Home Cloud Hybrid cloud voor hybride werknemers

Hybrid cloud voor hybride werknemers

60

Evalueren

We zijn afhankelijk geworden van technologie. Of eerder: nu pas is duidelijk hoeveel digitale innovaties voor ons betekenden en betekenen. Het fascinerende is, dat die technologie nog steeds in ontwikkeling is. Sommige evoluties zijn bekend. Over de veilingen van 5G-frequenties en de uitrol van die technologie wordt bijvoorbeeld in de media geschreven. Andere innovaties zijn minder direct zichtbaar, denk aan edge-computing. Of aan de industriële inzet van sensortechnologie.

Vanaf begin 2020 hebben werknemers en werkgevers geprofiteerd van de kracht van SaaS-oplossingen. Nu, na de eerste snelle anticipatie op de verschillende lockdowns, is het zaak te evalueren én vooruit te kijken. De eerste reflex was voor veel organisaties een snelle overstap naar de public cloud. Nu blijkt dat dit niet altijd ideaal is. Hoe verschillende clouds te combineren? Willen we alles wel onderbrengen in een publieke omgeving, of ook zaken in eigen beheer houden? Moeten we sensors niet meer specifiek beveiligen? En waar staan al onze data eigenlijk?
De basis in de afweging is het besef dat onze manier van werken en digitaal consumeren blijvend veranderd is.

Cloud geen doel op zich

Ook als vaccins de Covid-golf weten te temmen gaat niet iedereen terug naar het voormalige normaal. We hebben ervaren dat we het werken anders kunnen inrichten – en evalueren nu wat er te verbeteren valt. Een centraal begrip daarbij is ‘hybrid’. We gaan naar een hybride IT-omgeving voor de moderne, hybride werknemers.

Die werknemers hebben eigen devices die op elk gewenst moment op elke gekozen plek toegang geven tot een groot digitaal ecosysteem. Een hybride systeem dat bestaat uit public en private clouds, naast edges, sensoren die via 5G communiceren en nog steeds ook on-premise applicaties. Dit alles in de wetenschap dat cloud geen doel op zich is, maar een manier van werken.

Tot voor kort geloofden veel mensen dat cloud een soort onzichtbaar datacenter was dat iedereen kon gebruiken. IT buiten deze cloud-omgeving was eigenlijk niet meer nodig. Dat klopt niet. Public cloud is allesbehalve een enkelvoudig datacenter, maar bestaat uit een bundel van serverlocaties overal op de wereld. Dat zal in veel gevallen en voor een groot aantal applicaties prima werken – maar lang niet altijd. Soms wil je IT-kracht daar waar je daadwerkelijk werkt. Dat lukt met public cloud oplossingen niet altijd.

Acteren als één systeem

Goed, we willen het zeker niet ontkennen, er zijn natuurlijk applicaties en workloads die werkelijk het best op een centrale gedeelde omgeving draaien. Een public cloud, dus. Die oplossing is immers doorgaans goedkoop, efficiënt en schaalbaar. Wie ‘gratis’ Dropbox, mailprogramma’s of andere standaardapplicaties inzet, maakt gebruik van public cloud-services (het eigenaarschap van die omgeving is overigens niet ‘publiek’, er zit een leverancier achter – maar dit terzijde).

Er zijn echter genoeg voorbeelden van processen die we liever op een dedicated infrastructuur laten draaien. Bijvoorbeeld omdat we willen weten waar onze data staan. Of omdat we zelf die omgeving naar onze wensen willen aanpassen. Of omdat we de gegevens op een bepaalde manier willen beschermen. Daarvoor is een private cloud meer geschikt.

Ook zien we dat sensortechniek en lokale datastromen gedistribueerd management nodig maken (inmiddels wordt 70% van alle data buiten een datacenter gegenereerd). Dat doen we in de edge. Die locaties zijn geen entiteit op zich, maar voegen zich als het goed is in het totale, hybride netwerk, waarin zich, tot slot, ook on-premise applicaties op devices bevinden. Natuurlijk kunnen dat oplossingen op een smartphone zijn, maar evengoed een zelfrijdende auto, die ook nog even actief moet kunnen blijven als alle verbindingen met het netwerk korte tijd uitvallen.

Geen silo’s

We zien kortom een scala aan technieken, een brede range aan toepassingen die onder meer door middel van 5G met elkaar communiceren en vooral ook met een keur aan verschillende gebruikers. Daarom zeggen we bij Dell Technologies: bouw hybride netwerken voor deze hybride doelen en gebruikers. Creëer daarmee een gedistribueerd systeem. We hebben immers verschillende plekken nodig waar we IT-capaciteit kunnen gebruiken en beschikbaar stellen. De sleutel is dit te laten werken als één systeem. Dat lukt met een goed gemanagede hybride IT-omgeving, de hybrid cloud.

Alleen zo kunnen we de wensen van de gebruikers invullen. Die willen over applicaties en resources beschikken binnen een ‘as a service’-model, willen schaalbaarheid op elk moment, willen maximale security en toegang tot de laatste tools. Een hybride model zorgt voor de benodigde flexibiliteit zonder dat nieuwe silo’s ontstaan binnen een IT-omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in