat maakt de arbeidsmarkt pas écht flexibel.

Wessel van Alphen, algemeen directeur van IT-Staffing

1 REACTIE

 1. Absoluut mee eens: externen betrekken bij jouw organisatie is een must tegenwoordig, Oracle heeft dat perfect begrepen – vooral het “kunnen” en niet per se “moeten” is een mooi onderdeel van het initiatief.

  De vraag is verder: hoe faciliteren partijen als Oracle zo’n virtual competence centre – offline of online? Het ligt, denk ik, in de lijn der verwachting van de externe(n) (lees: freelancer, (z)zp’er, zelfstandig ondernemer) dat de communicatie hieromtrent vnl. online gebeurt. Idealiter op een platform waar de (concrete) samenwerking en het netwerken ook plaats kan vinden.

  Hartelijke groet,

  VictorMundi.com
  Jeroen Sakkers
  (oprichter)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in