Home Innovatie & Strategie Hoe voorkomt u een netwerkfiasco tijdens het WK?

Hoe voorkomt u een netwerkfiasco tijdens het WK?

72

Kunt u niet wachten totdat het WK in Brazilië begint, of kan het u gestolen worden?

Hoopt u dat u deze zomer wordt geteleporteerd naar een voetbalvrij universum? Of kunt u bijna niet wachten tot de aftrap wordt genomen? Hoe dan ook, één ding is zeker: het WK Voetbal in Brazilië heeft gevolgen voor de prestaties van uw bedrijfsnetwerk.

Terwijl de spelers zich afvragen welke invloed de hitte en vochtigheidsgraad hebben op hun prestaties, zou een netwerkmanager zich zorgen moeten maken over de netwerkprestaties tijdens voetbalwedstrijden. Elke dag begint de eerste match om 18:00 uur onze tijd. De laatste wedstrijd start rond middernacht. Dit betekent dat uw werknemers op het werk livestreams bekijken van wedstrijden, voor- en nabeschouwingen en samenvattingen ‒ met alle gevolgen van dien voor uw netwerk. Hoe kunt u zich daar op voorbereiden?

Livestreams
In onze maatschappij draait het om evenementen. Denk daarbij aan een sportevenement zoals het WK Voetbal en de Paralympics, of het laatste nieuws en entertainment, zoals publieke rechtszaken en het Eurovisie Song Festival. Of u het nu leuk vindt of niet, veel werknemers willen deze gebeurtenissen niet missen. Dus volgen ze dergelijke evenementen op de voet via livestreams op het bedrijfsnetwerk. Hiervoor gebruiken ze werkcomputers of hun smartphone, tablet of laptop die ze elke dag mee naar hun werk nemen.

Een hap uit uw netwerk
Op het eerste gezicht lijkt het geen probleem dat werknemers een evenement volgen op hun smartphone, tablet of laptop. Zolang ze hun werk maar doen. Toch gaat deze vlieger in de praktijk niet op. Want elk apparaat waarop medewerkers livestreams volgen, neemt een forse hap uit de netwerkcapaciteit. Dat heeft negatieve gevolgen voor uw netwerk en dus voor de productiviteit van uw medewerkers – ook degenen die geen livestream volgen. Van de ICT-afdeling wordt ook meer gevraagd. Deze afdeling moet extra tijd en middelen vrijmaken om problemen te voorkomen en verschillende procedures uit te voeren waarmee u de netwerkprestaties op peil kunt houden.

Hoe lost u dit op?
Hoe kunnen netwerkbeheerders netwerkproblemen door livestreams voorkomen? Veel beheerders proberen dit op te lossen door het netwerkgebruik tijdens evenementen nauwlettend te controleren. Ze blokkeren bijvoorbeeld alle websites die met het evenement te maken hebben. Zo willen ze zich indekken tegen verspilling van bandbreedte. Maar er zijn eenvoudigere manieren om met netwerkproblemen om te gaan. U kunt bijvoorbeeld een flexibele aanpak hanteren. Zo kunt u de netwerkprestaties waarborgen én uw personeel de mogelijkheid bieden om een evenement op de voet te volgen.

Stap 1: maak medewerkers bewust
Hoe pakt u dat aan? De eerste stap is om een plan op te stellen. Informeer gebruikers over de gevolgen van livestreaming voor de netwerk- en bedrijfsprestaties. Zo maakt u ze bewust van het probleem. U kunt medewerkers ook vragen of stimuleren om een gebeurtenis via andere kanalen te volgen, zoals op de TV in de kantine. Dat werkt veel beter dan het opleggen van regels. Of pas uw bestaande beleidsregels voor internettoegang aan. Ook dat is een slimme manier om te voorkomen dat voetbalfans deze zomer uw netwerk niet tackelen.

Stap 2: benut de technologie
Ten tweede kunt u de technologie die tot uw beschikking staat slim inzetten om netwerkprestaties op peil te houden. U kunt bijvoorbeeld netwerkbewaking uitvoeren met een beheertool. Veel organisaties hebben dergelijke tools maar halen daar nog niet alles uit. Met deze tools kunt u de balans in uw netwerk bewaken: het evenwicht tussen recreatief en zakelijk netwerkgebruik. Zo zorgt u dat het netwerk nooit overbelast raakt en zijn bedrijfskritische taak altijd kan vervullen. U voorkomt hiermee namelijk dat belangrijke bedrijfsapplicaties en transactiesystemen vastlopen en de dagelijkse bedrijfsvoering verstoord wordt.

Tips
Hoe krijgt u grip op het bedrijfsnetwerk? U kunt overwegen om het netwerkverkeer te volgen per poortnummer, IP-adres of gegevenspakket. Dit helpt u om uw bandbreedteverbruik in kaart te brengen, te bewaken en in balans te houden. U kunt ook bepaalde content blacklisten. Dat kan nuttig zijn, maar is niet altijd het beste antwoord. Het is namelijk niet zo eenvoudig om onderscheid te maken tussen gewenste en ongewenste streaming content. Whitelisting kan echter wel uitkomst bieden. Hiermee zorgt u ervoor dat medewerkers bepaalde content niet kunnen opvragen omdat ze daarvoor benodigde applicatie (zoals Windows Media Player) niet kunnen openen.

Het maakt niet uit hoe u deze zomer de netwerkactiviteit beheert, als u het netwerkverkeer maar niet aan het toeval overlaat. Zorg ervoor dat u altijd weet hoeveel bandbreedte er beschikbaar is. En wees bereid om waar nodig uw beleid te wijzigen. We zijn immers allemaal dol op spannende evenementen, maar alleen als uw business via uw bedrijfsnetwerk gewoon door kan gaan. Dus laten we er wel zeker van zijn dat het WK 2014 in Brazilië niet resulteert in een rode kaart voor uw netwerk!

Mike Silva, European channel sales manager bij Ipswitch

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in