Home data & storage Hoe de auto-industrie voor gesmeerde productieprocessen zorgt

Hoe de auto-industrie voor gesmeerde productieprocessen zorgt

63

In de productie-industrie is een nieuwe revolutie in gang gezet door het veelbesproken The Internet of Things (IoT) en Industry 4.0. De auto-industrie heeft op dit gebied het stuur stevig in handen. De sector speelt een pioniersrol bij veel productietrends en koerst in hoog tempo af op een wereld waarin onderdelen en machines met elkaar communiceren binnen het IoT. Dit resulteert in slimme en flexibele productieprocessen die op verantwoordelijke wijze gebruikmaken van natuurlijke bronnen.

Net zoals bij elke belangrijke trend die is gericht op het bieden van ondersteuning voor globalisering en veranderende consumentenbehoeften draait alles om transparantie en flexibiliteit binnen de supply chain. Een efficiënte keten vormt de sleutel tot succes in de uiterst concurrerende internationale auto-industrie.

Industry 4.0 en andere nieuwe branchetrends brengen legio kansen en uitdagingen met zich mee die direct van invloed zijn op de toevoerketen:

  • Veel autofabrikanten verleggen hun productieprocessen naar Azië en Oost-Europa, maar kiezen ervoor om hun prototyping-activiteiten in Europa te houden. Ze staan daarmee voor de opgave om de keten te integreren en voor snelle en effectieve communicatie te zorgen in verschillende landen, culturen en talen.
  • Uiteenlopende leveranciers. Samenwerking is van cruciaal belang voor bedrijven die afhankelijk zijn van een hechte toevoerketen. Kleinere leveranciers moeten de mogelijkheid hebben om te communiceren met grotere leveranciers en OEM’s, maar beschikken vaak niet over een enterprise resource planning-systeem (ERP). Dit maakt het moeilijk om zicht te krijgen op de totale toevoerketen.
  • Multi-mode productie. De leveranciers van autofabrikanten produceren tegenwoordig niet alleen componenten, maar ook complete modules en systemen. Dit levert problemen op voor bedrijven die binnen hun planning ruimte moeten bieden voor complexe technische processen.
  • Een wereldwijde toevoerketen. De groeiende nadruk op wereldwijde inkoop maakt het nodig om rekening te houden met een divers scala aan regionale aspecten. Dit kan variëren van culturele verschillen tot de omgang met de plaatselijke instanties en internationaal containertransport. Bedrijven die wereldwijd opereren, zijn op zoek naar nieuwe manieren om de buitenlandse supply chain veilig te stellen.

De auto-industrie ontwikkelt zich in hoog tempo. Dat geldt gelukkig ook voor ERP-software, die inmiddels probleemloos kan voorzien in de behoeften rond moderne toevoerketens.

Waar u op moet letten als u op zoek gaat naar een ERP-systeem
Zoek naar een ERP-partner met een lange en bewezen track record in de auto-industrie. De oplossingen moeten speciaal zijn ontwikkeld voor deze sector en één systeem bieden voor het uitwisselen van kennis en informatie tussen wereldwijde partners, aangevuld met ondersteuning voor de uiteenlopende valuta’s en wetgevingskaders.

Het is van cruciaal belang dat de oplossing optimaal schaalbaar is en flexibele ondersteuning biedt voor grootschalige en kleinere implementaties bij dochterondernemingen, filialen en andere bedrijfsonderdelen. Steeds meer bedrijven stappen over op nieuwe productieprocessen en hebben daarmee baat bij een ERP-systeem dat ondersteuning biedt voor multi-mode productie. Deze oplossing moet de mogelijkheid bieden om complexe engineering-processen naadloos te integreren, zonder de noodzaak van kostbare ad hoc aanpassingen van het ERP-systeem. Daarnaast is een geïntegreerde supply chainfunctionaliteit onmisbaar. Verder garandeert een functionaliteit zoals materiaalbehoefteplanning (MRP) voor meerdere locaties en planningnetwerken de toevoer aan elk bedrijfsonderdeel, ongeacht de locatie of omvang.

Chris Thomassen, Senior Business Consultant bij IFS Benelux

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here