Home Data & Storage Hoe bedrijven AI op een duurzame manier kunnen inzetten

Hoe bedrijven AI op een duurzame manier kunnen inzetten

Pure Storage -
69

Kunstmatige intelligentie (AI) is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de snelst groeiende en belangrijkste aandachtgebieden voor investeringen en innovatie. Doordat AI zo veel praktische implicaties heeft, is het niet gek dat het wordt toegepast bij verschillende use cases. Denk aan sectoren zoals de gezondheidszorg, biowetenschappen, de halfgeleider- en chipproductie, automobielindustrie, financiële dienstverlening en nog veel meer. Een specifiek voorbeeld waarbij AI al effectief wordt ingezet, is bij het detecteren van borstkanker.

Hoewel generative AI-tools zoals ChatGPT de laatste maanden vaak in het nieuws zijn, bestaat AI in feite al jaren. De nieuwste ontwikkelingen in generatieve AI zorgen echter voor meer door machines genereerde data dan ooit tevoren, wat de toch al enorme wereldwijde groei van ongestructureerde data alleen maar doet toenemen. Sterker nog, IDC voorspelt dat de totale hoeveelheid genereerde data wereldwijd in 2025 zal toenemen tot meer dan 175 zettabytes, vergeleken met 40 zettabytes in 2019. Dit is een conservatieve voorspelling, gezien de enorme toename van data die we nu al zien als gevolg van de recente ontwikkelingen in AI-technologie.

Grotere hoeveelheden data en de steeds snellere ontwikkeling van AI-technieken betekent dat bedrijven meer mogelijkheden krijgen om deze data om te zetten in bruikbare kennis. Hiermee kunnen deze bedrijven sneller innoveren dan hun concurrenten, de klanttevredenheid verbeteren, operationele processen stroomlijnen en uiteindelijk succesvoller worden. Maar net zoals windmolens wind omzetten in energie, moeten ook data omgezet worden tot een nuttig product voordat ze waarde kunnen bieden. Hier zijn data analytics (in toenemende mate gebaseerd op AI) voor nodig.

Hoe kunnen bedrijven het meeste halen uit hun AI-projecten?

Om effectief gebruik te kunnen maken van AI en op AI-gebaseerde data analytics hebben bedrijven een flexibele, betrouwbare storage infrastructuur met hoge prestaties nodig. Daarnaast moet deze storage infrastructuur ook duurzaam zijn.

  1. Hoge prestaties zijn essentieel aangezien AI afhankelijk is van het – keer op keer – transporteren van enorme hoeveelheden data naar GPU’s. Hoe sneller dat gebeurt, hoe sneller en beter de resultaten. AI-resources, zoals GPU’s en datawetenschappers zijn kostbaar en zeer gewild, dus als zij moeten wachten op data kan dat zorgen voor hogere kosten. Om meer waarde te halen uit workflows is het versnellen van datavoorbereiding en ‘data curation’ net zo belangrijk als het voeden van GPU’s. Dit helpt namelijk om data te verzamelen en te verwerken.
  2. Flexibiliteit is noodzakelijk aangezien AI dé technologie is die zich het snelst ontwikkelt – tools, technieken, datasets en use-cases ontwikkelen zich elke dag. Het is daarom belangrijk om te investeren in technologieën en infrastructuur waarmee bedrijven zich makkelijk en snel kunnen aanpassen aan deze ontwikkelingen.
  3. Betrouwbaarheid van enterprise niveau en ‘controls’ zijn belangrijker dan ooit voor bedrijven met AI-omgevingen. Dit zijn omgevingen die essentieel zijn voor het bedrijf. Downtime – hoe kort ook – kan leiden tot hoge kosten. Betrouwbaarheid en de beschikbaarheid van data zijn dus essentieel. Daarnaast zijn AI-projecten vaak groot en sterk geautomatiseerd. ‘Controls’ op quota’s, security en beheergemak zijn essentieel.
  4. Een onderwerp dat zeker niet mag worden vergeten is duurzaamheid – een van de grootste uitdagingen voor de hele wereld.

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor AI?

Datacenters verbruiken volgens de huidige schattingen wereldwijd 1-4% van alle energie. In Nederland is dit aandeel 0,38%. In sommige landen is het energieverbruik van datacenters zo hoog dat er zelfs een tijdelijke stop op de bouw van datacenters is omdat er niet genoeg stroom is. Ook in Amsterdam is er een bouwstop voor datacenters, deze stop zal tenminste tot 2030 van kracht zijn. Voor AI zijn enorme hoeveelheden data nodig, om al deze data op te slaan is het aannemelijk dat het aantal datacenters zal toenemen.

AI zal ook niet zomaar verdwijnen, het heeft namelijk het potentieel om een positieve impact te hebben op de mensheid. Repetitieve taken worden geautomatiseerd, ziekten kunnen effectiever behandeld worden en we kunnen onze wereld beter begrijpen door bijvoorbeeld weer- en klimaatpatronen te analyseren. Vanuit een duurzaamheidsoogpunt zorgt AI echter voor meer energieverbruik en zijn er zorgen over de groeiende CO2-uitstoot. Daarom is het essentieel dat er voor AI een efficiënte en duurzame infrastructuur wordt gebouwd.

Hoe bedrijven op een duurzame manier AI kunnen inzetten

Naarmate de hoeveelheid data stijgt en hoge prestaties steeds meer een vereiste worden voor AI, zullen de kosten voor stroom, koeling en de ruimte om de apparatuur neer te zetten, stijgen. Energiebesparende technologieën en andere duurzame oplossingen worden dan steeds belangrijker. Momenteel betekenen de stijgende energieprijzen dat deze oplossingen niet alleen essentieel zijn om duurzaamheidsdoelen te halen, maar ook belangrijk zijn om operationele en financiële uitdagingen op te lossen.

Er zijn oplossingen die helpen om de ecologische impact te beperken. Een voorbeeld hiervan zijn all-flash storage oplossingen die aanzienlijk efficiënter zijn dan hun tegenhangers: disk-gebaseerde storage (HDD). In sommige gevallen kunnen all-flash oplossingen een reductie van 80% van het energieverbruik opleveren, vergeleken met HDD. Daarnaast is flash storage beter geschikt voor AI-projecten, vanwege de hoge prestaties.

De sleutel tot AI-succes is het verbinden van AI-modellen of AI-applicaties met data. Om dit succesvol te kunnen doen heb je veel data nodig. Deze data kan niet offline of onbereikbare data zijn en moet eenvoudig toegankelijk zijn, over alle silo’s en applicaties heen. Dit is simpelweg niet praktisch haalbaar met HDD-gebaseerde storage.

Om de adoptie van duurzame technologieën te bevorderen kan een bedrijf ook overwegen om iemand aan te stellen die verantwoordelijk is voor de hele CO2-voetafdruk van het bedrijf. Het is zaak om deze persoon direct te betrekken bij het begin van processen, zodat duurzaamheid altijd op de kaart blijft staan.

De stappen die bedrijven nu kunnen nemen

Ter voorbereiding op een wereld waarin steeds grotere hoeveelheden ongestructureerde data gebruikt zullen worden voor AI, zouden bedrijven een grote, efficiënte storage infrastructuur moeten inrichten waarmee data altijd makkelijk toegankelijk zijn. Flash storage met een hoge opslagdichtheid die zware workloads aankunnen, ongeacht de prestatie vereisten, zijn hier zeer geschikt voor. Bedrijven die flexibel willen blijven zouden ook Storage-as-a-Service inclusief capaciteits- en technologie upgrades kunnen overwegen. Hiermee kan de storage van het bedrijf meegroeien naarmate het bedrijf over meer data beschikt. Tot slot, om inzicht te krijgen wat de impact van datastorage van je bedrijf op het milieu is, is het essentieel om toegang te hebben tot duurzaamheidsgegevens van de storage infrastructuur.

Marco Bal, Principal Systems Engineer, Pure Storage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in