Home Innovatie & Strategie Hoe hybrid IT bedrijven kan transformeren

Hoe hybrid IT bedrijven kan transformeren

105
dainamics

In het vorige blog van deze blogserie las je dat hybrid IT uitdagingen met zich mee kan brengen op het gebied van complexiteit. Als hybrid IT simpelweg zou betekenen dat de ene workload on-premise zou draaien en de andere in de cloud, zou het allemaal niet zo ingewikkeld zijn. Maar dit is vaak niet hoe bedrijven hybrid IT inzetten.

Pas wanneer zij voor een enkele workload meerdere deployment-modellen tegelijkertijd gebruiken, kunnen ze pas echt profiteren van de voordelen van hybrid IT, zoals snellere levering, meer flexibiliteit en kostenbesparingen op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat hybrid deployment-modellen over het algemeen gebruikt worden voor collaboration workloads.

En dit is waar het complex wordt. Want om dit effectief te houden voor meerdere productieworkloads is transformatie nodig – van infrastructuur en applicaties, maar ook van bedrijfsvoering. Al die transformaties hoeven niet tegelijkertijd plaats te vinden. Veel bedrijven beginnen met automatisering en het herontwerpen van services. Andere willen als eerst besparen op netwerkkosten. Beide manieren maken geld vrij om de transformatie te bekostigen.

Hybrid IT stelt nieuwe eisen aan de IT-afdeling

Hybrid IT verandert de rol van IT binnen een organisatie. Het vraagt om andere vaardigheden van deze medewerkers; het datagovernancebeleid van een organisatie bepalen, is immers heel wat anders dan een router configureren. In organisaties die hybrid IT omarmen, wordt de IT-afdeling een meer strategische factor voor het bedrijf. IT-werknemers kunnen zich hierdoor meer concentreren op beleid, governance en het managen van partners dan op routinematige IT-werkzaamheden. Voor sommige werknemers is dat geen probleem, anderen hebben misschien nieuwe trainingen nodig, en weer anderen willen er niet eens aan beginnen.

Hoe meer capaciteiten, hoe meer uitdagingen

Stel bijvoorbeeld dat een bedrijf Skype for Business wil gaan gebruiken als samenwerkingsplatform. Dat kan geïmplementeerd worden op een combinatie van on-premise-apparatuur, private hosted-infrastructuur en in een public cloud. Dus zijn er op al deze gebieden vaardigheden nodig. Maar daarnaast heeft het bedrijf ook te maken met end-user-devices, federatief identiteitsbeheer en adoptiemanagement. Het netwerk moet opnieuw beoordeeld worden op het gebied van WAN, datacenter, campus en clouds. Er is een hele nieuwe benadering voor cybersecurity nodig. En ga zo maar door…

Zelfs als het gaat om de uitvoerende werkzaamheden zijn er andere vaardigheden nodig bij het gebruik van hybrid IT dan bij traditionele, fysieke IT. Het gaat minder om rack-skills en juist meer om software-programmering. Dus zijn er meer capaciteiten nodig in systeemintegratie, abstractie, automatisering en multi-platformorkestratie.

Wat kun je hieraan doen?

Wanneer eigen personeel niet over deze vaardigheden beschikt, kun je je medewerkers trainen. Maar op de lange termijn is het vaak gemakkelijker en goedkoper om samen te werken met een aanbieder van meerdere services. Een serviceprovider kan bedrijven ondersteunen bij de overgang naar hybrid IT en de bijbehorende transformaties. Zo’n dienstverlener kijkt ten eerste naar de bedrijfsresultaten die zijn klant wil behalen. Deze worden vertaald naar financiële KPI’s, op basis waarvan een transformatie-roadmap in kaart gebracht wordt. Vervolgens worden bedrijfsprocessen opnieuw gedefinieerd, applicaties opnieuw ingericht, wordt er nagedacht over de beste opties voor infrastructuur en worden bedrijfsactiviteiten geoptimaliseerd – allemaal met als doel om het meest uit hybrid IT te halen.

Hybrid IT biedt organisaties op hun weg naar digitale transformatie dus veel kansen, maar er komen ook uitdagingen bij kijken. Volgens het eerdergenoemde onderzoek naar hybrid IT, “zijn serviceproviders die een uitgebreid portfolio aan managed services voor een zo breed mogelijk scala aan infrastructuurmogelijkheden bieden, het best in staat om te voldoen aan alle eisen die organisaties stellen.”

Vanzelfsprekend hebben deze transformaties op weg naar hybrid IT invloed op de kosten. Toch hoeft dat geen negatieve invloed te zijn. In het volgende blog lees je hoe je de veranderende kosten van hybrid IT het hoofd biedt.

Sander de Heus, Director Digital Infrastructure bij Dimension Data

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here