Home Algemeen Hoe zit het met negatieve rente?

Hoe zit het met negatieve rente?

79

Terwijl we zachtjes aan opklimmen uit de economische crisis, treft de Eurozone nu een nieuw obstakel dat spaarders parten speelt.

Denemarken, Zweden en Zwitserland, om maar een paar landen te noemen, hanteren nu negatieve spaarrentetarieven, wat betekent dat spaarders moeten betalen om hun geld op de bank te zetten. Eerder dit jaar in januari verkocht Nederland obligaties met negatieve opbrengst, wat erop neerkomt dat investeerders de overheid betaalden om te lenen.

Ook Nederlandse banken zijn hun systemen aan het klaarmaken voor negatieve rentes voor particulieren.

Het concept is zelfs verwarrend voor economen: om welke reden zou je negatieve rente willen hanteren? Voor sommige landen wordt het ingegeven door het beleid van de centrale bank. In bovengenoemde landen is besloten een negatief tarief te rekenen over de overschotten van commerciële banken die bij de centrale bank gehuisvest zijn.

In Zweden is de centrale bank onder de nul gezakt met de rente waaronder hij geld leent aan de banken, wat zijn voornaamste krachtmiddel is. Dit betekent dat het doel in de Eurozone is om economische groei te stimuleren en te zorgen voor inflatie, die inmiddels ook negatief is geworden – ver verwijderd van de richtlijn van twee procent die de Europese Centrale Bank nastreeft.

Hoewel het voornaamste doel in Zweden is om de inflatie te verhogen, gaat het er in Denemarken en Zwitserland meer om de koers van de eigen munt niet teveel te laten stijgen. Men beweert dat lage en zelfs negatieve rentes investeerders ontmoedigen de valuta te kopen, wat doorgaans tot waardestijging leidt.

Europese economen vinden het een prima idee op macroniveau, maar voor de nederige spaarder is het ronduit absurd. Net zoals een online casino meer winst wil beloven dan een speler inzet, is dit niet houdbaar en kan het voor individuele burgers de financiële nekslag zijn: een duidelijk teken van dalende groei.

Hoewel steeds meer mensen geneigd zijn hun geld tijdelijk onder het matras te bewaren, lijkt het erop dat negatieve rente van blijvende aard is. Terwijl de bevolking vergrijst neemt het groeipotentieel af. Bovendien daalden rentes al in de aanloop naar de huidige financiële crisis, wat erop duidt dat dit een voortdurend probleem is waar we al jaren mee kampen.

Het klinkt misschien als een logische langetermijnoplossing voor sommige landen, maar waarschijnlijk zou het veel effectiever zijn als negatieve rente beperkt bleef tot crisislanden zoals Griekenland, als een oplossing op de korte termijn, om hun economie er bovenop te helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in