Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Hoe het is om als zelfstandige te werken?

Hoe het is om als zelfstandige te werken?

57
dainamics

Kort geleden vroeg iemand mij hoe ik het ervaar om als zelfstandige door het leven te gaan na een lang loondienstverband.
Ik kan u zeggen: héérlijk!
Is het dan zo fijn om 100% onzekerheid te hebben over je inkomen? Nee.
Is het dan zo fijn om de klappen van de moeilijke tijden op te vangen? Nee.
En toch vind ik het fijn? Ja.

Dat verdient natuurlijk enige uitleg. Na mijn opleiding ben ik al snel terecht gekomen bij een grote Amerikaanse hardware leverancier, met al z’n voor- en nadelen. Daar voelde ik me goed thuis. Zozeer zelfs dat ik zondag ‘s avonds alweer achter mijn bureau zat om de komende week, waar ik weer zin in had, te plannen.

Dat veranderde op een gegeven moment heel snel na enkele ingrijpende wijzigingen aan de top, waarna ik mezelf er op begon te betrappen dat ik zondag ‘s avonds zat te ontkennen dat het morgen weer maandag werd….U begrijpt het al: ik was niet echt bedroefd toen mijn job werd weggesaneerd.

En zo zit ik hier in mijn kantoortje van vier bij vier meter, met mijn trouwe koffiezetapparaat, laptop en printer. Samen rooien we het wel. Maar wat me vooral zo bevalt: ik doe alleen nog dingen die ik leuk vind, werk alleen met mensen die ik leuk vind, pak alleen projecten aan die ik leuk vind, en werk op tijden die ik leuk vind.
Maar verwar dat alsjeblieft niet met een luxe leventje. Want ik werk snoeihard, moet meer uren maken dan voorheen, moet alles alleen beslissen en doen, en als ik in de tuin in het zonnetje zit wordt er niets verdiend, en dat vreet dan weer aan me. Zo plat is het wel.

Waar ik het meeste aan moest wennen was vooral dat ik nauwelijks kan sparren met een collega of medewerker,met iemand die me even een spiegel voorhoudt. Vaak is een geestige kwinkslag meer waard dan een heel managementboek. Maar het haalt het beste in me boven. Ik moet, ik heb geen keuze. Ik moet alle sterke eigenschappen die ik heb gebruiken, en exploiteren.

Voor mijn hobby’s is minder tijd, en ik dank God op mijn blote knieën dat mijn gezin en ik in goede gezondheid zijn. Dat scheelt een hoop sores.

Maar op zondagavond zit ik weer achter mijn bureau, vol energie en zin in de nieuwe week. Da’s niet alleen fijn werken, maar het is ook nog eens goed voor de gezondheid!

Ton Serné, Serné Channel Marketing

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here