Uit het overheidsrapport Staat van de Digitale Infrastructuur blijkt dat Nederland een digitale voorsprong heeft in de wereld, maar ook dat we moeten ingrijpen als we die positie willen behouden. Een trend die we al langer zien. Door alle aandacht voor mooie apps en gebruiksvriendelijkheid aan de voorkant van de IT-infrastructuur wordt de onderliggende basis vaak onderbelicht. Wat te doen?
De beperkte aandacht voor de digital backbone zorgt bij veel bedrijven voor een technical debt. Een achterstand die blijft oplopen als er geen maatregelen worden genomen en die lastig is in te halen. Afhankelijk van de situatie kan het een half jaar tot wel twee jaar duren voordat de achterstand is ingehaald en de IT-infrastructuur weer toekomstbestendig is.
Het belang van IT
De beperkte aandacht, komt doordat er vaak te weinig kennis bij bestuurders is over IT-infrastructuur. En dat terwijl de samenleving steeds meer afhankelijk is van IT en alles met elkaar verbonden is. Zeker als je kijkt naar alles wat er de laatste tijd in het nieuws verschijnt en de geopolitieke onzekerheden waar we voor staan, is het zaak om de digitale backbone niet alleen op orde te krijgen, maar ook toekomstbestendig te maken.
Hiervoor is het noodzakelijk om het belang van IT binnen een organisatie inzichtelijk te maken.
Het aanpakken van deze uitdaging begint met het kaart brengen van wat de digitale infrastructuur voor de organisatie betekent, welke rol IT heeft in het behalen van de strategische doelen, hoe de staat van het digitale fundament er nu uitziet en wat de risico’s zijn. Zodra het belang van IT voor het bereiken van de organisatorische doelen duidelijk is voor bestuurders en er hiervoor bewustwording is ontstaan, krijg je draagkracht om de it-infrastructuur grondig aan te pakken.
Dan kan je er vervolgens voor de zorgen dat de grootste achterstand wordt ingehaald. Zoals de beveiliging naar een hoger niveau tillen, weten waar de afhankelijkheden zitten en de risico’s mitigeren. Ook gaat het erom de weerbaarheid van je digitale infrastructuur te vergroten en te zorgen voor voldoende capaciteit en schaalbaarheid. Zodat je bij een storing snel kan schakelen en inzicht en overzicht houdt.
Daarbij moeten sectoren en organisaties die van vitaal belang zijn voor de maatschappij ook rekening houden met nieuwe wet- en regelgeving rond cybersecurity. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, transport en energieaanbieders.
Uiteindelijk is het zaak om de business- en IT-strategie goed op elkaar aan te laten sluiten en te bouwen aan een solide, toekomstbestendig IT-fundament, wat de doelstellingen van de organisatie ondersteunt en ervoor zorgt dat de business door blijft draaien. Dit is een proces van continue innovatie waarbij, met gebruikmaking van de nieuwste technologieën, in wordt gespeeld op de snelle veranderingen in de maatschappij en waarmee we onze digitale voorsprong behouden.