Home Innovatie & Strategie HIMSS12, Zorg en IT

HIMSS12, Zorg en IT

73

Kent u HIMSS? HIMSS, Healthcare Information and Management Systems Society,  bestaat al 51 jaar en is een internationale, wereldwijde non-profit organisatie die  zich exclusief richt op het optimaal gebruik van Informatie Technologie en management systemen voor verbeteringen in de zorg sector. Dit jaar werd het van 19 tot 24 februari HIMSS12 georganiseerd in Las Vegas en telde ruim 30.000 (!) bezoekers, daarmee is het wereldwijd verreweg de grootste conferentie en beurs voor I(C)T in de zorg.

Ik mocht als bestuurslid van HELP deel uit maken van de Nederlandse delegatie van 250 man die een eigen Holland Huis vormden in het Wynn hotel, opgezet voor de 9e keer door de Convention Company. Zo hadden de Nederlanders een eigen congres binnen het gigantische HIMSS, met als dagvoorzitter Lucien Engelen van het Radboud UMC; Lucien trekt ook de organisatie van TEDxMaastricht op 2 april van dit jaar en een aantal van de sprekers voor april waren hier al aanwezig, waaronder ePatient Dave.

In het Nederlandse programma werd de rol en invloed van sociale media al heel duidelijk, maar dat betekent nog lang niet dat we, de actoren in de zorg, van patiënten tot zorgverzekeraars, van artsen tot apothekers et cetera, al goed weten en beseffen hoe daar bewust mee om te gaan.

Binnen het plenaire programma werd de impact van sociale media ook al direct aangezet met een optreden van Biz Stone, mede oprichter van Twitter, direct na de opening door Charlene Underwood, voorzitter van de RvB van HIMSS en directeur Medical Solutions Siemens. De laatste gaf de aan dat de vorderingen in de zorgwereld fantastisch zijn, maar dat de groei financieel onhoudbaar is. In de VS alleen al werd in 2011 ruim 2,5 Triljoen dollar besteed! En u weet dat wij in 2011 in Nederland de grens van 70 Miljard hebben benaderd … 1/3 van het totale overheidsbudget.

Daarbij heeft iedereen het direct over de grijze golf, maar de leefstijl van de jeugd, niet alleen in de VS, maar ook in China en Europa moet ons veel grotere zorgen baren, want zij leidt tot het opkomen van de chronische ziekten zoals hart- en vaat ziekten, Diabetes II, diverse kankersoorten en obesitas op relatief jonge leeftijd, een waar schrikbeeld. Hier geldt het adagium: “Voorkomen is beter dan genezen!”.

Dit is nodig voor een transitie in de sector: “van Disease naar Healtmanagement”, de enige begaanbare weg. En ja, daar kunnen en moeten we IT maximaal bij inzetten, bijvoorbeeld door Lifestyle Programmes te introduceren en de vorderingen op afstand te volgen, continu feedback te geven via allerlei devices, waarbij natuurlijk onze smartphones en tablets zullen domineren.

Hier hoort dan wel een grondige analyse aan vooraf te gaan van de prosumer in kwestie: fysiek en mentaal. Hoe sta je er voor, wat zijn jouw karaktereigenschappen om een solide aanpak de optimale slaagkans te geven? Het gaat tenslotte om ons gedrag, een verandering in onze leefstijl zodat het het leidt tot Mens Sana in Corpere Sano!

Prof dr ir Nico H.G. Baken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in