Home Data & Storage Twee jaar na de bouwstop: hoe staat de datacenterindustrie ervoor?

Twee jaar na de bouwstop: hoe staat de datacenterindustrie ervoor?

81

Op een zomerse vrijdag in juli 2019 werd de Nederlandse datacenterindustrie verrast door een plotselinge aankondiging van een bouwstop. En wel binnen de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer. De bouw van nieuwe datacenters werd stopgezet in afwachting van nieuw op te stellen beleid. In nauwe samenwerking met de sector, vertegenwoordigd door de Dutch Data Center Association (DDA), is in 2020 nieuw beleid ontworpen, gepresenteerd en geïmplementeerd. Waar staat de Nederlandse datacenterindustrie, nu een jaar na de implementatie van nieuw beleid? Welk effect had de bouwstop? En wat staat ons in de toekomst te verwachten?

De bouwstop maakte één ding duidelijk. De Nederlandse datacenterindustrie was  slachtoffer van haar eigen succes. De sector groeide de afgelopen jaren met dubbele cijfers, vooral in de regio Amsterdam, vanwege haar internationale aantrekkelijkheid. De markt biedt excellente connectiviteit, toegang tot geschoolde arbeidskrachten, nabijheid van andere belangrijke Europese markten en een gunstig ondernemingsklimaat voor buitenlandse directe investeringen.

De effecten van het moratorium

Het nieuwe beleid bracht in beide gemeenten een duidelijk pad voor duurzame groei. De sector heeft geprofiteerd van deze duidelijkheid, zoals blijkt uit onderzoek van PB7 Research onder DDA-deelnemers. Uit de jaarlijkse survey, gepubliceerd in ons marktrapport ‘State of the Dutch Data Centers 2021’ (dat hier gratis te downloaden is), blijkt dat het moratorium in 2020 een flinke uitdaging vormde voor MRA-datacenters. Een jaar later hebben ze zich aangepast aan de nieuwe realiteit: slechts 14% ziet naleving van lokale wet- en regelgeving nog als een belangrijke uitdaging, vergeleken met 30% in 2020.

Ondanks de bouwstop groeide de Amsterdamse datacentermarkt met 51MW in 2020. En volgens Penny Madsen-Jones, Research Director bij CBRE, zal de Amsterdamse markt nog verder herstellen, met groeicijfers die vergelijkbaar zijn met de periode voor de bouwstop, zo schrijft ze in het ‘State of the Dutch Data Centers 2021’ rapport. Ze verwacht dat er in 2021 een record van 71 MW aan vermogen online komt.

Opmerkelijke groei in andere Nederlandse regio’s

Een ander belangrijk effect van de bouwstop was de groeiende vraag buiten Amsterdam. Naarmate er meer locaties werden gepromoot waar datacenters zich konden vestigen, keerde de belangstelling voor de Nederlandse markt snel terug. Voor de komende jaren identificeerde PB7 nieuwe plannen voor 211.000 m2 datavloer, met meer dan een derde gepland buiten de MRA-regio.

Duurzaamheid is de sleutel tot duurzame groei

In 2019 heeft het moratorium ernstige schade aangericht. Amsterdam was de eerste regio die een dergelijk bouwstop aankondigde, met een boodschap voor investeerders: datacenters zijn hier niet welkom. Twee jaar later heeft Amsterdam echter een geheel nieuwe rol gekregen in het wereldwijde datacenterlandschap, met expertise over hoe het de industrie beschouwt op het gebied van duurzaamheid.

Met het nieuwe beleid dat is geïmplementeerd, heeft de Nederlandse datacenterhub hernieuwde aantrekkingskracht gekregen. We hebben onlangs gezien dat overheden, zoals in Singapore, Frankfurt, Ierland en sommige regio’s in China, gedwongen zijn min of meer dezelfde weg in te slaan. Tegen de tijd dat de problemen elders zijn opgelost, zal Nederland meer specifieke gebieden hebben voor de ontwikkeling van datacenters. En tevens een beleid dat een duidelijk groeipad voor de industrie biedt.

En duurzamer bouwen van datacenters is een onmiskenbaar onderdeel van onze toekomst. Een voorbeeld hiervan is de Europese Green Deal in de vorm van het Climate Neutral Data Centre Pact, dat vereist dat datacenters in 2030 klimaatneutraal zijn. Het nieuwe duurzame beleid laat zien dat Nederland nog een kansrijke toekomst tegemoet gaat. We verwachten de komende jaren dan ook geen verrassingen meer op vrijdagse zomerdagen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in