
Wordt het tijd om te denken aan object storage?
Even een snelle check:
Inventariseer uw data – hoeveel bedraagt uw totale hoeveelheid opslag op dit moment? Hoeveel daarvan is dagelijks in gebruik? Omvat het type data dat in uw organisatie worden opgeslagen meer dan 50 procent ongestructureerde gegevens?
Wanneer uw antwoorden luiden ‘meer dan 500GB’, ‘minder dan 10 procent’ en ‘ja’, dan wordt het serieus tijd om te kijken naar object storage – als u dat niet al deed natuurlijk.
Object storage is dé manier voor opslag van grote hoeveelheden ongestructureerde data. Storage providers als Dropbox maken er gebruik van bijvoorbeeld. Maar ook streaming diensten als Netflix en Spotify.
Redundant
Zij doen dat omdat de opslag niet alleen uiterst schaalbaar is, maar ook omdat het een vorm van redundantie – en dus veiligheid – biedt. Redundantie, die andere vormen van dataopslag niet kunnen bieden. Het bekende filesystem – de opslagvorm die u en ik dagelijks gebruiken wanneer we drukken op ‘bestand/opslaan’ – kent dan bijvoorbeeld RAID. Maar dat haalt het niet bij de manier waarop object storage werkt.
Daar wordt een compleet object, laten we zeggen een aflevering van Game of Thrones, in stukken gebroken en op verschillende fysieke locaties opgeslagen. Omdat daarbij ook metadata worden bewaard, kan het complete object met behulp van minder dan de helft van het aantal stukken weer compleet worden hersteld.
In de cloud (of niet)
Tel daarbij de mogelijkheid om te kiezen of u de data in huis wilt bewaren of in de cloud. Of een mengvorm daarvan. Zo wordt al snel duidelijk dat object storage de toekomst heeft: schaalbaar, flexibel én kosteneffectief.
Nieuwsgierig geworden? We hebben voor u een whitepaper klaarstaan die alles over object storage en wat het voor u kan betekenen haarfijn uitlegt. Download hier.
Ruud van Donk, senior consultant Azlan / TechData