Home Data & Storage Het nieuwe voetbalseizoen en de rol van data en real-time analyses

Het nieuwe voetbalseizoen en de rol van data en real-time analyses

Pure Storage -
59
dainamics

Het jaar 2021 had een bijzondere sportzomer met het EK voetbal en de Tour de France. Nog onlangs waren we tevens tijdens de Olympische Spelen getuige van indrukwekkende prestaties op het gebied van kracht, snelheid en precisie. Inmiddels begon ook het Nederlandse voetbalseizoen weer. Data en de analyse daarvan kunnen een belangrijke rol spelen in de competitie.

Data zijn voor de clubs in het betaalde voetbal tegenwoordig zeer belangrijk in hun voorbereiding op de wedstrijden. In ons digitale tijdperk is een overwinning niet langer alleen afhankelijk van de prestaties van de spelers, maar wordt deze sterk ondersteund door de clubstaf en de coaches die real-time wedstrijd- en trainingsdata bestuderen. Dit, naast data van scouting, transfers of het dieet van de spelers. Het gaat om zeer veel data. Een voorbeeld: een oefenpartijtje van zestien spelers en 6 ballen kan in slechts 10 minuten naar schatting zo’n 13 miljoen datapunten genereren die cruciale inzichten verschaffen in van alles, van de loopsnelheid van spelers tot balbezit en passes.

De twaalfde man

Data zorgen ook in het voetbal voor een evolutie vanwege inzichten die deze data opleveren. Dit betekent daarnaast dat voetbalsupporters dichter bij hun favoriete clubs en spelers staan dan ooit, dankzij bijvoorbeeld directe toegang tot statistieken en speler ‘heatmaps’. Het gebruik van technologie en data vormt als het ware een nieuwe, twaalfde speler in het veld.

De Britse club Brentford FC liet de afgelopen jaren zien welke impact real-time data-analyse kan hebben. De club is opgeklommen van de League One naar de Premier League dankzij het gebruik van slimme data, zoals effectieve monitoring van het moment waarop spelers de bal passen, wanneer er op het doel wordt geschoten en hoe het team positie kiest.

Overwinnen van legacy

Maar de overgang van een traditioneel sportteam naar een ’technologiebedrijf’ is niet zo eenvoudig. Tenzij de club echt begrijpt voor welke IT-uitdagingen ze staat. Verouderde IT-infrastructuur verhindert dat clubs snel toegang krijgen tot de data die ze nodig hebben. Daardoor missen ze wellicht cruciale inzichten. Bovendien levert het monitoren van spelers waarschijnlijk silo’s en gesegmenteerde data op. Dit kan leiden tot onnauwkeurige of minder effectieve resultaten. Hierdoor komt het team niet verder.

Data optimaliseren

Om optimaal te profiteren van de data waarover ze beschikken, gebruiken voetbalclubs moderne infrastructuuroplossingen. Denk aan een Unified Fast File and Object (UFFO)-opslagplatform. UFFO-opslag schaalt mee met de enorme hoeveelheid gegevens die de sensoren en technologieën van de clubs produceren. Het platform slaat bestands- en objectgegevens op één plaats op zodat de vorming van silo’s wordt voorkomen. Zo kunnen in real-time consistente en betrouwbare data worden geleverd voor de inzichten voor de verbetering van de strategie en de tactiek van het team.

Data als startpunt voor succes

Voor teams die een begin willen maken met hun digitale transformatie, is het belangrijk om te weten dat de hoeveelheid door de voetballers geproduceerde data, geen onoverkomelijke uitdaging is. Nederlandse voetbalclubs kunnen wat dat betreft een voorbeeld nemen aan de transformatie die de club Southampton FC doormaakt. In samenwerking met Pure Storage streeft de club een aantal sportieve en commerciële doelstellingen na. Voorheen hadden de bestaande systemen te weinig opslagruimte. Er was een nieuwe aanpak nodig om te voldoen aan de data-intensieve eisen.

Southampton FC vertrouwt op Pure Storage om data afkomstig uit elke bron van de club samen te voegen. Dit, voor optimale prestaties op en naast het veld. Dankzij deze aanpak steeg de gemiddelde performance van applicaties met 37 procent. Hierdoor is de club beter in staat om elk aspect van haar activiteiten te analyseren, meten en optimaliseren. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld talentvolle spelers in de jeugdteams. En herstellen oudere spelers sneller van een blessure.

Voetbalseizoen en data

Het voetbalseizoen begon inmiddels. Nu kunnen clubs data inzetten om hun kansen op succes te maximaliseren. Als technologie voor voetbalclubs geen knelpunt meer is, belooft het een mooi – datagedreven – voetbalseizoen te worden.

Marco Bal, Principal Systems Engineer, Pure Storage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here