Home Innovatie & Strategie Huawei, een ‘nieuwe’ speler in de servermarkt onder de loep

Huawei, een ‘nieuwe’ speler in de servermarkt onder de loep

158

De tijd dat alleen partijen zoals HP, DELL en IBM actief waren op de servermarkt is alweer even geleden. Nieuwere partijen zoals Huawei hebben al lang hun intrede in Nederland gemaakt met klanten zoals KPN, Johan Cruijff Arena (Amsterdam Arena) en nog vele anderen. Maar voor veel bedrijven is Huawei nog relatief onbekend. In dit blog onderzoeken we het server portfolio van deze leverancier.

Vandaag de dag komen serverleveranciers niet alleen meer uit de Verenigde Staten maar is er ook een aantal Aziatische vendoren welke klasse A-kwaliteit leveren. Huawei is daar een belangrijke speler van. Voor de meeste mensen in Nederland is Huawei wellicht (alleen) bekend als leverancier van mobiele telefoons. Voor het eerste grote succes van Huawei in Nederland moeten we terug naar 2004. Toen brak de leverancier door met een order voor Telfort ter waarde van maar liefst 20 miljoen euro. Vanaf toen is het snel gegaan. In Azië is Huawei de grootste leverancier in datacenters, maar ook in Europa wordt de footprint van deze fabrikant in de datacenter markt steeds groter.

Huawei als serverproducent

Dat Huawei alleen telefoons doet is zeker niet het geval. De onderneming is sinds 2012 in Nederland actief in veel facetten van de B2B IT industrie: denk aan Storage, Switches en Servers. The Big Breakthrough was in 2016 toen ze wereldwijd nummer 3 waren in de Server Shipments (gemeten in 2016 Q4-2017 Q3; Source: Server WW market share by region, Q3 2017, Gartner). In dezelfde periode waren ze nummer 1 in China.

Inzoomen op de Server Producten

We duiken verder in op de Huawei Server familie. Huawei heeft een breed scala aan krachtige servers en componenten in zijn portfolio voor datacenters en campus netwerken, aangedreven door de nieuwste en snelste Intel technologie.

De leverancier heeft vier development richtingen binnen het server portfolio:
– Servers voor IT infrastructuur consolidatie (converged systemen)
– Daarnaast tevens servers voor kritieke omgevingen – mission critical (scale-up systemen)
– Servers voor deployment op grote schaal in het datacenter (scale-out systemen)
– Rackservers

Iedere server heeft zo zijn toepassingsgebied, afhankelijk van de situatie en de specifieke wensen van een bedrijf.

De Fusion familie

In de meeste gevallen komt men uit op de Huawei Server Fusion familie, met hierin FusionCube en FusionServer. FusionCube is de hyperconverged oplossing waarin compute (CPU), geheugen (memory) en opslag (storage) worden geconsolideerd met daarbij virtualisatie (HyperVisor) en management software. Deze oplossingen kunnen met VMware als ook met FusionSphere (op basis van KVM) worden uitgerold.

Daarnaast zijn er de FusionServers, deze zijn opgesplitst in Mission critical, Blade/High-Density en Rack Servers. De Mission critical servers zijn schaalbaar van 8 tot 32 Intel X86 CPU’s en zijn bedoeld als x86 alternatief voor de Risc en Itanium gebaseerde platformen. De bladeservers en rackservers zijn er van 1 tot 4 sockets. En van 1 tot 4 rackunits, met veel of weinig opslag.

De Blade Servers zijn voornamelijk geschikt voor grotere IT omgevingen, waar computers / opslag / netwerk en beheer samenkomt. Een blade server bevat geen voeding, koeling, knoppen en I/O poorten. Deze onderdelen zitten verwerkt in het chassis waar de blade servers worden ingeschoven en met alle servers zijn gedeeld, waardoor de power en cooling efficiëntie toeneemt. Hierdoor is de installatie van een blade server een fluitje van een cent, wordt de ruimte in het rack optimaal benut en blijft de kabelwirwar beperkt.

Rack Servers worden gebruikt in minder grote IT omgevingen, maar ook in grote omgevingen waar men de maximale flexibiliteit wil behouden door elke laag (compute, opslag en netwerk) afzonderlijk te schalen. Daarnaast speelt de voorkeur van de eigen IT afdeling hierin een grote rol.
Huawei heeft met zijn Fusion Server lijn een goede positie ingenomen door zich te focussen op de volledige Server business die je terugvindt bij de gebruikers; van Database naar Datacenter.

Cijfers spreken voor zich

Huawei is nummer 1 bij de ‘prestatie versus opgenomen vermogen’-testen van de Standard Performance Evaluation Corporation afgekort tot SPEC. Minder opgenomen vermogen bij dezelfde prestaties leidt tot lagere energiekosten en er is minder koeling nodig.

Fun fact: slechts 6% van de wereldwijde server-verkoop zijn standalone servers, de rest zit in een rack. Huawei levert geen consumentenmarkt servers wat het grootste gedeelte van deze standalone server markt bevat. Vandaar de opmerking. Je hebt dus Enterprise Class grade rack servers die flexibel naar de applicatie vraag zijn aan te passen.

Huawei is daarnaast ook zeer serieus bezig met R&D, om hier een klein idee van te geven: van de 180.000 werknemers zijn er 80.000 werkzaam op de R&D afdeling. En dat is niet alles. Onlangs werd er door de Europese Commissie een lijst gepubliceerd van top R&D investeerders in 2018, waarbij Huawei op nummer 5 staat en bedrijven zoals Apple, Qualcomm en Facebook achter zich laat. Hierdoor zie je dat de producten die ze op de markt wegzetten kloppen en voorlopen op de rest. Meer weten over de brand Huawei? Lees ook ons blog: Een kijkje in de wereld van Huawei Enterprise.

Interesse? Profiteer nu bij Rhodix van de speciale Huawei actie in maart & april! Nu gratis installatie t.w.v. 1 werkdag.

Mark Zwenger – In House Sales Rhodix IT Services

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in