Home Ondernemen & Business Hosting provider: hostingdiensten aanbieden zónder kopzorgen?

Hosting provider: hostingdiensten aanbieden zónder kopzorgen?

231

Hosting en clouddiensten zijn hot. Ik merk dit aan de gesprekken die ik voer met klanten en partners waarbij de vragen rondom het correct licentiëren van een hosted platform toenemen. Dit heeft geresulteerd in een roundtable die wij hebben georganiseerd rondom dit onderwerp. Normaal gesproken hebben we aan een sessie voldoende, maar ja, het onderwerp is “hot” dus kwamen er twee sessies bij!

De oplettende lezer heeft al opgemerkt dat ik onlangs een blog heb geschreven over het onderwerp outsourcing. ‘Waarom een nieuw blog?’, hoor ik u denken. De vorige blog was gericht op eindgebruikers: waar moet u als klant bij stilstaan op het moment dat u overweegt om ICT-diensten uit te besteden.
Dit blog richt zich meer op de hosting providers. Wilt u op de hoogte zijn van alle regels rondom het aanbieden van hostingdiensten? Nou, dan kom ik met een gezegde over iets met bomen en het bos niet meer kunnen zien. Ik zal niet alles in detail kunnen behandelen, omdat u anders over twee uur nog bezig bent met lezen. Dit nog los van het feit dat ik teruggefloten wordt door onze content specialist als ik met een blog van tien kantjes aan kom rennen.

Wat is SPLA?

SPLA staat voor Services Provider License Agreement en is bedoeld voor hosting providers die software services als dienst aan eindgebruikers aanbieden. Als hosting provider rapporteer je binnen het SPLA-programma per maand het gebruik van de Microsoft licenties en ontvang je voor die aantallen de factuur. Het is aan u of u de licentiekosten doorbelast die voor een specifieke klant worden gemaakt. U bent in ieder geval verplicht om de gerapporteerde licenties maandelijks in een overzicht op te leveren. Hierbij gaat het dan om het product en de aantallen.
Goed, maar wanneer moeten we het SPLA-programma gebruiken?

Shared en dedicated hardware

Elk adviestraject rondom outsourcing begint met de vraag of de hardware gedeeld wordt over meerdere klanten, of dat de hardware dedicated aan een eindgebruiker wordt toegewezen. Wordt de hardware dedicated toegewezen? Dan kan de klant zijn eigen Microsoft contract behouden en hoeft u als hosting provider niets in te regelen. Oftewel, er verandert niets aan de situatie wanneer een eindgebruiker het beheer uitbesteedt en alleen het ijzer verhuist. Sterker nog, ook het eigendom van de hardware is niet van belang. Zolang de hardware dedicated is toegewezen verandert er dus niets en kunnen we deze blog afsluiten.

Het zal u niet verbazen dat het bij een shared hardwareplatform wat complexer wordt. In mijn vorige blog zijn de diverse regels per productgroep toegelicht, daarom ga ik deze niet nog eens behandelen. Wanneer u een hardwareplatform wilt aanbieden aan verschillende eindgebruikers, dan is dit voor u als hosting provider het meest flexibele en kostenbesparende concept. Wanneer er een klant bijkomt, hoeft u slechts virtuele machines toe te wijzen en pas wanneer de hardware-resources hierom vragen, schakelt u extra hardware bij.

Als COMPAREX zitten wij in de unieke positie dat wij zowel eindgebruikers als hosting providers bedienen. Wij adviseren eindgebruikers altijd om goed te kijken naar de mogelijkheden om eigen licenties in te zetten bij een outsourcingstraject. SPLA-licenties bieden uiteraard de flexibiliteit van maandelijks op- en afschalen, maar de licenties beschikbaar binnen SPLA zijn in het algemeen duurder dan de licenties binnen de Volume License-programma’s.
In het geval van een shared hardware-omgeving komt al snel License Mobility ter sprake. Voor producten zoals SQL Server heeft u namelijk License Mobility (Software Assurance) nodig als u deze wilt gebruiken binnen een shared hardwareplatform bij een hosting provider.
Als hostingprovider dient u echter nog wel geregistreerd te zijn als Authorized License Mobility Partner. Dit is een administratieve handeling (met aanvullende voorwaarden) in de vorm van een addendum op de SPLA-overeenkomst. Er is een lijst beschikbaar van alle Authorized License Mobility Partners die maandelijks wordt bijgewerkt. Tip: zorg dat u op die lijst komt!

Als aanvulling op de License Mobility Partner accreditatie, is er sinds begin dit jaar een additioneel partnerschap beschikbaar: namelijk die van Authorized SCA Partner. Nu kan ik me voorstellen dat u de weg inmiddels een beetje kwijt bent, daarom even een handig overzicht:

hosting
Als SPLA Partner heeft u dus de mogelijkheid om software services aan te bieden op basis van Microsoft technologie en als u daarnaast ook de License Mobility Partner accreditatie heeft, mogen uw klanten onder voorwaarden eigen licenties inzetten binnen een shared omgeving. Sinds begin dit jaar is er een aanvullende accreditatie bijgekomen: die van Authorized SCA Partner.

Office 365 applicaties aanbieden middels SCA

Met de (op)komst van cloudtechnologieën en de productiviteit die binnen Microsoft Office 365 te behalen is, lopen systeembeheerders tegen nieuwe uitdagingen aan. Opeens heeft elke gebruiker toegang tot een Office 365-portal vanwaar hij of zij de Office-applicaties op vijf apparaten kan installeren. Dat is leuk als u de software centraal aanbiedt via bijvoorbeeld de alom bekende terminal server. Indien u Office 365-applicaties (te weten: Office 365 ProPlus, Visio Pro for Office 365 en Project Pro for Office 365) binnen een centrale omgeving wilt aanbieden, krijgt u te maken met de Shared Computer Activation-methode. Met deze activatievorm is het mogelijk om deze applicaties tóch nog centraal aan te bieden zonder dat elke gebruiker zich individueel hoeft te authentiseren via Office 365.

Goed, wanneer u als hostingprovider de Office-applicaties centraal aanbiedt op een shared omgeving, dan was u tot voor kort gebonden aan de Office-licentie die via SPLA aangeboden werd. Eindgebruikers konden de eigen Office-licenties niet gebruiken. Dit was niet mogelijk bij zowel de traditionele Office-applicaties als de applicaties die via Office 365 beschikbaar zijn.
Daar is sinds kort verandering in gekomen. Tegenwoordig is het mogelijk om Office 365-applicaties centraal aan te bieden op een shared omgeving. Dit betekent dat wanneer een klant een bestaand Volumecontract heeft met Office 365, dat de Office 365-applicaties meegenomen kunnen worden binnen deze omgeving. Wel is het noodzaak om elke klant te koppelen aan een eigen tenant waardoor je een zogeheten multi-tenant omgeving opzet. De Office-applicaties kunnen op dat moment worden aangeboden middels de Shared Computer Activation-methode, kortgezegd: SCA. U raadt al waar Microsoft de term Authorized SCA Partner vandaan heeft.

Authorized SCA Partner & Cloud Solution Provider

Hier alle vereisten opsommen om SCA Partner genoemd te worden, zou een overkill aan informatie zijn. Hier vindt u alle details. Een belangrijk component is het Cloud Solution Provider-schap. Als Cloud Solution Provider heeft u de mogelijkheid om clouddiensten af te nemen via het CSP-programma en deze te koppelen aan uw hosted dienst richting de eindgebruiker.

Next Step?

Wij vanuit COMPAREX bieden u de ondersteuning die u nodig heeft om het hele stappenplan te doorlopen. Bent u al SPLA Provider of wilt u dat worden? Wilt u inhoudelijk ingaan op uw specifieke situatie? Neem dan contact met mij op, en we gaan samen op weg. Ik en het team van COMPAREX zorgen er voor dat u het “bos van bovenaf kunt bekijken”. Dat is toch wat prettiger, niet?

Christiaan Hendriks, COMPAREX Solution Advisor Microsoft

Organisaties adviseren over de verschillende licentieregels en contractvormen van Microsoft, dat is mijn taak. Mijn streven is om klanten inzicht te geven in de financiële impact van bepaalde beslissingen of infrastructurele wijzigingen. Goed meedenken en daarbij nét een stap extra doen, dat is waar ik voor sta.

Ik treed op als sparringpartner voor klanten en adviseer hen alsof ik in hun schoenen sta. Daarbij vertel ik het eerlijke verhaal, geen verkooppraatje, zodat de klant zélf een overwogen besluit kan nemen. Of het nu gaat om on-premises omgevingen, waarbij software lokaal wordt geïnstalleerd, cloudomgevingen of hybride scenario’s: u krijgt van mij het complete verhaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in