Home Cloud Hybrid cloud? Ja, maar wel graag een beetje consistent

Hybrid cloud? Ja, maar wel graag een beetje consistent

116

Cloud providers doen vaak alsof het zo makkelijk is: heb je wat extra capaciteit nodig, dan neem die je met de druk op een knop af uit de public cloud. Ik moet de eerste klant nog tegenkomen die dit letterlijk met één druk op een knop kan. Om een volledig applicatielandschap naar de cloud te brengen heb je wel degelijk diepgaande kennis nodig van IT-infrastructuren. Bovendien biedt de keus voor een hybrid cloud nog eens extra complexiteit met zich mee als het gaat om cloud-integratie. Makkelijk is het dus zeker niet. Maar ik zie gelukkig wel dat het steeds eenvoudiger wordt om een hybride landschap als één geheel te beheren. En dat komt met name door de komst van de Micorosft-dienst Azure Stack.

Weinig uniformiteit in de cloudwereld

Het probleem met een hybrid cloud is dat iedere provider zijn eigen omgeving bouwt. En al die omgevingen zien er net wat anders uit. Ze maken gebruik van een andere hypervisor, de managementconsole heeft andere functionaliteiten en ga zo maar door. En alsof het nog niet complex genoeg is, stellen sommige applicaties ook nog bijzondere eisen. Denk aan real-time communicatie-applicaties als VoIP en videoconferencing, die gebruikmaken van het UDP-protocol en niet van TCP/IP. Dit alles maakt dat het idee om ‘gewoon even wat workload te offloaden naar de public cloud’ in de praktijk heel lastig uitvoerbaar is.

Meerdere clouds, één omgeving

Dat is waarom Microsoft Azure Stack heeft ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om exact dezelfde Azure functionaliteit ook te leveren in het on-premises datacenter van de klant, CloudNL van KPN Internedservices en de public Azure cloud. Je kunt die drie omgevingen te beheren alsof het één is.

Dit is ook precies waarom KPN Internedservices een van de eerste partners is voor Azure Stack. Want bij deze dienst draait het eindelijk om gemak bieden aan de klant. Je kunt voor het eerst workloads echt volledig flexibel heen en weer schuiven en ziet dan direct wat de impact is op de kosten die je maakt. Met business rules stel je in welke data Nederland nooit mag verlaten en voor welke applicaties het noodzakelijk is dat ze in het on-premises datacenter blijven draaien, zodat je daar nooit per ongeluk een fout mee kunt maken. Een kind kan de was doen.

Lift mee op de innovatiekracht van anderen

Je vraagt je misschien af: waarom lift KPN Internedservices mee op een Microsoft-dienst en ontwikkelen ze niet zelf zo’n consistente cloudomgeving? Dat had inderdaad gekund, maar dat had betekend dat wij al onze technische resources hadden moeten steken in productontwikkeling. En dat doen we liever niet. We kiezen ervoor om onze medewerkers rechtstreeks te laten werken voor onze klanten, voor jou. Bovendien kunnen we door ons partnership met Microsoft direct profiteren van de innovatiekracht die zij hebben. En we hebben toegang tot de Azure Marketplace, waar bedrijven door hen ontwikkelde Azure-applicaties gratis ter beschikking stellen aan anderen.

Ben jij benieuwd hoe zo’n uniforme hybrid cloud eruit ziet en hoe eenvoudig het werkt, dan kom ik graag met je in contact.

Arjan van Dijk, KPN Internedservices

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in