Home Security Hoe print voor zorginstellingen een back-up kan zijn voor een back-up

Hoe print voor zorginstellingen een back-up kan zijn voor een back-up

Lexmark -
216

De zorgsector is al jaren een geliefd doelwit voor cybercriminelen. Dit blijkt wel uit het feit dat geen enkele andere sector afgelopen jaar vaker werd aangevallen. Het ziet er helaas naar uit dat deze trend zich nog wel even zal voortzetten.

Er zijn tal van redenen waarom de gezondheidszorg een doelwit is. Zo is deze sector rijk aan kritieke informatie en patiëntgegevens die veel geld waard zijn. Daarnaast blijken medische apparatuur vaak een makkelijk toegangspunt voor kwaadwillenden. Verder houden zorgaanbieders er vaak niet van om het drukke personeel te onderbreken met de introductie van nieuwe beveiligingstechnologie of om hen voor te lichten over best practices. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zorgwekkend is dat de aanvallen vaak niet bijzonder geraffineerd zijn. Maar gewoon gebruikmaken van bekende zwakke plekken die zorgaanbieders nog niet hebben weten te verhelpen. Vaak zijn het kleinere zorgaanbieders met relatief weinig middelen om zich te verdedigen, die het meest lucratief blijken voor aanvallers. En aanvallen zijn ook niet eens exclusief gericht op ziekenhuizen. Ook andere aanbieders van zorg, zoals tandartspraktijken, kunnen worden aangevallen.  Dus, wat kan een zorginstelling doen om de weerbaarheid te vergroten?

Back-ups van uw back-up maken

Elektronische patiëntendossiers (EPD’s) hebben meestal een back-up die zo is ontworpen dat als het systeem uitvalt, het medisch personeel er nog steeds bij kan. In dit scenario wordt ervan uitgegaan dat de computers nog werken. Bij een grote Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanval kan dit niet het geval zijn.

Normaal gesproken treden back-ups direct in werking en werken ze gedurende 8-12 uur. Hoewel dit een oplossing biedt voor gewone netwerkproblemen, natuurrampen of stroomuitval, kunnen cyberaanvallen systemen enkele dagen buiten werking stellen terwijl IT-teams het probleem proberen op te lossen. Dit maakt dergelijke noodplannen overbodig.

Veel sectoren zijn zich bewust van dit probleem. In de zorgsector is het probleem echter nog urgenter. Met name ziekenhuizen hebben een manier nodig om in dergelijke situaties een back-up te kunnen maken. Hoewel het enigszins tegenstrijdig klinkt, in een steeds meer gedigitaliseerde wereld, kan papier een belangrijke rol spelen.

Print als redder in nood

Hierbij wil ik benadrukken dat dit artikel niet pleit voor een volledige terugkeer naar papieren processen. Maar een multifunctionele printer (MFP) en papier kunnen een back-up vormen voor een back-up-oplossing.

MFP’s kunnen tegenwoordig blanco medische documenten en verspreide klinische rapporten opslaan. In geval van een cyberaanval of een andere vorm van uitval kan het ziekenhuispersoneel de MFP loskoppelen van het netwerk en kan deze fungeren als opslagplaats voor informatie.

Dit maakt de MFP een waardevolle back-up voor bestaande EPD-oplossingen. Medisch personeel kan zo doorgaan met het behandelen van patiënten, het documenteren van de geleverde zorg en bijdragen aan een veilige omgeving voor iedereen.

Printerbescherming

Wanneer u op printers vertrouwt als back-up voor een primaire back-up, is het van cruciaal belang dat MFP’s zelf niet geïnfecteerd raken met malware. Door te investeren in robuuste apparaten met een veilig besturingssysteem en passende toegangscontroles, kan de MFP zo worden ingesteld dat er geen uitvoerbare bestanden kunnen worden gedraaid.

De MFP kan wel berichten ontvangen, maar een hacker is niet in staat om welke applicatie dan ook op het apparaat te installeren. Wanneer bijvoorbeeld vanaf een USB-stick wordt afgedrukt, kan de MFP automatisch bestanden converteren naar afbeeldingen voor het printen. En zo voorkomen dat er iets op het apparaat wordt uitgevoerd.

Het is een win-winsituatie, omdat de MFP informatie uit de documenten die het print op gecodeerde hardware opslaat – maar als u de netwerkkabel eruit moet trekken in het geval van een cyberaanval, kan het apparaat onafhankelijk werken.

Verrassende oplossingen

Soms worden oplossingen voor schijnbaar hopeloze problemen op de meest onwaarschijnlijke plaatsen gevonden. Een primaire back-up gaat maar een beperkte tijd mee. Daarom moet er een alternatief voorhanden zijn. MFP’s zijn perfect in staat om die veerkracht te bieden.

Peter Heinen, Enterprise Sales Director bij Lexmark Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in