Home Innovatie & Strategie Hoe robots kunnen bijdragen tot duurzaam ondernemen

Hoe robots kunnen bijdragen tot duurzaam ondernemen

42
dainamics

Automatisering en robots. Al jaren staan ze synoniem voor het verhogen van de efficiëntie. Denk maar aan die vervelende klusjes zoals grasmaaien – in welke straat is er nog geen grasrobot aan de slag. Of aan levensbedreigende klussen zoals het onschadelijk maken van springstof. Ook in een productieomgeving zien multinationals en zelfs kmo’s de meerwaarde van een volledige integratie van complexe robots om hun productiviteit te optimaliseren en kosten te verlagen. Wat vaak minder belicht wordt: robots kunnen ook de duurzaamheid van een onderneming verhogen.

Dat er meer robots gebruikt worden, bewijzen de cijfers. IDC voorspelt dat de wereldwijde uitgaven aan robotica en aanverwante diensten zullen stijgen tot meer dan 188 miljard dollar in 2020, een verdubbeling ten opzichte van 2016. Robots zijn de sleutel tot een duurzamere productie. Het Lowell Center for Sustainable Production definieert duurzame productie als “het creëren van goederen en diensten met behulp van processen die niet vervuilend zijn, energie en grondstoffen besparen, economisch levensvatbaar, veilig en gezond zijn voor werknemers, de gemeenschap en consumenten.

De robot vergeet niet

Alleen: tot op heden hebben veel automatiseringsoplossingen echter geleid tot een hoger energieverbruik. Met de nieuwste generatie robots, die volledig geïntegreerde oplossingen en productieprocessen mogelijk maakt, verandert dit. Hun snelheid verhoogt de productiesnelheid en vermindert de standby-tijd. Ze kunnen non-stop werken en verschillende taken in een cyclus uitvoeren. Ze kunnen zonder toezicht werken, in het donker en in onverwarmde omgevingen – deze twee factoren alleen al kunnen serieuze energiebesparingen opleveren. Als mens proberen we onszelf ook te ‘programmeren’ om het licht uit te doen en randapparatuur uit te schakelen als we ze niet gebruiken. Het grootste verschil met robots? Eenmaal geprogrammeerd vergeten ze het nooit.

Minder uitval, minder reserves

Robots werken heel nauwkeurig. Dit betekent niet alleen een vermindering van het energieverbruik en het afval, maar ook van materiaalverspilling. Door precies te programmeren hoeveel lijm nodig is en vervolgens telkens hetzelfde applicatieproces te herhalen, vermindert dit de hoeveelheid nodige grondstof maar ook het aantal defecte of ongeschikte eindproducten. Rechtstreeks gevolg: minder toestellen die worden teruggestuurd of op de stortplaats terechtkomen, wat goed is voor producent, consument en het milieu.

Een ander voordeel van de robotisering is de opslag van reserveonderdelen. Voor producten zoals auto’s moeten fabrikanten reserveonderdelen voorzien. Dit, tot jaren nadat de productie is beëindigd. Veel autofabrikanten schakelen bij de productie van dergelijke onderdelen nu over van grote productielijnen naar een kleiner aantal robots dat eenvoudig kan worden geprogrammeerd om een reeks reserveonderdelen te produceren waar en wanneer dat nodig is. Hierdoor moeten grootschalige productieprocessen niet meer worden gehandhaafd.  Ruimte, energie- en materiaalgebruik worden verminderd. De nieuwe generatie robots, zoals bijvoorbeeld de tweearmige robot van Epson, kan meerdere producten verwerken. En is in staat om tijdig geactiveerd en geprogrammeerd te worden als noodproductiesysteem.

Duurzame end of life

Robots spelen ook een rol in het recyclingproces na gebruik. Door verbeterde componentherkenning kunnen robots bijvoorbeeld helpen bij het demonteren van gebruikte goederen. Op die manier worden zoveel mogelijk onderdelen gerecycled. Als we een echt duurzaam productieproces willen creëren, is deze circulaire aanpak – met de hulp van robots – de enige oplossing om de milieuvoetafdruk te verkleinen.

Inge Bruffaerts, Channel Marketing Manager bij Epson België

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here