
Een werkweek van 4 dagen, AI-productiviteitstools, thuiswerkdagen, abonnementen bij sportclubs – allemaal aantrekkelijke zaken die worden ingezet om het welzijn van werknemers te vergroten en daarmee de werknemers te behouden. Maar nog steeds zijn met name softwareontwikkelaars bereid om van werkgever te veranderen, zo blijkt uit het *Developer Engagement Report van OutSystems. Wat kunnen organisaties doen om hen wel te behouden?
Bedrijven hebben er veel baat bij om hun ontwikkelteams te behouden. Regelmatig verloop betekent immers een vertraging van de productontwikkeling en kan bovendien leiden tot een aanzienlijk verlies van kennis. Ook kost het tijd en geld om nieuwe medewerkers op te leiden – zaken die vaak ontbreken. Deze nadelen zijn nog ernstiger gezien de huidige ontwikkelingen in de sector. Zo zal het tekort aan fulltime ontwikkelaars volgens IDC naar verwachting stijgen tot 20 procent in 2025. Daarnaast maakt de trend van remote werken het gemakkelijker om van baan te veranderen. Het is steeds minder belangrijk dat het kantoor van de werkgever in de buurt zit.
Veel ontwikkelaars verwachten snel van baan te wisselen
Uit het Developer Engagement Report blijkt verder dat minder dan de helft (48%) van de respondenten verwacht over een jaar nog in dienst te zijn bij hun huidige werkgever. Kijkend naar de komende twee jaar is dit zelfs nog minder dan een derde (29%). Wel moet worden gezegd dat de baan zelf niet het obstakel vormt, aangezien bijna twee derde (64%) aangeeft dat ze dol zijn op hun baan. Deze schijnbare tegenstrijdigheid kan worden verklaard door andere bevindingen in het rapport.
Vanuit het perspectief van bedrijven verdient het volgende resultaat ook bijzondere aandacht. Niet alleen is een aanzienlijk deel van de respondenten namelijk bereid om op de middellange termijn van werkgever te veranderen, maar een groot percentage (42%) zegt er ook vertrouwen in te hebben dat ze onmiddellijk een betere baan kunnen vinden. Voor velen lijkt de arbeidsmarkt dus zo kansrijk dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun carrière. Bedrijven moeten zich hier terdege bewust van zijn.
Eén ding is zeker: het behouden van softwareontwikkelaars is een uitdaging. En niet alleen omdat de vraag naar ontwikkelaars over het algemeen groot is, maar ook omdat techgiganten als Bol of Picnic aantrekkelijke werkgevers zijn en de financiële middelen hebben om toptalent te werven. Om hun teams met ontwikkelaars bij elkaar te houden, moeten bedrijven eerst hun behoeften begrijpen en vervolgens aan de juiste knoppen draaien.
Factoren voor (on)tevredenheid
Het is duidelijk dat ontwikkelaars goede redenen nodig hebben om bij hun huidige bedrijf te blijven. Beproefde maatregelen zoals financiële voordelen en extraatjes op kantoor zijn niet voldoende; deze laatste vallen sowieso weg bij werken op afstand. Welke factoren spelen dan eigenlijk de grootste rol?
Een van de cruciale kwesties is de balans tussen werk en privé. De helft van de respondenten (50%) geeft aan behoefte te hebben aan een beter evenwicht tussen hun werk en privéleven. Bedrijven moeten daarom niet onderschatten hoeveel tijd en energie ontwikkelaars besteden aan professionele verplichtingen, wat ten koste kan gaan van hun algehele welzijn. Ook geeft 45 procent aan dat de werkdruk binnen het bedrijf één van hun grootste uitdagingen is. Hieruit kan worden afgeleid dat er vaak teveel wordt gevraagd van ontwikkelteams, wat leidt tot een disbalans tussen werk en privé.
Ook de factoren salaris en grootte van het team moeten niet worden verwaarloosd. Als de situatie op deze gebieden verbetert, neemt namelijk ook de motivatie toe. Dit wordt bevestigd door bijna een derde (respectievelijk 28% en 29%) van de respondenten. Hoewel er op dit moment misschien weinig ruimte is voor bedrijven op het gebied van salarissen, is er voor wat betreft de grootte van teams wellicht meer flexibiliteit.
Maak controle en productiviteit mogelijk
Het verhogen van de salarissen of het aanbieden van een vierdaagse werkweek zijn de meest voor de hand liggende manieren om ontwikkelaars te behouden. Dit is echter niet voor alle bedrijven haalbaar. Gelukkig gaan de mogelijkheden die managers kunnen benutten verder dan dit.
Interne communicatie met ontwikkelteams is een belangrijk startpunt om het werkende leven van ontwikkelteams te verbeteren. Door goede communicatie is het makkelijker te beoordelen of de verwachtingen van teams realistisch en haalbaar zijn. Door te werken met tools die de snelle ontwikkeling van prototypes faciliteren, kunnen die verwachtingen sneller worden getoetst op haalbaarheid. Luisteren naar de feedback van ontwikkelteams is daarnaast essentieel om hen meer controle te geven over hun werk. Degenen die zich gehoord voelen, zullen zich eerder voor een langere termijn verbinden.
Bovendien moeten managers ervoor zorgen dat hun ontwikkelteams zich productiever voelen, zodat ze tevreden zijn. Als ontwikkelaars het gevoel hebben dat er weinig vooruitgang is, zullen ze eerder op zoek gaan naar een baan waar ze hun werk effectiever kunnen uitvoeren. Ook hierbij is communicatie essentieel, bijvoorbeeld om de teamsamenstelling te optimaliseren.
De juiste tools in handen geven
Voor de productiviteit en uiteindelijk de tevredenheid van ontwikkelteams zijn de juiste tools van doorslaggevend belang. Van versiebeheer tot samenwerking tot kwaliteitsbeheer: de keuze voor de juiste tools heeft impact op alle gebieden van softwareontwikkeling. Daarom moet er voldoende tijd worden besteed aan de selectie en loont het de moeite om regelmatig feedback te krijgen van ontwikkelteams.
Op het gebied van tools wordt in het rapport ook gekeken naar low-code platformen. Platformen bedoeld om de productiviteit van ontwikkelteams te verhogen. De resultaten van het onderzoek laten hier interessante verschillen zien met traditionele softwareontwikkeling, met name als het gaat om de belangrijke motiverende factoren voor ontwikkelaars. Van de respondenten zegt de helft dat low-code de kwaliteit van apps en de eigen creativiteit vergroot. Ontwikkelaars die low-code gebruiken zijn ook meer content met hun tools (57% versus 36% van de traditionele ontwikkelaars) en tevredener met de productiviteit van hun teams (59% versus 41%). Met andere woorden, zij zijn over het algemeen gelukkiger in hun dagelijkse werk dan traditionele ontwikkelaars. Bovendien is er minder overwerk wanneer low-code wordt gebruikt: 71% van de low-code ontwikkelaars voltooit zijn taken binnen 40 uur per week, vergeleken met slechts 44% van de traditionele ontwikkelaars. Ook zijn low-code ontwikkelteams gemiddeld qua grootte slechts een derde van traditionele teams.
Het gebruik van low-code technologie voor het ontwikkelen van software kan dus op meer dan één manier vruchten afwerpen. Teams zijn productiever, tevredener over hun werk en hebben een betere werk-privébalans.
Strategieën voor het behouden van ontwikkelteams
Bedrijven moeten zich inzetten om ontwikkelaars op lange termijn te behouden en om sterke en productieve teams bij elkaar te houden. Dit betekent dat ze de behoeften van hun eigen ontwikkelaars moeten begrijpen en proactief maatregelen moeten nemen om de werk-privébalans en de teamdynamiek te verbeteren. Ook de selectie van geschikte tools en de inzet van low-code technologie kunnen hieraan een doorslaggevende bijdrage leveren.
*Over het Developer Engagement Report
Voor het Developer Engagement Report heeft OutSystems wereldwijd 860 ontwikkelaars ondervraagd over hun dagelijkse werk. De resultaten van het rapport geven inzicht in wat voor ontwikkelaars het belangrijkst is op de werkvloer en waar ze voldoening uit halen in hun dagelijkse werk. Het rapport maakt het gemakkelijker om te begrijpen hoe bedrijven de werkomgeving van hun ontwikkelteams zo kunnen vormgeven dat ze tevreden zijn en dus ook op lange termijn bij het bedrijf willen blijven.
Wouter Baeten, Manager Solution Architecture Northern Europe bij OutSystems