Home Cloud Hybrid cloud, the best of both worlds?

Hybrid cloud, the best of both worlds?

54
cloud

Tuurlijk, als je gebruik maakt van zowel de private als de public cloud, kun je profiteren van de voordelen die beide bieden. Nogal logisch. Het lijkt ‘the best of both worlds’. Maar is dat ook zo? Want uiteindelijk moet je voor ieder stuk van je IT-omgeving kiezen waar je die neerzet: in de private cloud, in de public cloud. Of wellicht afwisselend in beide. Dit is afhankelijk van de capaciteit in je eigen datacenter. Het zijn keuzes die je baseert op je applicatielandschap. Wat hebben jouw applicaties nodig in termen van performance, beschikbaarheid en security? Alleen als je deze keuzes slim en goed maakt, kun je écht profiteren van de voordelen van een hybrid cloud.

Wanneer is een cloud private en wanneer public?

Er is nog altijd veel verwarring over de term hybrid cloud. En dat komt doordat die meerdere smaken kent. Strikt genomen betekent een hybrid cloud een combinatie van private en public. Maar wat is private en wat public? Is een private cloud een volledig geautomatiseerd datacenter op een on-premises omgeving? Of valt een dedicated omgeving in het datacenter van een hosting provider hier ook onder? En is de public cloud een shared dienst bij een goedkope IaaS- of PaaS-provider, zoals Amazon Web Services of Microsoft Azure? Of is een shared omgeving in een Nederlands datacenter met wat meer ingebouwde zekerheden ook een public cloud? 

Wij gebruiken als KPN Internedservices daarom liever de term CloudNL. Die kun je in twee smaken afnemen. Als shared dienst die dus wat meer lijkt op public cloud, of als dedicated omgeving in het eigen datacenter of bij KPN. Dan zou je eerder spreken over een private cloud.

Het draait om de applicatie

Maar uiteindelijk zijn die terminologiediscussies niet interessant. Sterker, de hele infrastructuur is eigenlijk niet zo relevant. Waar het om gaat is jouw applicatielandschap. En meer specifiek om de vragen die we al stelden. Wat hebben jouw applicaties nodig in termen van performance, beschikbaarheid en security? Is je applicatie latencygevoelig? Dan is het verstandig deze in een on-premises datacenter te hosten. Moet je altijd direct bij de beelden van de bewakingscamera’s kunnen? Ook dan wil je ze waarschijnlijk het liefst op servers hebben staan in je eigen gebouw. Mogen de data vanwege privacy- en securityredenen Nederland niet verlaten? Dan kun je behalve voor on-premises ook kiezen voor een CloudNL. En gaat het om een ontwikkelomgeving waarop je met niet-kritische testdata werkt? Dan kun je voor de laagste kosten gaan en kiezen voor een omgeving als AWS of Azure.

Pas als je weet wat jouw applicaties nodig hebben, worden andere vraagstukken interessant. Denk aan: hoe belangrijk is het voor ons bedrijf om vaste kosten te flexibiliseren? Heb ik regelmatig te maken met piekbelastingen en zou ik daarom wel wat meer schaalbaarheid willen hebben? Of is mijn workload gedurende het jaar min of meer gelijk en speelt dat issue niet zo mee? Kunnen mijn IT-medewerkers goed uit de voeten met self service of zou ik toch graag wat meer dienstverlening erom heen willen hebben?

Als je het hybride vraagstuk zo benadert, is het niet zo ingewikkeld meer een keus te maken waar je je data en applicaties laat landen. Wil je hier toch graag eens sparren met een specialist? Bel me dan. Wij kijken graag met je mee wat jouw applicatielandschap minimaal nodig heeft en waar je kosten kunt besparen.

Arjan van Dijk, KPN Internedservices

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here