
Nu het steeds duidelijker wordt dat onze planeet daadwerkelijk opwarmt, zijn gelukkig steeds meer organisaties op zoek naar manieren om de duurzaamheid van hun IT-omgevingen te verbeteren. De CO2-impact van IT betekent dat energiezuinig computergebruik inmiddels vaak een belangrijke prioriteit is. Een van de mogelijkheden die organisaties aangrijpen om hun energie-efficiëntie te verbeteren, is het migreren van taken van energie-intensieve on-premises omgevingen naar efficiëntere cloud platforms. Maar hoewel het verplaatsen van taken naar de cloud weliswaar de totale CO2-uitstoot omlaag brengt, groeit daardoor de CO2-impact van cloud computing. Om betere besluiten te kunnen nemen, is het daarom essentieel geworden om de totale CO2-impact van de totale IT-omgeving te meten, te bewaken en te verminderen.
On-premises, hybride en multi-cloud
Bij IT ligt de focus bij duurzaamheid op de CO2-impact door het energieverbruik, vooral gerelateerd aan on-premises, hybride en multi-cloud omgevingen. Enkele interessante feiten:
- het verplaatsen van een workload naar de cloud kan de CO2-impact met wel 96% verminderen;
- de gemiddelde cloud server is 70% van de tijd inactief en verbruikt dus energie zonder doel met de daaraan gepaard gaande CO2-uitstoot;
- de antropoloog Steven Gonzalez Monserrate schreef in 2022: “De CO2-impact van de cloud is inmiddels groter dan die van de luchtvaartindustrie. Eén enkel datacenter kan net zo veel elektriciteit gebruiken als 50.000 huizen. De groeiende adoptie van innovaties zoals generatieve AI, gebaseerd op Large-Language Models (LLM’s), zal ervoor zorgen dat de vraag naar cloud computing alleen blijft toenemen. Deze toepassing zal daarmee ook de CO2-uitstoot verder vergroten. Onderzoek uit 2020 suggereert dat het trainen van één enkele LLM leidt tot ongeveer 300.000 kg aan CO2 uitstoot. Dat is net zo veel als 125 retourvluchten van New York naar Londen”.
Betekent dit dat we de groei van AI of van cloud technologieën in het algemeen af zouden moeten remmen? Gezien de voordelen die deze innovaties brengen, kunnen organisaties het zich simpelweg niet veroorloven om hun AI-ontwikkelingen stop te zetten of minder taken naar de cloud te verplaatsen. Organisaties kunnen echter wel kijken naar innovatieve oplossingen om hun energie-efficiëntie te vergroten, door de ecologische impact van cloud computing te verkleinen.
Tools om de totale CO2-impact van IT te meten
Veel cloud serviceproviders bieden inmiddels tools die de CO2-impact van hun clouddiensten meten. Maar die meten vaak niet de impact van de vele apps en infrastructuurbronnen die in de multi-cloud omgevingen van dezelfde klant draaien. Ook kunnen die tools niet de CO2-uitstoot van de on-premises apps en infrastructuur van een klant bepalen. Daar komt bij dat dit soort tools naar het verleden kijkt en zowel de tijd als de gedetailleerde meetmogelijkheden missen die nodig zijn om reële inschattingen te maken van de CO2-uitstoot en inzichten te bieden voor optimalisatie. Om echt actie te kunnen nemen voor meer duurzaamheid hebben we intelligentie en analyses nodig, niet alleen historische rapporten.
Observability-tools met geavanceerde algoritmen en real-time AI-gegevensanalyse kunnen aan de hand van de meetgegevens van de IT en cloud infrastructuur een CO2-equivalent (CO2e) berekenen. Bij die meetgegevens gaat het bijvoorbeeld om activiteiten van de CPU, het geheugen, opslag en netwerk I/O. Die analyse geeft dan een compleet beeld van de CO2-uitstoot van een multi-cloud omgeving en kan ook de belangrijkste emissiebronnen identificeren.
De volgende stap is dan het terugdringen van de tijd die systemen ‘idle’ draaien en onderbenutte systemen af te schalen of uit te faseren. Ook kunnen sommige taken misschien verplaatst worden naar andere systemen, zodat er uiteindelijk minder systemen nodig zijn. Zo kunnen deze analyses organisaties helpen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, door precies aan te geven waar concreet de grootste duurzaamheidswinsten behaald kunnen worden.
Dwight Maanster, Country Manager Nederland, Dynatrace