Home Innovatie & Strategie Het pad naar uitmuntende IT-prestaties

Het pad naar uitmuntende IT-prestaties

106

Een uitmuntend presterende IT-afdeling beschikt over een heldere strategie voor elk type applicatie dat moet worden ontwikkeld of onderhouden. Deze afdeling begrijpt dat de keuze voor een aanpak en een technologie afhangt van de functionele én niet-functionele eisen die aan het betreffende systeem worden gesteld. Een toekomstvaste applicatiestrategie begint met een helder inzicht in het applicatieportfolio van de organisatie. Het Pace Layered Application Strategy van Gartner biedt hierbij een goed handvat. In deze aanpak worden de lagen commodity, differentiating en innovation onderscheiden. Nadat is bepaald in welke applicatielaag een systeem of applicatie thuishoort, is het eenvoudiger de juiste technologische oplossing voor ontwikkeling en onderhoud te bepalen. Daarbij is het vooral belangrijk dat het vereiste veranderingstempo aangehouden kan worden.

Koop een pakketoplossing, maar pas hem niet aan
Commodity-processen zijn stabiele bedrijfsprocessen die geen onderscheidende waarde hebben en die doorgaans niet vaker dan één keer per jaar worden gewijzigd. Voorbeelden zijn de salarisadministratie, boekhoudsystemen en standaard ERP-systemen. Als het gaat om de ondersteuning van commodity-processen volstaat een standaard pakketoplossing. Wanneer toch specifieke functionaliteit is vereist, is het zaak geen aanpassingen in het pakket te doen, omdat dit de stabiliteit van het pakket aantast en/of het instaleren van standaard updates niet meer mogelijk maakt. Een gevolg kan zijn dat daardoor kostbaar maatwerk verloren gaat of overnieuw gedaan moet worden. Het is raadzamer die additionele functionaliteit waar de bedrijfsvoering om vraagt te realiseren met nieuwe applicaties die worden geïntegreerd met het standaardpakket of het bestaande systeem. Wijzigingsverzoeken vanuit de business moeten resulteren in web- of mobiele applicaties die gegevens oproepen uit en gebruik maken van gegevens uit het standaardpakket. De benodigde functionaliteit kan worden aangeleverd via nieuwe (technische- / gebruikers-) interfaces, met behulp van technologie die ruimte biedt voor verandering. Deze aanpak is niet alleen geschikt voor standaardpakketten, maar ook voor het moderniseren van legacy-systemen.

Ontwikkel maatoplossingen, maar dan wel op een slimmere manier
Processen waarmee een bedrijf zich van zijn concurrenten onderscheidt, hebben vaak betrekking op orderbeheer, klantenservice of people management. Deze bedrijfsspecifieke processen worden voortdurend doorontwikkeld en ondergaan over het algemeen maandelijks kleine of grote wijzigingen. Dit vraagt om een technologische oplossing waarmee op snelle en eenvoudige wijze maatwerkoplossingen zijn te ontwikkelen, van simpele applicaties voor specifieke afdelingen tot complexe systemen die het hart van het bedrijf vormen. Met de technologische oplossing moet het bovendien mogelijk zijn om deze toepassingen regelmatig aan te passen. Daarnaast zou de technologie tools moeten omvatten die helpen applicaties te laten voldoen aan de belangrijkste niet-functionele eisen, zoals beveiliging, robuustheid en schaalbaarheid.

Bouw innovatieve applicaties, die met uw onderneming kunnen meegroeien
De applicaties in de innovation-laag worden, zoals de naam al doet vermoeden, ingezet voor bedrijfsinnovatie. Hier worden nieuwe ideeën ondergebracht in een systeem en getest in de praktijk. Vaak zorgen deze applicaties in een later stadium voor concurrentievoordeel. Voor wat betreft de technologische oplossing is het belangrijk dat het in een hoog tempo bedrijfsapplicaties ontwikkelen mogelijk maakt. Op deze manier kan de IT-afdeling binnen enkele dagen in de behoeften van de business voorzien. Nog belangrijker is, dat de technologie het mogelijk maakt om applicaties die na verloop van tijd een bedrijfskritisch karakter krijgen, zonder herschrijven op te schalen en door te ontwikkelen. Sommige van de innovatieve applicaties die in de marge van een bedrijf worden ontwikkeld, zullen immers uitgroeien tot onderscheidende processen die in de unieke behoeften van het bedrijf voorzien en waarmee het verschil met de concurrentie wordt gemaakt!

Ing. Ruud Hochstenbach is Account / Partner Manager bij OutSystems Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in