Home Innovatie & Strategie Van vouwbare apparaten tot 5G: houd 10 voorspellingen voor 2020 in de...

Van vouwbare apparaten tot 5G: houd 10 voorspellingen voor 2020 in de gaten

593

1) 2020 wordt hét jaar van 5G

Met snelheden tot 10 gigabite per seconde, wordt 5G maar liefst 100 keer sneller dan 4G. Het is bijna onmogelijk om alle veranderingen als gevolg van 5G-technologie op een rij te zetten. Industrieën gaan veranderen en nieuwe sectoren ontstaan. Bedrijven blijven zich in 2020 inzetten om de volgende fase van 5G uit te rollen. Denk aan netwerken ontworpen voor productielocaties voor hogere productiviteit van werknemers, meer efficiëntie van machines en verhoogde winst. Wellicht zien we in de nabije toekomst wel hoe artsen patiënten behandelen op grote afstand terwijl ze robotarmen besturen.

Terwijl er steeds meer apparaten op de markt komen, ervaren de meeste consumenten nog niet geheel de impact van deze technologie tot bijvoorbeeld 5G-netwerken en de infrastructuur gereed zijn. We blijven altijd verbonden laptops zien met een sterk verbeterde batterijduur die spraak- en/of pen-interfaces ondersteunen en geschikt zijn voor traditionele invoer- en uitvoermodi. Pc’s blijven robuustere ondersteuning bieden voor productiviteits- en samenwerkingstoepassingen die meer middelen vereisen danalternatieven met een kleinere footprint.

2) Vouwbare apparaten brengen mobiliteit en productiviteit naar een volgend level

Met vouwbare apparaten bovenaan de lijst van de meeste techtrendsetters, zal laptopproductiviteit botsen met smartphone-mobiliteit in 2020. Vouwbare displays zorgen voor grotere schermen en meer variëteit aan vormfactoren dan ooit tevoren. Daarom zullen bedrijfsleiders slimmere technologie aanbieden, zoals opvouwbare displays, die naadloze integratie van werk en privéleven mogelijk maken. Naarmate werknemers meer reizen, op afstand werken en bedrijven steeds mondialer worden, zoeken werknemers technologie die snelle, efficiënte en gemakkelijke ervaringen mogelijk maakt. Niet alleen moet het goed werken, maar ook moeten de apparaten er goed uit zien.

3) AI wordt mainstream

Als in 2020 de hype en angst afnemen, zullen we merken dat Artificial Intelligence (AI) niet langer de nieuwste technologische megatrend is, maar technologie die achter de schermen oplossingen biedt die levens, werkplekprocessen en diensten verbetert. IDC voorspelt bijvoorbeeld dat tegen 2024 meer dan 60 procent van de luxe hotels wereldwijd een klantgerichte slimme assistent heeft die AI gebruikt om een betere klantervaring te creëren. Ondanks dat AI niet meer weg te denken is, heeft het onbedoelde en ongewenste vooroordelen, omdat het door mensen is gemaakt. Hierdoor gaan we in 2020 en daarna een verhoogde focus op governance zien bij organisaties die afdelingen oprichten die verantwoordelijk zijn voor de verantwoorde inzet van AI, zodat de samenleving ervan profiteert.

4) Consumenten blijven privacy eisen

Met de hoeveelheid sensoren en connectiviteit in de meeste dagelijkse apparaten, is een realiteit gecreëerd waarin privacy centraal staat. Terwijl consumenten deze verbonden en slimme apparaten hebben omarmd omdat ze ons dagelijks leven verbeteren, blijkt uit onderzoek van World Economic Forum uit 2019 dat 57% van de consumenten niet gerust is over hoe bedrijven hun data omgaan. Er zijn zowel beveiligings- als privacyrisico’s waar consumenten zich meer bewust van worden. In 2020 zullen we een groeiend aantal consumenten zien dat positief reageert op merken en producten die hun recht op privacy beschermen. Technologiebedrijven zullen terecht door consumenten onder druk worden gezet om hun software en apparaten goed te beschermen om ervoor te zorgen dat hun informatie privé en beschermd is. Tegelijkertijd moeten merken veel transparanter worden over welke gegevens ze verzamelen en hoe deze worden gebruikt en niet alleen op markten waar AVG-regels gelden.

5) Werknemers verbinden zich op een nieuwe manier

In 2020 neemt de samenwerking tussen werknemers en machines verder toe, waardoor we werkprocessen optimaliseren, tijd besparen en efficiënter communiceren. Meer zakelijke telefonische vergaderingen gebruiken AI om een productievere ervaring te creëren – van directe connectiviteit tot live transcripties en vertalingen. Het ontdekken van nieuwe manieren om samen te werken en nieuwe manieren om contact te maken met werknemers is een belangrijke bedrijfsactiviteit, in plaats van een middel om verbindingen tussen afzonderlijke taken mogelijk te maken.

6) Organisatorische veiligheid blijft een hoofdprioriteit

Naarmate de overgang naar werken op afstand versnelt, blijven organisaties hun beveiliging aanpassen. Er wordt steeds meer gewerkt vanuit locaties buiten het traditionele kantoor, met de nadruk op het inhuren van het beste talent en het mogelijk maken van de flexibiliteit voor waar en hoe ze werken. Sterke beveiliging begint met goede hygiëne, wat betekent dat de hulpmiddelen aanwezig zijn die zichtbaarheid op apparaten mogelijk maken, ongeacht de locatie en de mogelijkheid om acties op die apparaten uit te voeren.

In dezelfde zin is en blijft het waarborgen van het juiste privilege- en credentialbeheer van cruciaal belang. Het gebruik van een contextgebaseerde AI-eindpuntbeveiliging is van fundamenteel belang. Het vermogen om kwaadwillende activiteiten te voorspellen, voorkomen, detecteren en erop te reageren, is van vitaal belang om dat eindpunt te vergrendelen en om in geval van een inbreuk te kunnen herstellen. Naarmate de scheidslijnen tussen beveiligingsproducten beginnen te verdwijnen, eisen gebruikers oplossingen die geen hiaten in dekking laten en zullen bedrijven afhankelijk zijn van steeds meer onderling verbonden systemen. De volumes en de waarde van de data in deze systemen blijven groeien, wat de potentiële schade in verband met een inbreuk vergroot.

7) Smart business verschuift van de cloud naar de edge

Terwijl de cloud conventionele datacenters in het hart van het netwerk vervangt, zal een geheel nieuwe technologielaag, ‘de edge’, opkomen als aanvullende bron van IT-infrastructuur. De edge ondersteunt vele innovatieve technologieën die beloven het gebruik en de impact van technologie volledig uit te breiden naar nieuwe domeinen.

De overgang naar edge computing is aangedreven door een hogere rekenkracht die complexere workloads kan verwerken, waaronder machine learning en AI. Met naar verwachting meer dan 20 miljard dingen die tegen 2020 met internet zijn verbonden, zullen meer bedrijven data-analyse en AI-aangedreven apps van de cloud naar edge computing verplaatsen om latentie te verminderen, de belasting van kernservers te verlichten en de bedrijfsvoering te verbeteren.

8) De patiëntenervaring transformeert door verbonden en virtuele gezondheidszorg

Consumentenverwachtingen stijgen als het gaat om betere gezondheidszorg. De combinatie van wearables-data, verbonden thuis-bewakingsapparatuur en virtuele verbindingen met zorgverleners beginnen de ervaringen van meer patiënten te transformeren en betere resultaten produceren. Het handhaven van welzijn en het behandelen van chronische ziekten vereisen consistente en regelmatige zorg en slimmere technologie is een groot deel van de oplossing. Het groeiende netwerk van mobiele medische Internet of Things (IoT)-apparaten en -diensten biedt de dagelijkse monitoring, analyse en behandeling die nodig is om gezondere samenlevingen op te bouwen door gepersonaliseerde en efficiënte zorg. Markten spelen in op deze snelgroeiende vraag en aanbod.

9) Onderwijs duikt dieper in AR/VR

Meer schoolreizen, bezienswaardigheden en culturele uitwisselingen verrijken de leerervaring van onze toekomstige generaties. In het onderwijs biedt augmented en virtual reality (AR / VR) een ervaring voor zowel docenten als studenten die een positief effect heeft op begrip en retentie. Gartner voorspelt dat 60 procent van alle instellingen voor hoger onderwijs in de VS tegen 2021 VR in de klas gebruiken. Studenten kunnen aardrijkskunde leren door de wereld rond te reizen, virtuele wetenschapsexperimenten uit te voeren en historische plekken te verkennen die anders voor velen ontoegankelijk zijn. Dit soort ervaringen zijn de ultieme tool en docenten kunnen gegevens gebruiken om de voortgang van elke student te analyseren, wat leidt tot een gepersonaliseerde aanpak die tegemoetkomt aan specifieke behoeften van leerlingen.

10) Gaming in de cloud

In 2020 explodeert het enthousiasme van consumenten voor cloud gaming door de wens om on-demand games te spelen. Consumenten willen niet alleen op hun smartphones en tablets spelen, maar ook op hun ultradraagbare laptops, vooral wanneer ze niet thuis zijn of op een geavanceerde gaming-pc. Naarmate cloud-gaming populairder wordt onder zowel professionele gamers als amateurs, vragen consumenten technologiebedrijven om hardware te produceren die hoge prestaties biedt voor een aantrekkelijke prijs.

Tom Sluys, General Manager Datacenter Group Lenovo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in