Home Cloud Hybride cloud: een orkest dat een dirigent nodig heeft

Hybride cloud: een orkest dat een dirigent nodig heeft

64
halloween

Het schaalbaar opzetten en inkopen van een IT-infrastructuur is de norm geworden. Dat heeft geleid tot een groot aanbod aan publieke cloudproviders en cloud-technologieën om een private cloud mee in te richten. Bedrijven zetten deze technologieën naast elkaar in; volgens analisten van Gartner gebruikt meer dan zeventig procent van de bedrijven cloudcomputing. Bij de meeste organisaties gaat het om hybride modellen.
Zo’n hybride cloudomgeving brengt voor IT’ers een aantal kopzorgen mee. U kent ze wel: het kiezen van de optimale kostenstructuur is tijdrovend en wordt daarom in de praktijk niet altijd gedaan. Een andere zorg is de beheersbaarheid.

Universal cloud management is het dirigeren van verschillende clouddiensten – privaat en publiek – plus de koppeling met de on-premise infrastructuur, soms bestaande uit legacysystemen. Dat kan met een platform, een extra laag over de IT-infrastructuur met alle publieke clouddiensten, private cloudservers en de on-premise infrastructuur. Of er is een rol weggelegd voor een partner, die beschikt over een dergelijk platform waardoor een deel van beheertaken ook door de organisatie zelf uitgevoerd kunnen worden.

Goed universal cloud management zorgt voor een aantal voordelen:

  • Overzicht: Door verschillende workloads, applicaties en aanbieders in private of publieke clouds wordt een IT-omgeving langzaamaan steeds groter. De zombie-servers komen terug, servers waarvan de IT-afdeling vergeten is dat ze ergens draaien. Een zelfportaal geeft een IT-beheerder overzicht van welke servers draaien, wat de workload is, en of ze nog gebruikt worden.
  • Kostenefficiënt: In een cloud kan een workload gemakkelijk van cloud naar cloud worden verhuisd, rekening houdend met de goedkoopste plek. Toch wordt dat in de praktijk weinig gebruikt. Het uitzoekwerk en het verplaatsen van de data is tijdrovend. Een vergelijkingstool waarin de verschillende aanbieders en prijzen worden getoond, kan een IT-afdeling snel overzicht geven. Met één druk op de knop kan dan de data, de applicatie of de workload van cloud naar cloud worden verplaatst.
  • Gebruiker staat centraal: Niet de IT-afdeling, maar de gebruiker bepaalt welke applicatie wordt gebruikt. Een partner kan een IT-afdeling ontzorgen door het aanbieden van een universele infrastructuur. Zo kan een dienst via het platform worden geselecteerd en het werkt. De partner levert de lijm en de snelweg tussen de verschillende mogelijkheden in het IT-landschap.
  • Voldoen aan wet- en regelgeving: Werken met verschillende cloudproviders betekent verschillende SLA’s en facturen. Door SLA’s en facturen onder te brengen in één platform is er één aanspreekpunt. Zeker met de nieuwe Wet Meldplicht Datalekken is dit een belangrijk punt. Om wet- en regelgeving goed af te dekken, is een betrouwbare en lokale partner het advies. Een partner die snapt wat er in de branche gebeurt, zodat die de specifieke wensen van de klant kan omzetten in de juiste technieken en regelgeving.

Zie een hybride cloud als een orkest dat een dirigent nodig heeft. Als de dirigent zijn werk doet, dan zorgt dat voor rust en kwaliteit en speelt iedereen heel goed samen. De standaardisatie in applicaties of voorgedefinieerde servertemplates maken het mogelijk om snel de IT-infrastructuur aan te passen zonder dat data ontoegankelijk worden. Eén universeel platform zorgt voor een koppeling van de verschillende datasilo’s, waardoor analyses mogelijk zijn.

De dirigent laat het orkest spelen. Het publiek, de organisatie, krijgt het concert en merkt niets van de knoppen waaraan gedraaid is. De IT-infrastructuur is stabiel, werkt altijd en heeft een hoge performance. En geeft de IT-afdeling de flexibiliteit om snel het juiste IT-landschap beschikbaar te stellen. Dat zorgt voor flexibiliteit van de gehele organisatie, iets dat in deze maatschappij – waarvan niet duidelijk is hoe hij er over vijf jaar uitziet – onontbeerlijk is.

Ronald Bezuur, managing director Uniserver

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here