Home Innovatie & Strategie Huidige financiële prikkels in de zorg werken contraproductief voor succesvolle digitalisering

Huidige financiële prikkels in de zorg werken contraproductief voor succesvolle digitalisering

Bizzomate -
11
De digitalisering in de zorg verloopt stroever dan nodig, omdat gekeken wordt naar de verkeerde financiële voordelen. De argumenten om te digitaliseren zijn te veel gericht op de korte termijn en staan verdere innovatie in de weg. Deze conclusies zijn te trekken uit een rondgang onder tientallen Nederlandse zorginstellingen die deelnemen aan het seminar ‘automatisering in de de zorg’, dat wordt georganiseerd door low-code specialist Bizzomate, RPA-expert Tacstone Technology en Mendix. Bijna twee derde (60%) van de deelnemende zorginstellingen steunde de stelling dat de huidige financiële prikkels contraproductief werken.

Te veel korte termijn gericht

De huidige financiële prikkels in de zorg om te digitaliseren zijn te vaak gericht op kortetermijnwinsten en kostenbesparingen, waardoor investeringen voor de lange termijn minder snel worden gedaan of zelfs uitblijven. Bovendien hebben de voordelen vaak betrekking op traditionele behandelingsmethoden en -modellen, waardoor er weinig stimulans is voor het omarmen van verdere digitalisering. Een andere belangrijke oorzaak die wordt genoemd door de zorginstellingen, is het feit dat er nog veel verouderde systemen aanwezig zijn die verdere digitalisering bemoeilijken. Bijna een derde (30%) van de deelnemende zorginstellingen ziet dit als een beperkende factor voor digitale innovatie.

Zorginstellingen zien volop kansen voor verdere digitalisering

Dat neemt niet weg dat er in zorg wél volop mogelijkheden worden gezien voor digitalisering. Tachtig procent van de deelnemende zorginstellingen is het eens of helemaal eens met de stelling dat ze binnen hun instelling meerdere processen zien die gedigitaliseerd, geoptimaliseerd of geautomatiseerd kunnen worden. Met slimme automatisering kan volgens ruim tachtig procent (85%) van de deelnemers aan de enquête de administratieve druk voor medewerkers bovendien sterk of heel sterk worden verlaagd.
In een tijd waarin digitalisering een belangrijke bijdrage kan leveren aan de transformatie van de zorg moeten we helaas constateren dat het potentieel van onder andere low-code en RPA-technologie nog onvoldoende wordt benut. Door de focus op de korte termijn stagneert innovatie en gaan kansen verloren. Dat is jammer, juist in een sector die zo’n dringende behoefte heeft aan verlichting van de werkdruk. Wij zetten samen met Tacstone Technology en Mendix onze expertise graag in om zorginstellingen te begeleiden naar een toekomst waarin de voordelen van digitalisering ook daadwerkelijk vorm krijgen zodat zorgverleners en hun cliënten ervan kunnen profiteren.
Philippe Neven, Bizzomate

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in